donderdag 4 oktober 2012

Humor?...Gerard geeft dame cadeau en krijgskunde met veldmaarschalk Maas




INTERNE  COMPETITIE  1  OKTOBER

Humor?
Er viel weer veel te genieten. Om te beginnen bij de grote hoeveelheid printjes van de website met veel foto's en veel humor: verhalen over de interne competitie, de interne bekercompetitie en het verslag van het tweede team! Verder waren de partijen in de interne competitie en de  bekercompetitie spannend en de eerste thuiswedstrijd in de RSB-competitie (ons viertal) trok natuurlijk ook veel belangstelling.



In de interne competitie had Ben Riksen wit tegen Theo van Zessen. Theo schreef dat er een partij gespeeld werd volgens patronen die ze in de zomercompetitie zeker 8 keer op het bord gehad hadden. De resultaten waren wisselend: de ene keer won Ben, de andere keer Theo. Theo probeerde nu een aanpak waarbij hij de witte aanval ruimte gaf, in de hoop na zorgvuldige verdediging een tegenstoot te kunnen plaatsen. Die kwam er ook op de 30e zet, maar met een stukoffer ontwikkelde Ben zulke goede aanvalsmogelijkheden dat Theo ondanks een kwaliteit meer het mat niet meer kon stuiten. Aad Juijn kwam na afloop nog helpen bij de analyse.

Ben heeft enorme aanval...Aad z'n handen jeuken.


Opgestaan plaatsje vergaan?


...met dank aan
Freerk en Arnold
Gerard Turkenburg had wit tegen Freerk Gerkema. Freerk schreef dat hij weer 2 pagina's had om vol te schrijven. Waar maak je als schrijver mee dat wat je ook schrijft,  je sterschrijver genoemd wordt, alles voor je wordt uitgetypt en ook nog van leuke illustraties wordt voorzien? Geen uitgever die zich er mee bemoeit, geen critici die je de grond in kunnen boren. Freerk staat voor de niet eenvoudige taak om iets opbeurends voor Gerard te schrijven want die gaf, in een overigens gecompliceerde stand, zijn dame cadeau. Toch verdient Gerard lof voor de wijze waarop hij een dreigend uitziende aanval wist te verdedigen. Volgens Aad Juijn zou de aanval van Freerk op den duur toch wel hebben doorgeslagen, maar wat Aad ongetwijfeld gelukt zou zijn, hoeft Freerk nog niet gelukt te zijn, want  Aad is een echte aanvalsspeler en Freerk is geen killer. Freerk die in de aanval ging is op zich al iets bijzonders, want Freerk is toch meer een achteruitschaker. Als je met iemand schaakt kom je toch wel in contact met iemands ware aard. Die verraadt zich in zijn speelstijl. Daarom heeft een schaakpartij altijd iets van een echte ontmoeting, zelfs al ken je de tegenstander niet en wissel je geen woord. Een merkwaardige gewoonte van Freerk is dat hij vaak lang doorspeelt in een stand waarin zijn ondergang lijkt vast te staan. Waarom doorgaan als het echec onvermijdelijk lijkt? Maar elk leven eindigt uiteindelijk op een echec, namelijk de onvermijdelijke dood. Maar je stapt toch ook niet uit het leven omdat je weet dat de dood er aan komt? Je probeert toch er zo lang mogelijk wat van te maken en je zo lang mogelijk te amuseren. Voor de bond geeft Freerk in zo'n stelling overigens wel op omdat de tegenstander hem dan meestal niet kent en doorgaan dan mogelijkerwijs als minachting van de tegenstander zou worden geïnterpreteerd. Het is niet zo dat Freerk doorgaat in de hoop dat de tegenstander een keer een  hersenstoring krijgt. Dat gebeurde eens in een partij van hem tegen Aad, die in een stelling die hij alleen nog maar kon winnen opeens een toren weg gaf. Daar was Freerk niet blij mee. Had ik maar opgegeven, dacht hij na afloop. Voor Aad was dat een schok, maar misschien toch wel een heilzame schok, want sindsdien blijkt Aad werkelijk tot het allerlaatste maximaal geconcentreerd te zijn. De bekerwedstrijd tussen Aad en Freerk vorige week gaf zo'n insnoering van Freerk te zien dat Aad op een gegeven moment toegaf dat hij het gevoel had met wurgseks bezig te zijn (dit omdat Freerk in de laatste wedstrijdverslagen het ook regelmatig over seks had). Ja, een schaakpartij lijkt toch wel vele kanten te hebben.
En nu moet Freerk zich voorbereiden op zijn eerste wedstrijd voor het eerste team waarin hij in verband met de ziekte van Frans Groeneweg toch weer moet spelen. Voor de wedstrijd van het tweede team leek zo'n beetje iedereen zich te hebben afgemeld of men kwam gewoon niet opdagen. Na een ontactische opmerking van Freerk hierover tegen Frans Maas, gaf deze aan in staat te zijn de hele boel te verbouwen. Die arme Frans!

...Freerk in volle concentratie 


...hebzucht?
Onze vereniging mag zich er in verheugen dat we twee sterschrijvers hebben en natuurlijk kreeg Arnold van der Kammen ook twee pagina's. Hij had wit tegen Hans Schrumpf en schrijft het volgende. In een Spaans geweigerd gambiet vergeet Hans zijn pion op e5 te verdedigen. Ik vind de ontwikkeling van het paard op b1 naar d2 echter meer waarde hebben dan het gratis pionnetje. Na wat kleine zetjes heb ik op de 19e zet naar mijn bescheiden mening de betere stelling. Op de 25e zet biedt Hans remise aan. De witte stukken staan echter actiever dan de zwarte stukken. Na het nodige rekenwerk speel ik Pe4. Een goede zet waarbij ik tevens inspeel op één van de hoofdzonden: hebzucht. Mijn pion op a3 staat gratis te geef. Deze is echter giftig. Hans besloot met Txa3 zich tegoed te doen aan de zonde. A tempo speel ik De7. Nu heeft Hans de keuze uit:
1. Dame geven om mat te voorkomen.
2. Toren geven om mat te voorkomen.
3. Paard geven en mat gaan.
4. Pion h7 spelen en daarna toren geven met schaak om daarna zijn paard van het bord te zien verdwijnen.

Na ampele consideratie spreekt Hans de onsterfelijke woorden: "Ach jee". Gevolgd door een stilte van diepe overpeinzing om daarna de strijd te staken.  Een snelle analyse laat zien dat in plaats van Txa3 Pf6 ook dan wit goed spel heeft, waarbij zwart te maken krijgt met een gepende toren en dreigend dameverlies. Hierna gaf Hans te kennen een volgend maal niet meer in te gaan op het Spaans, maar op de derde zet f5  te spelen. Belofte maakt uiteraard schuld! Dus mocht u van plan zijn om Spaans te spelen tegen Hans, bereid u dan voor op f5! Voor degene die wil weten hoe dat heet: Jaenisch gambiet.
Voor nu heeft het Spaans zijn bijnaam weer eens waar gemaakt: The Spanisch torture. Oké, het merendeel van de partij was geen kwelling voor Hans, slechts het cruciale gedeelte. Laat dat cruciale gedeelte ook nu eens dubbel zo hard aankomen bij een misrekening waardoor de marteling op dat punt zijn tol eist. Leuke sport hoor dat schaken, je mag er straffeloos martelen en slaan. Geen wet gesteld door gemeente, provincie of regering in de lage landen die dat als strafbaar feit aanmerkt. Ondanks al het geweld was dit een mooie edoch gecompliceerde partij. Naar ik begreep had Hans voor (en tijdens) de partij nog een 100% score had. Maar goed dat ik dat te laat doorhad, ik zou er pardoes geïntimideerd door kunnen raken (geintje). Op naar een volgend treffen: Spaans-Jaenisch!

Ssssst!!


Eric Emor had wit tegen F.G. Maas.
Onze godfather van de vereniging  (zie de initialen maar dan omgedraaid, Father God gaat, zoals u zult begrijpen, enigszins te ver) nam zoals we inmiddels bekend van hem zijn, genoegen met een zogenaamde 3 rijen opstelling. Het is een type verdediging dat niet uit een schaakboek lijkt te komen, maar eerder thuishoort in een boekje krijgswetenschap uit de eerste wereldoorlog (hoofdstuk: loopgraven tactiek). Nu wil het toeval dat Eric ook aanhanger van dit soort strategieën is. Gelukkig kennen we het fenomeen schaakklok tegenwoordig anders had de partij om en nabij de 4 jaar in beslag genomen. Langzaam overvleugelde F.G. de stelling van Eric…Laat op de avond op het moment dat F.G. kon toeslaan werd tot remise overgaan…De duur van de partij had kennelijk zijn tol geëist! Derhalve remise…       

...alle tijd


Nick Rotmeyer (wit) schrijft over zijn partij tegen Jan Hennevanger. Het begon gewoon: loper en paard eruit, rokade en de andere paarden: de 4-paarden opening. Het witte paard  begon aan te vallen en de pionnen sloegen terug. Zwart rokeerde ook en de witte dame zette de aanval gelijk in. Er werd flink wat geslacht. Wit stond wat pionnen voor, maar een foutje kan fataal zijn. Na promotie van een witte pion gaf Jan op. Noot van uw reporter: een prima verslag Nick.

Ja duhhh!


Ondanks zijn nederlaag staat Hans Schrumpf nog steeds boven aan in de stand (16 punten). Door zijn overwinning is Arnold van der Kammen nu tweede (15). Zij worden gevolgd dor Aad Juijn, Ben Riksen en Theo van Zessen, allen met 14 punten.

Bij de ratingvooruitgang is Arnold van der Kammen van de derde naar de eerste plaats gegaan (113 punten vooruitgang)! Hans Schrumpf is gezakt naar de tweede plaats (+76). Nieuwkomer is Nick Rotmeyer, door zijn overwinning verdiende hij maar liefst 83  ELO-punten, hij heeft nu +68.

Bij de clubratinglijst staat Aad Juijn nog steeds bovenaan met 2120. De 2000+ lijst telt nu 3 leden: David van der Mast (2035), Ben Riksen (2030) en Theo van Zessen (2014). De 1900+ lijst is nog op zoek naar leden.


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Aankomend sterschrijver: Nick Rotmeyer
Storyboard: Aad Juijn


UITSLAGEN  1 OKTOBER
Ben Riksen
Theo van Zessen
   1  -  0
Gerard Turkenburg
Freerk Gerkema
   0  -  1
Arnold van der Kammen
Hans Schrumpf
   1  -  0
Eric Emor
Frans Maas
 0.5 - 0.5
Nick Rotmeyer
Jan Hennevanger
   1  -  0



INTERNE  BEKER


Leo Pletikosic
Jan Brand
   0  -  1



RSB


Ron van Vuuren
Jan Krabbendam

Jan Verveen
Jaap van Loenen

Frans Groeneweg
Aad Juijn





STAND  WINTER  COMPETITIE  2 OKTOBER 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Hans Schrumpf
16
75
3
0
1
Arnold van der Kammen
15
83,3
2
1
0
Aad Juijn
14
75
1
1
0
Ben Riksen
14
62,5
2
1
1
Theo van Zessen
14
62,5
2
1
1
Jan Krabbendam
13
75
1
1
0
Piet Hofstee
12
75
1
1
0
Andries Schukking
12
75
1
1
0
Marco Zwanenburg
12
75
1
1
0
Gerard Turkenburg
12
50
1
2
1
Eric Emor
11
50
0
1
0
Jan Verveen
11
50
1
0
1
Nick Rotmeyer
10
50
1
0
1
Frans Groeneweg
10
50
0
1
0
Jan Hennevanger
10
37,5
1
1
2
Freerk Gerkema
10
33,3
1
0
2
Jaap van Loenen
10
33,3
0
2
1
Jan Brand
10
33,3
0
2
1
Ronald Lemmen
9
50
0
1
0
Leo Franken
9
50
0
1
0
Frans Maas
9
33,3
0
2
1
Ron van Vuuren
9
0
0
0
0
David van der Mast
9
0
0
0
1
Nick Wiegman
8
25
0
1
1
Elise Juijn
8
0
0
0
0
Yvo van der Hoek
8
0
0
0
0
Arthur Barendregt
8
0
0
0
0
Leo Pletikosic
7
0
0
0
2
Dick Vons
7
0
0
0
1
Ruud v.d. Linden
7
0
0
0
1




CLUBRATINGLIJST      2 oktober   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
2w
2120
Zessen
Riksen


David van der Mast
w
2035
Zessen



Ben Riksen

2030
Zessen
Groene
Gerkema
Juijn A
Theo van Zessen

2014
Riksen
Mast
Juijn A
Gerkema
Frans Groeneweg
z
1898
Riksen



Freerk Gerkema
z
1872
Turkenbu
Riksen
Zessen

Elise Juijn

1845




Ronald Lemmen
w
1807
Turkenb



Andries Schukking
2w
1787
Hofstee
Brand


Piet Hofstee

1771
Schukki
Linden


Gerard Turkenburg

1737
Gerkema
Vons
Brand
Lemmen
Jan Brand
z
1706
Kammen
Turken
Schukkin

Arnold van der Kammen
z
1675
Schrum
Brand
Pletikosic

Arthur Barendregt

1639




Dick Vons
z
1609
Turken



Ruud v.d. Linden
z
1602
Hofstee



Hans Schrumpf

1584
Kammen
Pletiko
Wiegma
Maas
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Eric Emor
z
1456
Maas



Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Nick Wiegman

1420
Maas
Schrump


Yvo van der Hoek

1381




Marco Zwanenburg

1369
Hennev
Krabben


Jan Krabbendam

1298
Loenen
Zwanen


Ron van Vuuren

1247




Jan Verveen
2w
1140
Rotmey
Henneva


Jaap van Loenen
z
1015
Krabben
Hennev
Franken

Jan Hennevanger
2w
1010
Rotmey
Zwanen
Loenen
Verveen
Leo Franken
z
962
Loenen



Nick Rotmeyer
2z
900
Hennev
Verveen






RATING  VOORUITGANG  2 OKTOBER 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Arnold van der Kammen
1562
1623
1675
113
Hans Schrumpf
1508
1636
1584
76
Nick Rotmeyer
832
817
900
68
Ben Riksen
1966
1964
2030
64
Theo van Zessen
1956
2080
2014
58
Andries Schukking
1741
1787
1787
46
Piet Hofstee
1731
1771
1771
40
Aad Juijn
2082
2120
2120
38
Jan Krabbendam
1264
1298
1298
34
Frans Groeneweg
1885
1898
1898
13
Leo Franken
951
962
962
11
Marco Zwanenburg
1363
1369
1369
6
Eric Emor
1451
1451
1456
5
Elise Juijn
1845
1845
1845
0
Arthur Barendregt
1639
1639
1639
0
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Ron van Vuuren
1247
1247
1247
0
Gerard Turkenburg
1742
1780
1737
-5
Ronald Lemmen
1817
1807
1807
-10
Jaap van Loenen
1031
1015
1015
-16
Nick Wiegman
1440
1420
1420
-20
Jan Brand
1734
1683
1706
-28
Dick Vons
1646
1609
1609
-37
Ruud v.d. Linden
1639
1602
1602
-37
Jan Hennevanger
1060
1093
1010
-50
Jan Verveen
1193
1140
1140
-53
David van der Mast
2096
2035
2035
-61
Freerk Gerkema
1941
1829
1872
-69
Frans Maas
1558
1488
1483
-75
Leo Pletikosic
1559
1471
1448
-111





Geen opmerkingen: