woensdag 24 oktober 2012

Gouden regels, Schots en scheef, Arnold's fantasieën...



INTERNE  COMPETITIE  22 OKTOBER

De opmerking van de avond kwam van Theo van Zessen: je moet zo durven spelen dat de kans ook bestaat dat je verliest. Dit lijkt uw reporter een grote troost voor een teamleider als dat team de mist in is gegaan.

...schaken met Aad
Hassel Kroes, die vorige week voor de eerste keer kwam, was er nu weer. Hij nam het op tegen de jeugdige Diego Kaersenhout. Diego schaakt pas anderhalf jaar, maar heeft in die tijd wel steeds training gehad bij de Pionnetjes. Diego had een scherpe opening geleerd: met wit speelde hij het Noors gambiet. Hassel kende dit niet. Ook als je een opening niet kent, heb je houvast aan de Gouden Regels voor de opening: speel 1 pion in het centrum; ontwikkel je stukken in de richting van het centrum; breng de koning in veiligheid door de rokade en ga daarna pas aanvallen. Hassel ging echter aanvallen terwijl zijn koning nog in het centrum stond. Op de aanval spelen is natuurlijk prima (zie bovenstaande uitspraak van Theo), maar door die onveilige koning  kon Diego een beslissende aanval inzetten. Prima gedaan van Diego!! Grappig is dat Aad Juijn na afloop van de partij de openingsregels aan Hassel uitlegde, terwijl Aad zich er zelf nooit aan houdt, maar in zo'n geval moet je wel precies weten wat je doet. Hassel zei dat hij net een schaakboek gekocht had en hij heeft materiaal volgens de Stappenmethode meegekregen dus zijn schaakniveau zal snel verbeteren!

...en niet anders!


Elise vs Aad
Aad Juijn had wit tegen Freerk Gerkema. Freerk schreef weer een uitgebreid verhaal. Aan het begin van de avond zei Elise Juijn dat zij waarschijnlijk tegen haar vader moest spelen. Maar de competitieleider dacht ongetwijfeld dat er grenzen zijn aan wat een vader zijn dochter mag aandoen, zodat Freerk tegen Aad mocht aantreden. Daar had Freerk niet op gerekend want door zijn wanprestaties van de laatste weken was zijn rating drastisch gezakt, zodat Aad nu 300 ratingpunten meer had. Dat dit verschil momenteel niet geflatteerd is werd wel duidelijk door het verloop van de partij die officieel een Schotse partij was, maar die, althans wat het aandeel van Freerk betreft, eerder het predicaat "Schots en scheef" verdiende, zodat hij al voor half tien aan het schrijven kon gaan.  Freerk kondigde bij de prijsuitreiking op de ledenvergadering reeds aan: dit jaar wordt het minder. Nu maar hopen dat het voor de Bond dit jaar niet ook een puinhoop wordt.

Freerk uit vorm?
Een beetje troost kan Freerk putten uit wat Gert Ligterink zaterdag in de Volkskrant schreef over Anand die niet minder in een vormcrisis lijkt te verkeren. Ook wereldkampioenen kunnen dit dus doormaken. Ligterink schreef dat hij zich eerder had afgevraagd of Anand nog wel een toernooi op zijn naam kon schrijven, maar nu twijfelde hij of Anand nog wel een partij kon winnen. Ligterink toonde een partij van Anand tegen Carlsen.  Anand werd niet zo kinderlijk weggezet als Freerk  tegen Aad, maar erg veel verweer wist hij ook niet te bieden. Toen de carrière van Anand snel een hoge vlucht doormaakte, viel hij op door zijn snelle tempo: per partij besteedde hij zelden meer dan een uur bedenktijd. "Waarom zou ik lang gaan nadenken als ik toch al weet wat ik ga doen" stelde hij. Naarmate hij de wereldtop dichter ging naderen kreeg hij steeds meer commentaar op zijn hoge tempo en hij beloofde meer tijd aan denken te besteden. Dat hij deze kritiek misschien te veel had aangetrokken, bleek toen Freerk op teletext een partij van Anand zag waarbij hij in een voor de leek niet zo ingewikkelde stand ruim voor de verplichte 40 zetten door zijn vlag ging. Vorige week had Freerk het in het verslag van zijn partij tegen Theo over de verhouding van nadenken en intuïtie die een schaker in een partij nodig heeft. Anand leek het in het begin van zijn carrière vooral van zijn intuïtieve vermogen te moeten hebben. Toen hij meer ging nadenken ontstonden er weliswaar problemen, maar op een gegeven moment wist hij toch de wereldtitel te bereiken en zich op dat niveau te handhaven. Nu echter schijnt de klad er echt in te zitten. Freerk wil niet beweren dat dit komt omdat Anand sneller is gaan spelen. Maar het zou kunnen dat zijn intuïtieve vermogens toch wat verduisterd zijn geraakt.

Vorige week citeerde Freerk Spinoza die stelde dat de hoogste vorm van kennis de scientia intuitiva is, die vorm van kennis waarbij men die werkelijkheid direct doorschouwt en men ook weet wat er gedaan moet worden. Deze scientia intuitiva  ontplooit zich echter pas als het rationele denken tot zijn uiterste grenzen wordt geleid. De scientia intuitiva moet niet verward worden met de laagste vorm van kennis die door Spinoza de imaginatio wordt genoemd. Daarbij gaat het om kennis  die gebaseerd is op oppervlakkige zintuiglijke waarneming, op gangbare maar ongefundeerde en ongetoetste meningen. Velen komen niet verder dan dit niveau van kennis.

In de religie wordt nogal eens gezegd: je moet het gewoon geloven. Maar daarbij is sprake  van blind geloof dat een slechte reputatie heeft gekregen en veel onheil aanrichtte. De Boeddha wees blind geloof af en bezwoer een ieder niets op zijn gezag aan te nemen maar alles te onderzoeken. Toch zei hij dat er een vorm van sceptische twijfel is die een belemmering is: zowel het gebrek aam bereidheid dingen werkelijk te onderzoeken omdat men denkt dat men het al weet, als het zich niet over durven geven als het mystieke weten bezig is door te breken. Dus geen blind, ongefundeerd geloof, maar ook niet eindeloos theologisch gehaarkloverij, zoals dat in de scholastiek gebeurde. Alle werkelijke filosofie eindigt uiteindelijk in mystiek.

...!??


Elise Juijn (wit) schrijft over haar partij tegen Ben Riksen. We kwamen vrij gelijk uit de opening. Op een gegeven moment kreeg Elise actiever spel op de koningsvleugel, waarbij Elise vermoedelijk een stuk beter stond. Er werd te snel afgeruild naar een eindspel (naar Elise's zin) . Alsnog stond  Elise iets actiever, maar zij kon het niet winnen. Elise had remise!!

Zit wat in...


Gerard Turkenburg had wit tegen Theo van Zessen. Gerard bouwde een stelling op waarin Theo nauwelijks complicaties kon creëren. Een vreemde neiging van Theo is dat hij koste wat kost verwikkelingen zoekt. Daarbij ging hij waarschijnlijk te ver. Maar precies op het moment dat Theo verloren stond, raakte Gerard de draad kwijt en kreeg Theo zijn combinatie, die er gelijk veelbelovend uitzag. Gerard verdedigde nog goed, maar ging uiteindelijk mat.

Gerard gaat draadloos...


Jan Brand (wit) schreef over zijn partij tegen Ruud van der Linden. De opening werd een mixture van Wolga/Ben Oni en Blumenfeld. Ruud krijgt initiatief en ruimtevoordeel. In het middenspel worden er veel stukken geruild en blijft er een dode remisestand over. Aldus geschiedde. Het seizoen is net begonnen en het remisepercentage is al hoog. Voortekenen van het remisekoningsschap?

Ruud...passiefste speler van de club


Arnold van der Kammen (zwart) schreef over de partij tegen Eric Emor. Het IJslandsgambiet kwam op het bord. Eric gaf al vroegtijdig aan de opening niet te kennen. Op de 11e zet wist ik het ook niet meer. Dus dan maar op grootmeesterlijk niveau verder. Eric dacht het zelfde. Als je beide op dat hoge niveau uitsluitend de beste zet weet  te doen dan is er maar één uitkomst: remise. Op de 19e zet werd dan ook de vrede getekend.

De beroemde schrijfster Mira uit Roemenië schreef in juli 2012 dat schrijven en schaken gelijk staan aan een orgasme..Zou het daarom zijn dat de schaaksport zoveel "liefhebbers" kent. Geeft natuurlijk ook een verklaring waarom sommige schakers na de partij nog even een novelle willen schrijven. Overigens deed Mira deze uitspraak omdat zij het af hebben van een boek en het remise verkrijgen bij het schaken een vorm van gelijke bevrediging vond. Iedereen happy.

Het gegeven biedt natuurlijk ruimte voor ideeën omtrent de bevordering van de schaaksport. Deze ideeën zal ik hier niet spuien, ik acht uw fantasie voldoende in staat om tot enkele vruchtbare ideeën te komen. Hoe dan ook, ik ben er volgende week weer om een lekker potje te schaken. U ook?

Arnold..."plezier" in schaken


Ron van Vuuren had wit tegen Hans Schrumpf. Hans heeft een veel hogere rating, maar Ron wist Hans mat te zetten.

Ron "vergrijpt" zich aan Hans...


Jan Verveen (wit) en Marco Zwanenburg speelden een Italiaanse opening De opening ging goed en gelijkwaardig. Echter, vanwege een dreigende penning moest het witte paard weg van f3. Hierdoor verzwakte de witte stelling zodanig dat verlies onafwendbaar bleek. Wel fraai afgemaakt.

...maar?


Jan Hennevanger (wit) speelde tegen Jan Krabbendam. Na de opening bleef weinig ruimte over. Jan Hennevanger wilde met de loper na ruil een extra pion slaan. Hierdoor kwam de loper geïsoleerd te staan en werd veroverd. De stelling van Jan Hennevanger brokkelde langzaam af en Jan Krabbendam won de partij.

...klaar ben je ermee!


De stand is nogal gewijzigd. Hans Schrumpf stond bovenaan, maar door zijn nederlaag hoort hij nu zelfs niet meer tot de 5 potentiële prijswinnaars! Theo van Zessen staat nu bovenaan met 27 punten. Aad Juijn en Ben Riksen volgen met 25 punten. Door zijn overwinning staat Jan Krabbendam nu vierde met 24 punten. Arnold van der Kammen volgt met 23 punten.

Hans geeft een workshop...


Bij de ratingvooruitgang zijn de 3 potentiële prijswinnaars: Ron van Vuuren met een ratingvooruitgang van 151 ELO-punten, gevolgd door Theo van Zessen (+89) en Arnold van der Kammen (+88). Nick Rotmeyer volgt echter op korte afstand (+68).

Bij de clubratinglijst staat Aad Juijn nog steeds eenzaam bovenaan met een clubrating van 2135. Hij wordt gevolgd door de 2000+club: Theo van Zessen (2045), David van der Mast (2018) en Ben Riksen (2013).


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn
Citaat van de week: Theo van Zessen…”je moet zo durven spelen dat de kans ook bestaat dat je verliest”


UITSLAGEN  22 OKTOBER
Aad Juijn
Freerk Gerkema
   1  -  0
Elise Juijn
Ben Riksen
 0.5 - 0.5
Gerard Turkenburg
Theo van Zessen
   0  -  1
Jan Brand
Ruud van der Linden
 0.5 - 0.5
Eric Emor
Arnold van der Kammen
 0.5 - 0.5
Ron van Vuuren
Hans Schrumpf
   1  -  0
Jan Verveen
Marco Zwanenburg
   0  -  1
Jan Hennevanger
Jan Krabbendam
   0  -  1
Diego Kaersenhout
Hassel Kroes
   1  -  0



Interne beker


Nick Rotmeyer
Frans Groeneweg
   0  -  1



STAND  WINTER  COMPETITIE  23 OKTOBER 2012
Naam
Punten
%
1
½
0
Theo van Zessen
27
71,4
4
2
1
Aad Juijn
25
83,3
2
1
0
Ben Riksen
25
64,3
3
3
1
Jan Krabbendam
24
83,3
2
1
0
Arnold van der Kammen
23
75
2
2
0
Hans Schrumpf
23
58,3
3
1
2
Ron van Vuuren
22
100
2
0
0
Piet Hofstee
20
66,7
1
2
0
Marco Zwanenburg
20
62,5
2
1
1
Eric Emor
20
50
0
3
0
Jaap van Loenen
20
50
1
2
1
Andries Schukking
19
66,7
1
2
0
Frans Groeneweg
19
50
0
3
0
Jan Verveen
19
50
2
0
2
Gerard Turkenburg
19
41,7
1
3
2
Jan Brand
19
40
0
4
1
Elise Juijn
17
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
17
50
1
0
1
David van der Mast
17
33,3
0
2
1
Nick Wiegman
17
25
0
1
1
Diego Kaersenhout
16
50
1
0
1
Ronald Lemmen
16
50
0
1
0
Frans Maas
16
33,3
0
2
1
Jan Hennevanger
16
30
1
1
3
Leo Franken
15
50
0
1
0
Ruud v.d. Linden
15
25
0
1
1
Freerk Gerkema
15
25
1
1
4
Leo Pletikosic
14
0
0
0
2
Yvo van der Hoek
14
0
0
0
0
Dick Vons
13
0
0
0
2
Hassel Kroes
12
0
0
0
2



CLUBRATINGLIJST      23 oktober   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn
w
2135
Gerkema
Zessen
Riksen

Theo van Zessen
z
2045
Turken
Gerkema
Groene
Riksen
David van der Mast
w
2018
Groene
Riksen
Zessen

Ben Riksen
w
2013
Juijn E
Vons
Mast
Zessen
Frans Groeneweg
z
1930
Mast
Zessen
Riksen

Elise Juijn
z
1870
Riksen



Freerk Gerkema
2w
1814
Juijn A
Zessen
Schukk
Turkenbu
Ronald Lemmen
w
1807
Turkenb



Andries Schukking
w
1799
Gerkema
Hofstee
Brand

Piet Hofstee
w
1766
Turken
Schukki
Linden

Gerard Turkenburg
2z
1726
Zessen
Hofstee
Gerkema
Vons
Jan Brand
z
1677
Linden
Schrum
Kammen
Turken
Arnold van der Kammen

1650
Emor
Schrum
Brand
Pletikosic
Ruud v.d. Linden

1614
Brand
Hofstee


Dick Vons

1602
Riksen
Turken


Hans Schrumpf

1517
Vuuren
Brand
Kammen
Pletiko
Eric Emor
2z
1510
Kammen
Maas


Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Leo Pletikosic

1448
Schrum
Kammen


Nick Wiegman

1420
Maas
Schrump


Ron van Vuuren
2z
1398
Schrum
Zwanenb


Yvo van der Hoek

1381




Marco Zwanenburg
2w
1333
Verveen
Vuuren
Hennev
Krabben
Jan Krabbendam
w
1287
Henne
Loenen
Zwanen

Jan Verveen

1129
Zwanen
Kaersen
Rotmey
Henneva
Jaap van Loenen

1049
Kroes
Krabben
Hennev
Franken
Jan Hennevanger
w
992
Krabben
Rotmey
Zwanen
Loenen
Leo Franken
z
962
Loenen



Diego Kaersenhout

928
Kroes
Verveen


Nick Rotmeyer
2z
900
Hennev
Verveen


Hassel Kroes

818
Kaersen
Loenen





RATING  VOORUITGANG  23 OKTOBER 2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Ron van Vuuren
1247
1314
1398
151
Theo van Zessen
1956
2029
2045
89
Arnold van der Kammen
1562
1675
1650
88
Nick Rotmeyer
832
900
900
68
Eric Emor
1451
1485
1510
59
Andries Schukking
1741
1799
1799
58
Aad Juijn
2082
2120
2135
53
Ben Riksen
1966
2038
2013
47
Frans Groeneweg
1885
1930
1930
45
Piet Hofstee
1731
1766
1766
35
Diego Kaersenhout
900
880
928
28
Elise Juijn
1845
1845
1870
25
Jan Krabbendam
1264
1269
1287
23
Jaap van Loenen
1031
1049
1049
18
Leo Franken
951
962
962
11
Hans Schrumpf
1508
1601
1517
9
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Ronald Lemmen
1817
1807
1807
-10
Gerard Turkenburg
1742
1742
1726
-16
Nick Wiegman
1440
1420
1420
-20
Ruud v.d. Linden
1639
1602
1614
-25
Marco Zwanenburg
1363
1302
1333
-30
Dick Vons
1646
1602
1602
-44
Jan Brand
1734
1689
1677
-57
Jan Verveen
1193
1160
1129
-64
Jan Hennevanger
1060
1010
992
-68
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
David van der Mast
2096
2018
2018
-78
Hassel Kroes
900
866
818
-82
Leo Pletikosic
1559
1448
1448
-111
Freerk Gerkema
1941
1829
1814
-127






Geen opmerkingen: