donderdag 16 mei 2019

Aad en Ben winnen van respectievelijk Jannieko en Gerard, Hans dwingt remise af tegen Frans, Eric wint van Jan H. en Jan V. delft het onderspit tegen Heineken NV...



WINTERCOMPETITIE  13  MEI  2019

Belangrijk: In verband met vakantie van onze bardame Gerda is er op 29 juli, 5 augustus en 12 augustus geen schaken.

De wintercompetitie duurt tot en met 20 mei.
Op 27 mei houden we ons interne snelschaakkampioenschap.
Op 3 juni start de zomercompetitie waar huisschakers en schakers van andere verenigingen ook welkom zijn. Bij de zomercompetitie speelt iedereen 3-5 partijen per avond. Je hoeft niet iedere avond aanwezig te zijn, wie aanwezig is wordt ingedeeld (uiterlijk 19.50 uur op maandag aanwezig).

Zomercompetitie start 3 juni...

Aad Juijn had zwart tegen Jannieko Scheele. Aad schreef het volgende over deze partij:

Diagram 1 na 8... Db6
Jannieko verruilde een avondje Watertorentoernooi (georganiseerd door s.v. Erasmus) voor een rondje interne bij ons. Jannieko heeft zich bij mij al meerder malen laten ontvallen dat hij te vaak naar zijn zin tegen de toppers van HZPS wordt ingedeeld. Mede door de magere opkomst bij ons moet competitieleider Frans Groeneweg regelmatig met de regeltjes sjoemelen. De koppeling van vanavond tussen Jannieko en mij was echter conform de ranglijst en dus ‘ongesjoemeld’ tot stand gekomen. Jannieko had wit en dat bood al meer perspectief want met zwart bakt hij er naar eigen zeggen nog minder van en bovendien had Jannieko (met wit) mij vorig seizoen al eens goed weg laten komen met remise, en dat in een slotstelling waarin Jannieko gewonnen stond. Met de partij van vanavond er bij hebben wij elkaar nu zeven maal ontmoet en was het voor de tweede keer dat Jannieko wit had (de vijf keren dat Jannieko zwart had gingen voor hem verloren). Over het algemeen is bij Jannieko de winst te behalen in de openingsfase, komt hij deze ongeschonden door dan schaakt Jannieko een verdienstelijke partij. Over de partij van vanavond konden wij beide flink ontevreden zijn, Jannieko verruïneerde de opening en ik verzuimde daar optimaal gebruik van te maken. We komen erin na 8… Db6 (diagram 1). Wat opvalt is de enorme ontwikkelingsvoorsprong op wit en dat de zwarte gambietpion teruggewonnen gaat worden, zwart staat op +2.25. De partij ging verder met 9.Pc3 - Lxf2+ 10.Kf1 en nu beging ik precies dezelfde inschattingsfout die ik vorige week tegen Ben ook al maakte, leert een mens dan nooit? Ik speelde namelijk het nogal stupide 10… Lxg1? (1.07 voor zwart). Wederom de goede loper tegen een slecht paard geruild. Mijn gedachtekronkel was dat de door Stockfish 10 aangegeven zet 10… e3! (3.76 voor zwart) het ontwikkelingsveld f3 vrijgaf. De zwartveldige loper miste ik node gedurende de partij.

Diagram 2 na 21... b6
Doordat de witte koningsstelling meer van een sloppenwijk had dan van een Koninklijke residentie kon ik wel allerlei sluimerende dreigingen inbouwen. Na nog een aantal zeer goede kansen te hebben gemist drong mij van lieverlee door dat Jannieko er eigenlijk in geslaagd was het evenwicht te herstellen, in hoeverre Jannieko dat zelf ook door had is voor mij koffiedik kijken. In diagram 2 heb ik zojuist 21… b6 gespeeld. De stelling is volledig in evenwicht dit ondanks de zwarte torenverdubbeling op de enige open lijn en de witte tochtige koningsstelling. Het was op dit moment dat ik mij realiseerde dat ik eigenlijk niets reëels meer had en het nu moest gaan hebben van duwen en trekken in de hoop dat Jannieko steekjes zou gaan laten vallen. Bovendien kwam Jannieko krap in zijn tijd te zitten. Het stellingprobleem loste zich voor mij vanzelf op doordat Jannieko de grap 22.c5? speelde met de dreiging La6+ met damewinst. Helaas voor Jannieko speelde ik nu 22… Dd4+ en na 23.Kf1 - bxa5 24.Tc1 - Df4+ 25.Kg1 - Pd3 vond Jannieko het wel welletjes…

Taxi bellen mislukt,
dan maar 'lopen'...
En dan nog dit. Dat ik vele jaren uitbater van een café ben geweest is min of meer wel bekend. De functie van een kastelein in een stamcafé houdt ergens het midden tussen een dominee en psychiater. De meest afgenomen medicijnen zijn natuurlijk de sterke of minder sterke alcoholische drankjes. Je kunt bij benadering stellen dat het cafévolk zich in drie groepen laat indelen: 1. De sociale drinker, deze drinkt zoals dat heet “met mate”, een enkele uitschieter daargelaten. 2. De probleemdrinker, deze drinkt voor het effect en zal dus bij een cafébezoek vrijwel altijd Lazarus worden. 3. De geheelonthouder, naast het feit dat deze kennelijk alles onthoud (what is in a name?) drinkt deze geen alcoholica. Ik ga nu even dieper in op type 2. De probleemdrinker. Lieden uit deze stroming oftewel de doorgewinterde liefhebbers van dit zogeheten geestrijke vocht laten zich grofweg in vier categorieën indelen: 2 A. Het type dat kan blijven innemen zonder dat de omgeving een noemenswaardige persoonsverandering waarneemt (dit type is het meest zeldzaam). 2 B. Het type dat naarmate de avond vordert zwijgend en knikkebollend aan de bar zit/hangt, meestal met één of twee verschraalde biertjes voor zijn neus, en die tegen sluitingstijd in een poging van zijn kruk te komen met een doffe klap van diezelfde kruk afflikkert. 2 C. Het type dat weliswaar druk maar gezellig is, of in ieder geval tracht te zijn. 2 D. Het type dat luidruchtig, aanmatigend en vervelend wordt (soms ook nog gewelddadig). Vanavond werden wij op de club geteisterd door iemand uit de categorie 2 D. De beste man in kwestie zuipt nog meer dan een Bugatti Chiron (zie hier). Meerdere spelers ondervonden vanavond bepaald last van deze 2 D’er, met name het moment van afrekenen bij de bar (geouwehoer over geld) en het bestellen van een taxi dat met de ingenomen hoeveelheid ‘brandstof’ maar niet wilde lukken wat betreft het invoeren van het telefoonnummer… Misschien moest het bestuur toch eens een plan omtrent dergelijk exorbitant gedrag opmaken, want dit is voor niemand leuk, zelfs Hans had er last van. Ik voelde zelfs dat ik bevangen werd door een soort van plaatsvervangende schaamte, met name naar ons op toch al respectabele leeftijd zijnde barpersoneel. Het is een schaakvereniging en potdomme geen kroeg of GGZ instelling…  

Jannieko verliest van Aad...

Jan Verveen had zwart tegen Leo Pletikosic. Jan schreef: 
           
Leo: uitgedroogd...
“In een wolk van witte zeilen brachten zij ons een eeuw van goud“. Dat is een songtekst die de zanger Alexander Curly ooit op de plaat zette. Deze avond zit ik ook in een wolk, alleen is die van alcohol, want mijn tegenstander is Leo Pletikosic, en na een tijd niet aanwezig te zijn geweest is hij blijkbaar een beetje uitgedroogd, want het gerstenat gaat er makkelijk en snel doorheen. En ondanks deze benevelde toestand verlies ik. En de avond was zo goed begonnen. Leo opende klassiek Italiaans en ik ging daarin mee, maar ik hinkte op twee gedachten en uiteindelijk bleek dat de bottleneck te zijn. Thuis gekomen liet ik de mechanische meester het werk doen en deze liet mij zien waar het allemaal fout was gegaan. Misschien komt het omdat het de laatste wedstrijden zijn of omdat ik niets te verdedigen heb, maar de laatste tijd verlies ik wel heel veel. Op dan maar naar het nieuwe seizoen: ik ga me wat meer verdiepen in de openingen en hoop het daardoor volgende jaar beter te doen.

Jan ten onder in een wolk van alcohol......

Gerard Turkenburg had zwart tegen Ben Riksen. Gerard schreef dat het zijn slechtste partij van het seizoen was. Gerard deed eerst de a- pion cadeau en daarna de e- pion. Houd het dan nog maar eens tegen.

Ben wint met zijn ogen dicht van Gerard...

Hans dwingt remise af...
Frans Groeneweg (zwart) schreef het volgende over zijn partij tegen Hans Schrumpf. Hans was actief aan de koningskant met e4 en f4. Frans aan de damekant met c5 en b5. Toen offerde Hans zijn f- pion. Na 24 zetten waren de lopers en een stel paarden geruild. Frans had zijn pluspion nog steeds en stond volgens Fritz 0.8 pion beter. Op de 28e zet ging Frans in de fout. Hij gaf Hans de kans om met een toren op de 7e rij te komen. Hans viel aan met al zijn stukken: Dame, 2 torens en een paard. Frans stond helemaal vast en kon niets. Volgens Fritz stond Hans de waarde van een dame voor!!! Hans zette de beslissende aanval in en ging in de fout: er werden veel stukken geruild. De aanval van Hans was voorbij, Frans had initiatief en nog steeds een pluspion. Hans bood remise aan, maar Frans vond dat hij beter stond en wilde doorspelen. Later zei Hans dat hij de bus moest halen en als Frans geen remise wilde, dan zou hij opgeven. Frans wilde zo niet winnen en accepteerde remise (Het was trouwens niet zeker of Frans met zijn pluspion zou kunnen winnen).

Hans en Frans komen remise overeen...

Verder won Eric Emor met zwart van Jan Hennevanger.

Jan verliest van Eric...

Met nog slechts 1 ronde te gaan in de wintercompetitie staan Aad Juijn en Ben Riksen bovenaan in de stand met 109 punten. Aad staat eerste want hij heeft een hoger percentage. Hierna komen Theo van Zessen (99), Frans Groeneweg (98) en Gerard Turkenburg (97).

Bij de vooruitgang in de clubrating staat Gerard Turkenburg bovenaan: hij verbetert dit seizoen zijn clubrating met 171 ELO punten!!! Daarna komen: Piet Hofstee (+112), Theo van Zessen (+91), Jan Hennevanger (+81) en Hans Schrumpf (+58).

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1800 ELO punten:FM John van Baarle staat bovenaan met een clubrating van 2071 ELO punten, gevolgd door Aad Juijn (1969), Theo van Zessen (1915). Jan Zoorob (1894), Arjan Schouteren (1833) en Ben Riksen (1832).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterreporters: Aad Juijn, Jan Verveen, Gerard Turkenburg, Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn
Sponsor: Heineken NV


UITSLAGEN 13 mei
Jannieko Scheele
Aad Juijn
0  -  1
Hans Schrumpf
Frans Groeneweg
0.5 - 0.5
Ben Riksen
Gerard Turkenburg
1  -  0
Leo Pletikosic
Jan Verveen
1  -  0
Jan Hennevanger
Eric Emor
0  -  1

STAND  WINTER  COMPETITIE  14 mei
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
109
66,7
11
6
4
Ben Riksen
109
61,7
13
11
6
Theo van Zessen
99
58,9
6
8
3
Frans Groeneweg
98
52,4
8
6
7
Gerard Turkenburg
97
52,2
6
12
5
Arjan Schouteren
88
60
4
4
2
Hans Schrumpf
88
45,7
7
7
9
Daan van Loenen
84
50
4
5
4
Jan Verveen
83
41,3
4
11
8
Jan Hennevanger
82
40,9
6
6
10
Jannieko Scheele
81
54,2
5
3
4
Marco Zwanenburg
81
50
4
4
4
Piet Hofstee
79
50
2
6
2
John van Baarle
78
33,3
0
2
1
Dick Vons
76
60
1
4
0
Leo Pletikosic
75
62,5
2
1
1
Jan Zoorob
70
50
1
4
1
Eric Emor
70
33,3
4
10
13
Tjarda Mijnster
69
66,7
2
0
1
F.G. Maas
69
0
0
0
0
Cees Verhagen
66
0
0
0
0
Harmen van der Vlies
65
33,3
1
0
2
Diëgo Kaersenhout
64
0
0
0
0

CLUBRATINGLIJST   14  mei w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle
w
2071
Riksen
Schoute
Juijn

Aad Juijn
w
1969
Scheele
Riksen
Turken
Schrump
Theo van Zessen
3w
1915
Riksen
Turken
Groene
Juijn
Jan Zoorob
2w
1894
Scheele
Groene
Riksen
Juijn
Arjan Schouteren
2w
1833
Turken
Groene
Juijn
Zessen
Ben Riksen

1832
Turken
Juijn
Groene
Zessen
Frans Groeneweg
w
1785
Schrum
Turken
Riksen
Juijn
Cees Verhagen

1752




Piet Hofstee

1736
Riksen
Groene
Riksen
Juijn
Jannieko Scheele

1699
Juijn
Emor
Turken
Emor
Gerard Turkenburg
z
1650
Riksen
Groene
Juijn
Schouter
Hans Schrumpf      
z
1583
Groene
Verveen
Emor
Juijn
F.G. Maas

1542




Leo Pletikosic

1525
Verveen
Mijnster
Emor
Emor
Diëgo Kaersenhout

1517




Daan van Loenen
z
1389
Verveen
Riksen
Schrum
Henne
Tjarda Mijnster
z
1388
Pletiko
Verveen
Zwanenb

Dick Vons
z
1363
Emor
Henne
Verveen
Emor
Eric Emor
z
1336
Henne
Henne
Schrum
Vons
Marco Zwanenburg

1331
Henne
Emor
Verveen
Schrum
Harmen van der Vlies
w
1287
Zwanen
Emor
Verveen

Jan Verveen              
z
1273
Pletiko
Schrump
Henne
Henne
Jan Hennevanger
2z
1103
Emor
Emor
Verveen
Zwanen

RATING  VOORUITGANG  14 mei

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Gerard Turkenburg
1479
1684
1650
171
Piet Hofstee
1624
1736
1736
112
Theo van Zessen
1824
1915
1915
91
Jan Hennevanger
1022
1130
1103
81
Hans Schrumpf
1525
1551
1583
58
Leo Pletikosic
1485
1501
1525
40
Tjarda Mijnster
1349
1388
1388
39
Ben Riksen
1807
1798
1832
25
Dick Vons
1339
1363
1363
24
Frans Groeneweg
1762
1817
1785
23
F.G. Maas
1542
1542
1542
0
Diëgo Kaersenhout
1517
1517
1517
0
Cees Verhagen
1752
1752
1752
0
Aad Juijn
1970
1948
1969
-1
Marco Zwanenburg
1337
1331
1331
-6
Jan Zoorob
1904
1894
1894
-10
Daan van Loenen
1407
1389
1389
-18
Jannieko Scheele
1744
1720
1699
-45
Harmen van der Vlies
1346
1287
1287
-59
John van Baarle
2131
2071
2071
-60
Jan Verveen
1351
1297
1273
-78
Arjan Schouteren
1917
1833
1833
-84
Eric Emor
1591
1309
1336
-255






Geen opmerkingen: