dinsdag 3 juni 2014

FM JOHN VAN BAARLE SNELSCHAAKKAMPIOEN 2013/2014!!


SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP  VAN  ONZE  VERENIGING

Maandag 9 juni gesloten!
Belangrijke mededeling. Maandag 9 juni zijn we gesloten in verband met Pinksteren. Op maandag 16 juni starten we met de zomercompetitie, steeds op maandag. Dit is gratis en ook niet-leden zijn welkom. Ieder speelt 3 of 4 partijen per avond, steeds tegen tegenstanders van ongeveer het eigen niveau. We spelen bij De Pionier, Lekstraat 26, 3114 JS in Schiedam. Wie om 19.50 uur aanwezig is wordt die avond ingedeeld. Verdere inlichtingen bij Frans Groeneweg, tel: 06-46732557.

Bij snelschaken is een moeilijk punt altijd die afwijkende spelregels die voor snelschaken gelden. Hoe zat het ook al weer met koningen slaan en onrechtmatige zetten? Frans nam geen risico: iedereen kreeg bij binnenkomst die regels te lezen. Arnold van der Kammen dacht dat er geen problemen waren met die regels. Volgens hem was er maar één regel: Arnold wint.


De 18 deelnemers werden voor de voorronde in drie groepen van 6 schakers verdeeld, waarbij iedere groep ongeveer even sterk was. Toen iedereen zat te spelen zette Frans bij iedere tafel bordjes met kaas en worst neer. Toen bij de tweede ronde aan iemand gevraagd werd aan welke kant hij wilde zitten, was het antwoord: “Aan de worstkant”.



"zonder erg"...
Frans liep rond en zag dat snelschaken toch iets anders is dan “gewoon” schaken. Er waren twee uitersten. Sommigen wilden goed schaken en dachten goed na over iedere zet en verloren dan door tijdsoverschrijding. Het andere uiterste is te snel spelen en dan een “minder sterke” zet doen. Zelfs John van Baarle overkwam dit laatste: hij zette zijn dame op een veld waar die dame zo geslagen kon worden. De tegenstander zag het niet en zo bleef dit voor John “zonder erg”, zoals de Belgische wielrenverslaggevers zeggen als de schade meevalt na een valpartij.

Er waren de volgende uitslagen na de voorronde.

Groep A
John van Baarle
4,5 uit 5
Piet Hofstee
4
Leo Pletikosic
3,5
Theo van Zessen
1,5
Jan Krabbendam
1,5
Jan Hennevanger
0

Leo Pletikosic smaakte het genoegen om remise te scoren tegen John.

Groep B
David van der Mast
5 uit 5
Ben Riksen
3
David van der Vloed
3
Hans Schrumpf
2,5
F.G. Maas
1
Diego Kaersenhout
0,5

De score van David van der Vloed is opmerkelijk: een enorme score gezien zijn clubrating van 1318.

Groep C
Daniël van Loenen
5 uit 5
Jan Zoorob
3,5
Arnold van der Kammen
3
Marco Zwanenburg
1,5
Jan Brand
1
Gerard Turkenburg
1

Na de voorronde was er een herindeling. Om zoveel mogelijk leden de kans te geven om clubkampioen snelschaken te worden, werden er twee groepen van 9 schakers gevormd (de bovenste drie uit iedere voorrondegroep gingen naar de nieuwe groep 1).

Terwijl de schakers weer bezig waren, maakte Frans de prijzentafel klaar. De prijzentafel heeft de laatste jaren een geleidelijke verandering ondergaan. Vroeger stond er vooral wijn en bier op. Maar “eetbare” prijzen kwamen steeds meer in trek. Sylvia en Frans hielden bij de inkoop daar natuurlijk rekening mee: veel appeltaarten, roombotertaarten, luxe bonbons en erg grote zakken chips (naast natuurlijk wat wijn en bier).

Het einddoel...


De volgende scores werden bereikt.

Groep 1

John van Baarle
7,5 uit 8
Daniël van Loenen
6,5
David van der Mast
6
Ben Riksen
5,5
Jan Zoorob
3,5
David van der Vloed
2,5
Arnold van der Kammen
2
Leo Pletikosic
1,5
Piet Hofstee
1



Groep 2

Theo van Zessen
8 uit 8
Jan Brand
6
Hans Schrumpf
6
Gerard Turkenburg
5
Marco Zwanenburg
4,5
Diego Kaersenhout
3
Jan Krabbendam
2
F.G. Maas
1,5
Jan Hennevanger
0



Hierna werd John van Baarle door voorzitter Theo van Zessen gefeliciteerd met het behalen van het snelschaakkampioenschap van onze club. En hierna kreeg iedereen zijn welverdiende prijs. 

FM John van Baarle... onverwachte winnaar?!



Geen opmerkingen: