woensdag 11 september 2013

Competitie weer van start! Theo wint van Alex! Arnolds tandartsperikelen...


                     INTERNE  COMPETITIE  9  SEPTEMBER

Wintercompetitie weer begonnen
De wintercompetitie is weer begonnen. 14 schakers en later kwamen Piet Hofstee, Freerk Gerkema en Jan Zoorob nog. In totaal 17 man, dat lijkt niet veel, maar als je zag hoe het regende, dan zeg je: 17 echte doorzetters. PRIMA!! Aad Juijn, Hans Brinkman en Jan Verveen waren er weer, die hadden we een paar maanden niet gezien. Fijn dat die ook weer meedoen!!

Twee partijen tussen onze sterkste leden trokken nogal de aandacht: David van der Mast tegen Aad Juijn en Theo van Zessen tegen Alex Kapitonenko, spannende, lange partijen.

...eenmaal in het bestuur,
schaakniveau achteruit?
Eerst de partij tussen David van der Mast met wit tegen Aad Juijn.  Aad had sinds 6 mei geen schaakstuk meer aangeraakt, maar greep de seizoensopening aan om het ritme weer op te pakken. David verkoos een rustige “ouwe lullen” variant, boven het scherpere spel dat ik meer van hem gewend ben. Dat zal wel te maken hebben met het feit dat hij nu ’n bestuursbaantje heeft binnengesleept, en wel het baantje dat Aad invulde (wedstrijdleider extern). Een oud bijgeloof wil ons doen geloven, dat wanneer je eenmaal in het bestuur plaats neemt, je schaakniveau achteruit holt (enfin, vraag maar aan Arnold). De partij tussen de voormalig en de huidige wedstrijdleider verliep dus erg rustig. Rond de 20e zet gingen de dames onder de douche, en resteerde er ’n potremise stand. David wilde echter doorspelen, en kwam in de verdrukking. Op de 32e zet verrekende Aad zich, en leverde een pion in. De partij duurde nog tot bijna iedereen naar huis was, maar David speelde de zaak met vaste hand naar winst.    

David wint van Aad...


Jan...wel kijken, niet spelen


Theo van Zessen (wit) schreef over zijn partij tegen Alex Kapitonenko. De eerste ronde en gelijk in het diepe tegen Alex, van wie ik in de zomercompetitie had verloren en die in dat toernooi alleen door John van Baarle te temmen was. Voorzichtig aan dus, met remise als hoofddoel. Alex speelde de opening rustig en de stelling kabbelde naar alleen nog zware stukken en pionnen. In licht voordelige stand (minder groepjes) bood ik remise aan. Maar Alex wilde meer (vermoedelijk dus ten onrechte). Mijn stukken kwamen steeds beter te staan. Tripleren tegen de achtergebleven pion. Toen de druk opvoeren met een verrassende pionopmars en daarna uitmaken met een leuke, fraaie (al zeg ik het zelf) mataanval. Theo kreeg na afloop complimenten voor zijn fraaie slotcombinatie.

Theo (r) wint fraai van Alex!


Mobieltjes?!
Frans Groeneweg kreeg met wit een wat betere stelling tegen Ben Riksen. Ben stond wat gedrongen en zijn stukken werkten niet goed samen en het paard op h7 stond wat buitenspel. Ben besloot dit paard om te spelen zodat het weer meedeed. Maar dit paard op h7 dekte het zeer belangrijke veld f6. Toen Ben zijn paard speelde, galoppeerde het paard van Frans naar f6 en Ben gaf direct op. Er was toen pas 45 minuten gespeeld en verbijsterde omstanders kwamen kijken. David van der Mast wilde de partij naspelen (tijdens zijn partij tegen Aad Juijn). David wees Frans op enkele verbeteringen in zijn spel. Wat er daarna gebeurde!!!! David fotografeerde met zijn mobiel de partijnotatie van Frans en daarna deed Jan Zoorob hetzelfde. Vervolgens speelde Piet Hofstee zomaar een partijtje tegen Frans. Piet wilde zwart, zodat Frans weer wit had, net als tegen Ben. Hoewel het zomaar een partijtje was, noteerde Piet de partij!! Wat is dit??? Wil iedereen het openingsrepertoire van Frans bestuderen, zodat ze wat kunnen voorbereiden?? Bang dat Frans clubkampioen wordt of zo??? Maar Frans had dit in de gaten. Weg met deze opening. Frans werd gesignaleerd in de boekhandel waar hij een boek kocht met 1. g4

Ben...problemen met Frans


Arnold...naar tandarts geweest
Arnold van der Kammen speelde met wit tegen Hans Schrumpf. Arnold is één van onze sterschrijvers en dat geeft verplichtingen. Dus mailde  Arnold het volgende verslag. Maandag 9 september ben ik bij de tandarts geweest. De opstelling van het schaakgebit voelde niet goed. Na enig peuteren vond tandarts Hans het probleem. Ik had een gaatje.
Voor de eerste keer in mijn leven speelde ik kennelijk een zeer passieve variant van de Caro-Kann. Deze tandarts zei tegen mij; 'verdoving van cognac of rum in je chocomel of niet? Ja hallo! Nooit eerder een gaatje op deze wijze gehad. Weet ik veel of dat zeer doet. dus nou ja, om te testen of t zeer doet had ik gekozen voor géén verdoving. Ik heb trouwens ook nog nooit een beugel gehoeven. Ik had echt nóóit wat ernstigs in de Caro-Kann en dan was ik weer trots op mezelf haha. Opeens dus een gaatje. Ik schrok me rot. maar goed, op dat punt in de stelling voelde ik de pijn nog niet.

Toch moest ik zorgen dat ik de stelling ging sealen & gaatje dichtmaken. Voor een deel lukte dat en de pijn viel wel mee. Ik was zo bezig met het behouden van de stelling dat ik de gouden voortzetting op zet 16 over het hoofd zag. Nu was ik kennelijk bij een tandarts beland die niet koos voor heling en zorg maar voor destructie. Stukje bij beetje verloor ik de grip op de stelling en kreeg Hans zijn stukken goed gepositioneerd. Na a tempo de pion naar b4 te hebben gespeeld kwam het Zwarte Paard een edel koning/toren vorkje demonstreren. Weet u hoe een vorkje in een gat van een gebit voelt? Nu, ik kan het u niet aanraden maar voor de masochisten onder de leden der vereniging: Het doet vreselijk pijn!

Nu heb ik natuurlijk door een stukje dommigheid deze partij verloren. Voor een deel had ik toch “last” van het zomertempo. Soms te snel zetten waardoor ik een zet later belachelijk veel tijd ging verbruiken. Deels om te overdenken wat voor idioots ik nu weer had gedaan, accepteren dat het gebeurd is en vervolgens met vrede in het lijf tussendoor een welhaast briljante zet uitvoeren. Als deze golfbeweging maar lang genoeg blijft doorgaan dan vindt elke speler de zwakke plek en laat die plek niet meer los.

De wijze les is dat ik de volgende keer in de Caro-Kann agressiever ga spelen.  De anti-tandarts aanval! Gezonde ph-neutrale zetten met wisselende bewegingen in de stelling.

Uw reporter applaudisseert in stilte!!!

Hans versus Arnold...


Jan Verveen had wit tegen Jan Brand. Na zetverwisseling werd het een soort ruilvariant van het Frans. Nadat er veel hout van het bord was, stond Jan Verveen iets beter in het eindspel dat echter niet te winnen bleek.

Jan en Jan...half en half


Over de partij tussen Hassel Kroes (wit) en Diego Kaersenhout hebben we een jeugdsterschrijver!!! Diego schreef dat Hassel opende met het Schots. Ik speelde daarop Le6, waarna Hassel een mooie centrumpion had. Daarna ging alles normaal tot mijn zet d5!! Daarmee had ik deels het centrum terug. Toen ging alles normaal totdat de rokadestelling van Hassel overhoop werd gegooid en hij met zijn koning ging wandelen. Toen werd het afruilen en kwam ik in het eindspel 3 pionnen voor en dat besliste de partij.

Diego...schaak en schrijftalent?


Hans Brinkman (wit) speelde tegen Jan Hennevanger. Hans kwam niet tot een aanval, maar wist zijn stelling goed te verdedigen. Op de 30e zet werd tot remise besloten.

Jan en Hans...gaan ook voor het halve werk


Zoals al vermeld was Piet Hofstee ook aanwezig. Aan het eind van de avond schreef hij het volgende gedicht.

Een open gedicht
Geeft meer licht.
Het Zwarte Paard gaat vooruit.

Het nieuwe lokaal van de club is goedkoper, 
Wachten op een fianchetto-overloper.

Van woensdag naar de maandag,
Gelukkig geen gedonder,
Op de vermoeide donderdagavond.

Op maandag meer schaakpit,
Na de vrije zaterdag en zondag.
En de zwarte dame en de witte dame lachen u toe,
Na drie uren schaken bent u dan niet moe,
Maar fit voor de hele week.
Dit ritme zal u goed doen.
Niet schuin gefianchetteer,
Maar rechtuit!

Piet...Sterdichter


Wouw, wat een gedicht en wat een oproep aan de leden van onze zustervereniging Fianchetto.

Tot nu toe dacht uw reporter dat we drie sterschrijvers hadden. Tijd voor een nieuwe indeling. Onze sterschrijvers zijn Freerk Gerkema en Arnold van der Kammen. Piet Hofstee wordt sterdichter en Diego Kaersenhout wordt jeugdsterschrijver.

Freerk en het nieuws...


Na de eerste competitieavond zijn er in de stand vijf potentiële prijswinnaars: Diego Kaersenhout, Hans Schrumpf, Frans Groeneweg, Theo van Zessen en David van der Mast.  Nog even een maand of negen volhouden en de gegraveerde Parkerpen is voor jullie!

Bij de ratingvooruitgang zijn de potentiële prijswinnaars: Frans Groeneweg (+62), Theo van Zessen (+53) en David van der Mast (+51). Maar zij worden gevolgd door Diego Kaersenhout (+47), Hans Schrumpf (+45), Hans Brinkman (+40) en Jan Verveen (+38).

Op de clubratinglijst staat een 2100 speler: David van der Mast met precies 2100.  2000+ hebben: Jan Zoorob (2039), Theo van Zessen (2032) en Aad Juijn (2003). 1900+ hebben: Alex Kapitonenko (1947), Piet Hofstee (1914) en Frans Groeneweg (1914).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Jeugd-sterschrijver: Diego Kaersenhout
Sterdichter: Piet Hofstee 
Storyboard: Aad Juijn 



UITSLAGEN  9 september
David van der Mast
Aad Juijn
   1  -  0
Theo van Zessen
Alex Kapitonenko
   1  -  0
Frans Groeneweg
Ben Riksen
   1  -  0
Arnold van der Kammen
Hans Schrumpf
   0  -  1
Jan Verveen
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Hassel Kroes
Diego Kaersenhout
   0  -  1
Hans Brinkman
Jan Hennevanger
 0.5 - 0.5


STAND  WINTER  COMPETITIE  10 september 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
Diego Kaersenhout
5
100
1
0
0
Hans Schrumpf
5
100
1
0
0
Frans Groeneweg
5
100
1
0
0
Theo van Zessen
5
100
1
0
0
David van der Mast
5
100
1
0
0
Hans Brinkman
3
50
0
1
0
Jan Hennevanger
3
50
0
1
0
Jan Verveen
3
50
0
1
0
Jan Brand
3
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
2
0
0
0
0
Leo Franken
2
0
0
0
0
Jaap van Loenen
2
0
0
0
0
Nick Wiegman
2
0
0
0
0
Ron van Vuuren
2
0
0
0
0
Gerrit van der Most
2
0
0
0
0
Jan Krabbendam
2
0
0
0
0
Marco Zwanenburg
2
0
0
0
0
F.G. Maas
2
0
0
0
0
Dick Vons
2
0
0
0
0
Eric Emor
2
0
0
0
0
Gerard Turkenburg
2
0
0
0
0
Andries Schukking
2
0
0
0
0
Freerk Gerkema
2
0
0
0
0
Elise Juijn
2
0
0
0
0
Piet Hofstee
2
0
0
0
0
Jan Zoorob
2
0
0
0
0
Hassel Kroes
1
0
0
0
1
Arnold van der Kammen
1
0
0
0
1
Ben Riksen
1
0
0
0
1
Alex Kapitonenko
1
0
0
0
1
Aad Juijn
1
0
0
0
1


CLUBRATINGLIJST    10 september  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
David van der Mast
z
2100
Juijn A



Jan Zoorob

2039




Theo van Zessen
z
2032
Kapito



Aad Juijn
w
2003
Mast



Alex Kapitonenko
w
1947
Zessen



Piet Hofstee

1914




Frans Groeneweg
z
1914
Riksen



Elise Juijn

1887




Ben Riksen
w
1878
Groen



Freerk Gerkema

1710




Andries Schukking

1705




Gerard Turkenburg

1703




Hans Schrumpf
w
1643
Kammen



Eric Emor

1637




Dick Vons

1572




Arnold van der Kammen
z
1518
Schrum



F.G. Maas

1483




Marco Zwanenburg

1445




Jan Brand
w
1399
Verveen



Jan Krabbendam

1396




Gerrit van der Most

1395




Ron van Vuuren

1394




Nick Wiegman

1386




Jaap van Loenen

1187




Jan Verveen
z
1135
Brand



Diego Kaersenhout
w
1070
Kroes



Leo Franken

962




Hassel Kroes
z
956
Kaersen



Jan Hennevanger
w
910
Brinkman



Nick Rotmeyer

750




Hans Brinkman
z
624
Hennev





RATING  VOORUITGANG  10 september 2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Frans Groeneweg
1852

1914
62
Theo van Zessen
1979

2032
53
David van der Mast
2049

2100
51
Diego Kaersenhout
1023

1070
47
Hans Schrumpf
1598

1643
45
Hans Brinkman
  584

  624
40
Jan Verveen
1097

1135
38
Nick Rotmeyer
  750

  750
0
Leo Franken
962

  962
0
Jaap van Loenen
1187

1187
0
Nick Wiegman
1386

1386
0
Ron van Vuuren
1394

1394
0
Gerrit van der Most
1395

1395
0
Jan Krabbendam
1396

1396
0
Marco Zwanenburg
1445

1445
0
F.G. Maas
1483

1483
0
Dick Vons
1572

1572
0
Eric Emor
1637

1637
0
Gerard Turkenburg
1703

1703
0
Andries Schukking
1705

1705
0
Freerk Gerkema
1710

1710
0
Elise Juijn
1887

1887
0
Piet Hofstee
1914

1914
0
Jan Zoorob
2039

2039
0
Jan Brand
1437

1399
-38
Jan Hennevanger
  950

  910
-40
Arnold van der Kammen
1563

1518
-45
Hassel Kroes
1003

  956
-47
Aad Juijn
2054

2003
-51
Alex Kapitonenko
2000

1947
-53
Ben Riksen
1940

1878
-62

Geen opmerkingen: