woensdag 2 november 2011

Boeddha, Christus en Thich Nhat Han en bovendien werd er óók nog geschaakt!

INTERNE  COMPETITIE  31 OKTOBER

De beurs heeft al eens een zwarte maandag gekend en nu hadden wij er ook één, alleen om een andere reden: geen enkele zwartspeler verloor! De opkomst wordt ook steeds beter: 8 partijen in de gewone competitie, 1 partij in de interne bekercompetitie, een wedstrijd van het viertal + teamleider, Ronald Lemmen geen tegenstander, Frans Maas die nog wat teamleiderstaken komt regelen en de teamleider van Erasmus verteld wat de naam van onze vereniging is (zie foto) en Michel de Wit die ook weer eens komt kijken. Kortom, voor wie het nog niet wist: we zijn een gezellige club.

Frans...legt het uit...


Verder waren onze twee sterschrijvers, Arnold van der Kammen en Freerk Gerkema, weer zeer actief. Prima natuurlijk, maar de kosten voor de club lopen op. Uw reporter had bloedende vingers van het intypen van die enorme verhalen en declareerde uiteraard de kosten van de pleisters.

Normaal beginnen we met de winstpartijen, maar daar wijken we nu vanaf omdat er ook bij de remise partijen werkelijk van alles gebeurde.

Stelling na de 10e zet...
Aad Juijn had wit tegen Andries Schukking.  Andries leverde (vrijwillig) al vroeg 2 pionnen in. Aad vindt het al erg om één pion voor te staan laat staan twee. De partij leek dus al vroeg gelopen…totdat Aad slordig begon te worden. Aad ging dameruil uit de weg, stond volgens Fritz op +5.00, en meende Andries terug te moeten laten komen in de wedstrijd. Dan breekt er een fase aan waarin Aad wederom gewonnen komt te staan, ook in deze fase laat  Aad de (simpele) winst lopen. Toch moeten de credits naar Andries gaan…het schip staat volop in brand…kapitein Schukking reageert vrij laconiek “ nou en…we zitten midden op zee en er is dus water genoeg”! Het lijkt een kwaliteit van Andries te zijn…in ’n volkomen k..stelling in je mogelijkheden blijven geloven…hij pakt er in ieder geval de nodige punten mee (weten ook de heren van Baarle, Riksen en nog ’n rijtje “slachtoffers” inmiddels). O ja…de uitslag nog…het werd op wonderlijke wijze remise na 57 krankzinnige zetten!

...57 krankzinnige zetten


David van der Mast speelde met wit het Evans gambiet tegen Theo van Zessen. David schrijft dat hij niet zijn normale niveau haalde. Het duurde namelijk 19 zetten voor David opgaf: hij verloor naast de pion ook nog een knol (Oei, oei, oei, uw reporter voorziet boze ingezonden brieven van paardenliefhebbers). Dit werd teveel voor David.

...of Olleke Bolleke Knol?


Freerk Gerkema (zwart) schrijft over zijn partij tegen Ben Riksen. Freerk tegen Ben: dat was vroeger een partij van Boeddha tegen Christus, met de meeste keren Christus triomfator. Maar na al zijn jaren van bezoek aan de paters Dominicanen is voor Freerk "Boeddha versus Christus" toch wel veranderd in "Boeddha en Christus als broeders", zoals de bekende Zen-monnik Thich Nhat Han het formuleerde. Je zegt toch ook niet "Beethoven versus Bach"? Beiden hebben hun onvergelijkbare grootheid en zoals de één zich meer tot de ene componist aangetrokken voelt en een ander tot de andere zal de één wat meer natuurlijke affiniteit tot de ene spirituele meester hebben en een ander tot de andere. Maar waar Boeddha en Christus geen concurrenten meer zijn voor Freerk, sloeg hij een remiseaanbod van Ben af en dat terwijl hij niet eens het gevoel had beter te staan! Maar uiteindelijk werd de vrede toch getekend.

Voor de liefhebbers: de atheïstische dominee Klaas Hendrikse die de nodige opschudding verwekte met zijn boek "Geloven in een God die niet bestaat" (15 drukken!) heeft nu op veler verzoek een boek geschreven onder de titel "God bestaat niet en Jezus is zijn zoon". En geloof het of niet: dominee Hendrikse gelooft echt in God en is oprecht van mening dat Jezus echt een geval van "God zijn" is. Zelf denkt Freerk dat de titels van de boeken van Hendrikse een soort Zen-koans zijn, raadselspreuken van het kaliber "luisteren naar het geluid van het klappen van één hand". Hoe kan het geluid van één klappende hand bestaan, denk je dan. En hoe kun je geloven in een God die niet bestaat of hoe kan God een zoon hebben als Hij niet bestaat. Maar bij Zen-koans gaat de leerling zo diep op de raadselspreuk in dat zijn bewustzijn transformeert en hij op een totaal andere wijze naar de werkelijkheid kijkt. En om op het schaakspel terug te komen: lang naar een stelling turen kan opeens een flits in de hersenen geven waarmee heel anders tegen een stelling wordt aangekeken en men tot bovennatuurlijk aandoende overwinningen komt. Voor lezers die nu denken "ik kom eigenlijk alleen maar op de club om een potje te schaken": Zen meesters zouden zeggen: mensen met zo'n instelling zijn heel ver gevorderd op het pad.

...wij ook!


Elise Juijn (wit) schrijft over haar partij tegen Jan Brand. Het werd een Franse partij. Jan kwam niet helemaal lekker uit de opening. Elise kwam beetje bij beetje beter te staan. Later werden de zwarte lopers afgeruild en dacht Elise dat de stelling weer wat gelijker was. Dus bood Elise remise aan (allebei moe). Later speelden we voor de lol verder  en Elise kwam wel veel beter te staan.  Al met al een relaxed potje. Elise toch, en dat terwijl je trainer kijkt!

...later speelden we voor de lol verder!


...of zoiets


je prut met 'n stokje
Arnold van der Kammen (wit) schrijft over zijn partij tegen Ruud van der Linden. Schaken is soms net het ontstoppen van een koelkast. De boel lekt en is vastgelopen. Je prut met een stokje, terwijl men zichzelf in de meest oncomfortabele houding wringt, net zolang tot in het draineerputje tot de boel weer loopt. De koelkast daarentegen ziet het met lede ogen aan en wacht ongeduldig af. De meest vreemde manoeuvres worden gedaan om de ontstopping voor elkaar te krijgen. Dan…euforie het is gelukt (HHH...niet dus)!

Arnold heeft 21 zetten lang materiaal aangeboden, zeg maar anti-Ruud-stijl. Ruud offert graag maar vindt het tegennatuurlijk om spontaan aangeboden materiaal aan te nemen. Als  Arnold eindelijk de prut uit de stelling heeft gehaald, vindt hij toch nog de meest afschuwelijke zet om te spelen: Dxc2??

Ruud krijgt de kans om te offeren. Misère, misère, misère voor Arnold. Arnold wil hier opgeven omdat dameverlies dreigt middels aftrekschaak. Ruud verzekert mij echter dat hij de dame niet zal pakken! Dit aanbod maakt dat ik doorspeel. (Merk op dat ik nu in zowel de 1e, 2e, als 3e persoon spreek. De kortsluiting bij Erasmus werkt nog door. Nu ik erover nadenk: op het moment dat de lamp bij Erasmus ging flikkeren kreeg ik kortsluiting. Gevalletje telekinese? Psychokinese?)

Twee zetten later pakt Ruud de dame alsnog. Vervolgens offert hij zijn dame! Menig schaker die even kwam kijken moet zich welhaast hebben afgevraagd of zij niet in de twilight zone terecht waren gekomen. Let wel: Ruud staat nog steeds absoluut gewonnen. Na verder heerlijk doorgeploeterd te hebben, heeft Ruud vier pionnen, een toren en uiteraard een koning. Arnold heeft twee pionnen, een zwartveldige loper en een koning die waarschijnlijk afgezet gaat worden.

Aangezien Ruud een mat wilde speel ik vrolijk mee. Boven het bord hangt een dichte mist na de 44e zet van wit. Op de 50e zet is die opgetrokken en zwart heeft de koning op f7 staan. De witte koning op h8. De zwarte toren domineert de g-lijn. De 50e zet van Ruud laat op zich wachten. Ruud verzet zijn toren onder begeleiding van de woorden: "Schrijf jij het verhaal?" Ik geef aan dat ik wel een klein prozaïsch woordje aan het papier zal toevertrouwen. De toren landt op g7. PAT!. Blunder? Nee. Wel een zet die kenmerkend is voor de gehele partij: Fabeltastisch! 0.5 - 0.5

Arnold in slechte doen...


Arnold in goede doen...


Michelle Juijn had wit tegen Nick Wiegman. Michelle verloor vroeg in de partij een stuk. Nick had alleen nog weinig ontwikkeld en kon niet meer rokeren. Michelle had haar ontwikkeling mee en ging op Nick's koning af. Nick moest hierdoor nauwkeurig spelen. Pas laat kwamen zijn stukken vrij. Na een afwikkeling was Michelle haar actieve spel kwijt  en gaf zij op doordat zij nog steeds een stuk achter stond.

...schaaktechnisch natuurlijk!


Bij de partij tussen Leo Pletikosic en Hans Schrumpf ging het helemaal mis voor Hans. Vorige week kondigde hij aan dat hij in aanmerking ging komen voor een nieuw in te stellen prijs: voor wie de meeste gewonnen stellingen verknalde. En wat deed Hans nu? Hij won! Stom, stom, weg beker! Helaas geen verslag van de partij. Dat geldt ook voor de partij waarin Jan Hennevanger wint van Jan Krabbendam. 

Hans..........................................................................wint?!


...(...)!


Bij de ratingvooruitgang zijn de potentiële prijswinnaars: Jan Hennevanger, Michelle Juijn en Leo Pletikosic. Bij de stand is de volgorde: Aad Juijn, Michelle Juijn, Frans Groeneweg, Freerk Gerkema en Nick Wiegman. De laatste twee 100% scores (van Aad en Leo) zijn helaas gesneuveld.


Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn



UITSLAGEN  31 oktober
Aad Juijn
Andries Schukking
 0.5 - 0.5
David van der Mast
Theo van Zessen
    0  -  1
Ben Riksen
Freerk Gerkema
 0.5 - 0.5
Elise Juijn
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Arnold van der Kammen
Ruud van der Linden
 0.5 - 0.5
Michelle Juijn
Nick Wiegman
   0  -  1
Leo Pletikosic
Hans Schrumpf
   0  -  1
Jan Krabbendam
Jan Hennevanger
   0  -  1



Interne Beker


Eric Emor
Arthur Barendregt 
na snelschaken
   0  -  1



Geen Tegenstander
Ronald Lemmen




RSB


Ron van Vuuren
Jaap van Loenen

Pieter Jan van Beelen
Jan Verveen

Frans Groeneweg




STAND  WINTER  COMPETITIE  1 november

Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
30
87,5
3
1
0
Michelle Juijn
27
70
3
1
1
Frans Groeneweg
27
60
2
2
1
Freek Gerkema
26
62,5
1
3
0
Nick Wiegman
26
60
3
0
2
Leo Pletikosic
25
75
3
0
1
Theo van Zessen
25
60
2
2
1
Elise Juijn
25
60
2
2
1
Jan Hennevanger
24
50
2
2
0
Gerard Turkenburg
23
66,7
2
0
1
Jan Brand
23
50
0
5
0
Ben Riksen
23
42,9
1
4
2
Ronald Lemmen
22
50
0
2
0
Andries Schukking
22
50
2
1
2
Ron van Vuuren
22
50
1
2
1
Jan Krabbendam
21
41,7
2
1
3
Jaap van Loenen
21
33,3
1
2
3
David van der Mast
20
50
1
1
1
Arnold van der Kammen
20
40
1
2
2
Hans Schrumpf
20
33,3
1
2
3
Marco Zwanenburg
19
50
1
0
1
Eric Emor
19
37,5
1
1
2
Jan Verveen
19
33,3
0
4
2
Dick Vons
18
50
1
0
1
Arthur Barendregt
18
0
0
0
0
Leo Franken
17
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
17
33,3
1
0
2
Ruud v.d. Linden
17
16,7
0
1
2
Frans Maas
17
0
0
0
0



RATINGLIJST      1 november       w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn

2141
Schukk
Groene
Zessen
Riksen
Theo van Zessen
w
1998
Mast
Riksen
Groene
Juijn
Andries Schukking
w
1976
Juijn A
Riksen
Emor
Mast
Frans Groeneweg
w
1955
Emor
Juijn A
Zessen
Kammen
Ben Riksen
z
1908
Gerkema
Schukk
Zesse
Brand
David van der Mast
w
1859
Zesse
Brand
Schukkin

Jan Brand
w
1858
Juijn E
Mast
Gerkem
Riksen
Elise Juijn
z
1819
Brand
Wiegm
Riksen
Linden
Ronald Lemmen

1807
Gerkem
Juijn E


Eric Emor

1736
Groene
Schukk
Schrum
Brand
Freerk Gerkema

1733
Riksen
Brand
Lemmen
Linden
Ruud v.d. Linden
w
1644
Kammen
Juijn E
Gerkema

Arnold van der Kammen
z
1619
Linden
Turken
Groene
Wiegma
Nick Wiegman
z
1591
Juijn M
Juijn E
Schrum
Kammen
Arthur Barendregt

1591




Gerard Turkenburg
w
1583
Kammen
Schrump
Zwanenb

Frans Maas

1573




Hans Schrumpf

1535
Pletiko
Verveen
Emor
Wiegma
Dick Vons
2z
1510
Zwanen
Wiegma


Leo Pletikosic

1462
Schrum
Krabbe
Verveen
Vuuren
Marco Zwanenburg

1446
Vons
Turkenb


Ron van Vuuren

1242
Krabben
Juijn M
Verveen
Pletikos
Michelle Juijn
z
1203
Wiegman
Spitse
Loen Ja
Vuuren
Jan Verveen

1140
LoenJa
Schrum
Krabbe
Vuuren
Jan Hennevanger

1082
Krabbe
Spitse
LoenJa
Franken
Jaap van Loenen

1081
Verveen
Rotmey
Juijn M
Hennev
Jan Krabbendam

1077
Hennev
Vuuren
Verveen
Rotmey
Nick Rotmeyer
z
1049
LoenJa
Krabbe
Juijn M

Leo Franken
w
948
Hennev






RATING  VOORUITGANG  1 november

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
 NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Jan Hennevanger
937
1015
1082
145
Michelle Juijn
1067
1213
1203
136
Leo Pletikosic
1336
1517
1462
126
Gerard Turkenburg
1489
1583
1583
94
Aad Juijn
2054
2169
2141
87
Theo van Zessen
1929
1956
1998
69
Elise Juijn
1760
1811
1819
59
Frans Groeneweg
1910
1955
1955
45
Andries Schukking
1935
1948
1976
41
Nick Wiegman
1556
1581
1591
35
Arthur Barendregt
1566

1591
25
Marco Zwanenburg
1428
1446
1446
18
Dick Vons
1494
1510
1510
16
Jan Brand
1849
1866
1858
9
Freerk Gerkema
1725
1704
1733
8
David van der Mast
1854
1901
1859
5
Frans Maas
1573
1573
1573
0
Leo Franken
950
948
948
-2
Ronald Lemmen
1820
1807
1807
-13
Nick Rotmeyer
1066
1049
1049
-17
Ron van Vuuren
1259
1242
1242
-17
Arnold van der Kammen
1670
1614
1619
-51
Jan Verveen
1195
1140
1140
-55
Jan Krabbendam
1163
1144
1077
-86
Eric Emor
1827
1761
1736
-91
Ruud v.d. Linden
1740
1649
1644
-96
Jaap van Loenen
1188
1081
1081
-107
Hans Schrumpf
1665
1480
1535
-130
Ben Riksen
2084
1937
1908
-176

Geen opmerkingen: