woensdag 9 april 2014

Jan Z. "dolt" David! Aad... goed bedoelende schaakamateur, en Freerk zondaar in vastentijd!


INTERNE  COMPETITIE  7  APRIL

Dit keer 6 wedstrijden in de interne competitie, een interne bekerwedstrijd en een RSB wedstrijd uit de viertallen competitie. Jan Hennevanger zei vooraf al dat hij niet hoefde te spelen als er een oneven aantal spelers was en dat was inderdaad het geval.

Jan H. vrije avond


David... Stap voor stap
Freerk Gerkema, Arnold van der Kammen en Piet Hofstee speelden allemaal voor de interne competitie, dus van hen weer grote verhalen (Freerk had vijf A4-kantjes nodig!). Gelukkig bood Sylvia aan om die verhalen uit te typen. Frans had de werkboeken van de Stappenmethode weer meegenomen. David van der Vloed had de vorige keer al een begin gemaakt met het nagaan van welk niveau voor hem geschikt was. Nu schafte hij STAP 3 en STAP 4 aan!!! Klasse!! Verscheidene omstanders zeiden: “Werkboeken van de Stappenmethode heb ik ook nog in de kast liggen”. Dat zijn de echte optimisten: je schaft een werkboek aan, legt het in de kast en denkt daardoor beter te gaan schaken.

David... Tja...


David van der Mast had wit tegen Jan Zoorob. Toen David nog 5 minuten bedenktijd had vroeg hij uw reporter om voor hem te noteren. Die zag daardoor dat deze laatste minuten hilarisch waren. David wilde geen remise. David had de koning van Jan in een hoek vast gezet. Ook de pionnen stonden vast. Jan kon alleen zetten met een toren en dan krijg je de “dolle toren”. Jan sloeg met zijn toren de toren van David. Als David terugsloeg was het dus remise door pat. David nam het risico die toren niet terug te slaan. Toen ging het erom of een pion van David kon promoveren. Jan sloeg weer met zijn toren. David kon toen niet anders dan die toren slaan en pat. David had nog slechts seconden bedenktijd. Na afloop liet hij zien dat bij een iets andere zet van hem Jan niet remise kon maken door de toren te offeren. Maar had David dan voldoende tijd gehad om met de pion te promoveren en mat te geven?

David... gewonnen gestaan tegen Jan,
Jan ontsnapt op geniale wijze met dolle toren!


Stelling na 10... Kf8
Aad Juijn had wit tegen Theo van Zessen. Aad schreef het volgende: Dat wij eigenlijk niet meer dan goed bedoelende schaakamateurs zijn bleek maar weer eens uit onze onderlinge partij. Theo heeft een rotsvast openingsrepertoire, en om nu vooral maar eens iets anders op het bord te krijgen besloot ik het zeer oude Schotse vierpaardenspel van stal te halen. De stelling in het diagram ontstond als volgt: 1.e4 - e5 2.Pf3 - Pc6 3.Pc3 - Pf6 4.d4 - exd4 5.Pxd4 (na 5.Pd5!? ontstaat het scherpe Belgradogambiet, maar dat heb ik vaker tegen Theo gespeeld, en dat kent ‘ie nu inmiddels wel) 5… Lc5 6.Le3 - Lb6 7.Pxc6 - bxc6 8.e5 - Lxe3 9.exf6 - Lh6 10. De2+ - Kf8… Eerlijk gezegd heb ik dit nog nooit op het bord gehad, en ik schaak toch al zo’n slordige 40 jaar! Na afloop van de partij waren Theo en ik het er volledig over eens dat zwart niet erg best uit de opening was gekomen, Theo vreesde zelfs voor een walk-over. Dat we tot dit eenduidige stellingoordeel kwamen is natuurlijk niet zo gek. Zwart heeft 4 pionneneilandjes (na slaan op g7, zoals in de partij gebeurde), en een nogal tochtige koningsstelling. De loper op c8 doet voorlopig ook niet mee. Toch kwam het witte “voordeel” tijdens de partij niet erg van de grond. Mede dankzij Theo’s tijdnood ging het punt na 56 zetten uiteindelijk naar Aad. Na afloop waren we het er over eens dat zwart de opening in het vervolg niet meer zo moet spelen. Dan kom ik thuis, en gaat de partij nog even door het kunstmatige brein van Fritz. En ja hoor, voor Fritz is dit allemaal bekend, en de diagramstand wordt zelfs met een klein plusje voor zwart gehonoreerd! Vanuit het diagram vervolgde ik met 11.fxg7, en nu is Lxg7 het meest gespeeld (ja, ja, het is allemaal gewoon nog theorie óók!). Theo speelde echter het abstractere Kxg7, en dat blijkt zelfs nog sterker te zijn ook, getuige de online Database van ChessBase! Niet zo raar dus dat het geen walk-over werd. Wat wel een pijnlijke ontdekking is…  “de kennelijk bedenkelijke staat van mijn stellingbeoordelingsvermogen” .    

Aad en Theo... beoordelingsvermogen?!


De Partij tussen Gerard Turkenburg (wit) en Jan Brand werd een Hollandse partij. (Vraag van uw reporter: “Mag je dat nog zo noemen? Een werkgever die Hollandse mannen wilde aannemen kreeg gisteren een storm van kritiek en werd bedreigd”). De partij was vanaf het begin tot aan het eind binnen de remiserange. Wit had iets meer initiatief, zwart verdedigde zich correct. Gevolg: remise!!

Jan en Gerard... uiteindelijk remise


Van de partij tussen Leo Pletikosic (wit) en Arnold van der Kammen zijn zelfs twee verslagen!! Arnold schreef het volgende. Psalm 666: En de Kroatische duivel zal in het jaar des Heren 2014 zegevieren over de God van 31/3. En zo geschiedde. 2014 jaar heeft de wereld moeten wachten maar op 7- 4 - 2014 was het dan zo ver. Hij wiens naam met eerbied werd genoemd is verslagen in het Spel der Spelen. Wit heeft waarlijk subliem en welhaast duivels goed gespeeld! Tijdnood heeft geen invloed op de hogere sferen. Leo heeft dat als ware hij een grootmeester aangetoond. Kniel allen voor den nieuwe god ontstaan uit den duivel. Hij, wiens naam met ontzag de komende week zal worden uitgesproken, heet LEO!

Leo en Arnold... andere koek!


Leo zei: "Ik kreeg een compliment van John van Baarle, wat wil je nog meer! Niet wetende dat hij mijn volgende slachtoffer is."

Piet Hofstee had wit en schreef het volgende over de partij tegen Ben Riksen. Specialist Ben speelde Orthodox Damegambiet. Piet speelde de Ruilvariant. Koos voor de dametoren naar het veld e1 en niet voor een minoriteitaanval op de damevleugel. Het voordeel is dat het een kort en hevig gevecht wordt in het centrum. Wit speelde het paard terug van f3 naar d2 en vervolgens pion f3 en e4. Zwart leed tempoverlies met het onnodige a6 en later met het proberen zich met c5 los te weken, hetgeen dubieus was; Hierdoor kreeg Piet de aanval. Ben bood remise aan, want hij zag de bui al hangen, maar Piet besloot door te gaan als de bliksem en sloeg binnen tien zetten toe. Piet bevond zich met deze variant in goed gezelschap. Ik heb het Timman ook zien spelen. Het voordeel is: je omzeilt een heleboel theorie in de stijl van de geniale Morphy. Piet studeert tegenwoordig de simultaanpartijen van Fischer.
Dan het gedicht van Piet:
De hele vereniging sterker als ik verlies.
Nu speel ik hoog, dan weer laag als een jojo op en neer als spel.
De tegenstanders geef ik les, soms blunder ik expres.
Geef je mij een consumptie dan heb je kans
dat ik voor jou breek een lans.
De interne is eigenlijk een circus met pluskoffie en theeschaak met meer smaak.
De nederlaag is zoet, een nieuwe vriend ontmoet.

Piet overloopt Ben!


Freerk Gerkema had wit tegen David van der Vloed. Freerk schreef het volgende: Vorige week moest Freerk als invaller voor het eerste team het opnemen tegen mevrouw Vreeken die met haar 85 jaar al een crack moet zijn geweest toen Freerk nog maar amper geboren was. Als contrast moest Freerk het nu opnemen tegen David van der Vloed, één van onze nieuwe leden die aan het begin staat van zijn schaakcarrière, althans bij HZP Schiedam. Met wit speelde Freerk weer eens één van zijn levensmoede openingen, waarbij als snel veel stukken van het bord dreigden te verdwijnen. Maar David is iemand die met zijn leven ongetwijfeld nog wel wat wil en hij had de moed om die afruil (resultaat dode stelling) te proberen te voorkomen. Dat deed hij met de zet f6 waarna Freerk met Dh5 kon binnenvallen. Er volgde al snel mat toen David de sterkste voortzetting miste (Lxd3) die voor Freerk een valstrik had kunnen zijn als hij te snel teveel op materiaalwinst had gespeeld (Freerk had bij betere stand met een pion genoegen moeten nemen waarna er nog wel een partij was geweest). En zo ontstond de toestand dat Freerk al aan het begin van de avond met het schrijven kon beginnen, zoals pas tegen Gerard Turkenburg. Toen was Freerk in 14 zetten geplet, waarna hij 5 kantjes vol schreef. Maar zoals Freerk betere zetten weet te bedenken als hij moeizaam staat dan als het meezit, schrijft hij gemakkelijke een heel verhaal als hij verloren heeft. Uit het diepst van zijn ellende komen de te produceren zinnen als vanzelf naar boven. Hoe zou het gaan na een snelle winst? We zitten midden in de vastentijd... 

Freerk... vastentijd?!
Toen de dames achter de bar aan kwamen zetten met een paar schalen chips probeerde Freerk aan het begin van de avond de verleiding nog wel te weerstaan, maar toen hij wanhopig zocht naar inspiratie voor zijn verhaal ging hij voor de bijl. "De geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak", zoals Jezus verzuchtte naar aanleiding van het gedrag van zijn discipelen. Commentaar van Jan Zoorob: "Bij mij zijn ze allebei zwak".  Naar aanleiding van die opmerking van Jan ging Freerk maar eens kijken hoe het stond in zijn partij tegen David van der Mast. Zo op het eerste gezicht leek David met zijn loperpaar toch wat beter te staan, maar Jan is een verraderlijke speler die Freerk wel vaker zo'n soort stelling in zijn voordeel had zien kantelen. Aan het eind van de avond nog maar eens kijken. John van Baarle en Alex met zijn moeilijke achternaam waren bezig met de kwart finale voor de beker. Daar zag Freerk een stelling die zijn bevattingsvermogen te boven ging dus liep hij maar snel weg. Dan maar even kijken bij de partij van Aad en Theo die een vierpaardenspel al snel omgezet hadden in een soort Schots. Puur als een gok zette Freerk zijn geld maar op Aad. Ook daar nog later maar eens kijken. Ondertussen had Piet (ook al weer snel) van Ben gewonnen, zodat Piet weer alle tijd had om zijn verslag in te vullen met één van zijn befaamde gedichten. Langslopend las Arnold dit laatste even door, waarna hij zich liet ontvallen dat deze tekst het veel beter op het Eurovisiesongfestival zou doen dan de tekst die nu weer is ingezonden. Om de tekst van Piet was wel te lachen, maar zo'n ingezonden lied is vooral reden tot droefenis. De vraag is wel of Piet zijn tekst dan ook zelf zou moeten zingen. Omdat Hans Schrumpf er deze avond niet was, had Piet misschien het toch kunnen proberen, maar ook het viertal zat te spelen en ook al ging het daar er niet echt fanatiek aan toe, toch maar beter van niet. Ondertussen waren Arnold en Leo met een partij bezig die in eerste instantie opviel als een duel tussen een glas wijn en een fles mineraalwater van de één en een fles bier van de ander. Welk van beide zou de schaakprestatie het meest ondermijnen? In eerste instantie leek de fles bier het te moeten afleggen van de water/wijn maar de avond was nog niet om en Freerk was ooit door Leo ingemaakt terwijl hij toch een stuk voor stond. Ondertussen bleek in hun partij voor de beker John de stelling toch beter had begrepen dan Alex, want Alex had opgegeven. Dat het zo snel zou gaan had Freerk niet verwacht, maar hoe vaak had hij niet een stelling van John gezien waarbij hij dacht: "Wat heeft hij nu eigenlijk" maar een paar zetten later het over en uit was. Hij blijft geniaal, deze John. Nog onbesproken is gebleven is de partij tussen Gerard Turkenburg en Jan Brand. Die waren er goed voor gaan zitten. Het zou geen vriendenremise worden. Nadat Freerk zich weer te buiten was gegaan aan de chips op de balie schoot hem te binnen dat hij het nog helemaal niet over spiritualiteit had gehad. "Niets maakt de mens zo religieus als het lijden", schreef de befaamde zen boeddhist D.T. Suzuki ooit en Freerk had deze avond gewoon te weinig geleden. Toen Eva zich in het paradijs door de slang net zo gemakkelijk had laten verleiden om in de verboden appel te happen als Freerk in de chips is het lijden voor de mens in de wereld gekomen, maar achteraf kan je jezelf afvragen of dit toch niet beter was want in het paradijs was de mens nooit tot verdieping gekomen. Als hij thuiskomt zal Freerk nog maar eens luisteren naar de CD met "Het bittere lijden van onze Heer Jezus Christus" van Telemann, niet zo bekend als de Matthäus-Passion van Bach, maar toch wel heel mooi. En om 3 uur 's nachts kan hij weer luisteren op Radio Maria naar de rozenkrans van de goddelijke barmhartigheid zoals geopenbaard aan de heilig verklaarde Poolse non Faustina Kowalska, dat voornamelijk bestaat uit vele malen reciteren van "Omwille van Zijn smartelijk lijden, wees barmhartig voor ons en de gehele wereld". Freerk vat deze bede zo dat als wij niet bereid zijn anderen onvoorwaardelijk te vergeven, Jezus eigenlijk voor niets heeft geleden en dat zou gewoon lullig zijn. De apostel Paulus schreef ooit dat als wij lijden wij dit kunnen opvatten als het aanvullen van wat nog in het lijden van Jezus Christus ontbreekt, een heel geheimnisvolle uitspraak waar de leden van HZP Schiedam over kunnen nadenken (maar of ze het doen?). Jan Brand kwam vertellen dat Gerard en hij tot remise hadden besloten, maar een vriendenremise was het niet geworden. De vrienden hadden elkaar naar het leven gestaan maar er was niemand omgekomen (was het in Deurne maar zo afgelopen). Van achter het bord in de partij tussen Leo en Arnold klonken ontroerde kreten van eerstgenoemde, die had gewonnen maar toch compassie wilde tonen aan zijn tegenstander. Al deze ontroering noopten de wedstrijdleider van de viertalontmoeting tot het betrachten van stilte. De partij van het viertal heeft Freerk maar niet gevolgd. Een mens kan niet overal op letten, maar de concentratie achter het bord leek daar voorbeeldig. Ondertussen zag Freerk dat Theo weer heel veel tijd investeerde. Theo gaat er altijd helemaal voor maar krijgt nogal eens problemen met de vlag. Een tijdnoodjunk kan je hem niet noemen, maar het is bekend dat die bestaan. Die investeren eindeloos tijd in bekende en toch niet zo moeilijk uitziende stellingen maar raken in extase als ze in een hele minuut nog vele zetten moeten doen. Voor een teamleider toch wel een hele beproeving. "Het eind der tijden is nabij" denkt die dan wellicht en dat doet toch weer denken aan de apocalyptische eindtijdverwachting die in de tijd van Jezus leefde. Als we Albert Schweitzer moeten geloven deelde Jezus deze eindtijdverwachting en meende hij dat door het hele wereldleed op zich te nemen er langs bovennatuurlijke weg een nieuwe aarde zou ontstaan. Maar de wens van Jezus dat wij elkander onvoorwaardelijk zouden gaan liefhebben is onverminderd actueel.

Freerk... tegen David


Je moet er inderdaad niet aan denken...


Bij de stand zijn er 5 prijzen te verdienen. De bovenste vier veranderden niet: allemaal 3 punten, vanwege remise, interne beker of viertal. De stand: David van der Mast (104 punten), Jan Krabbendam (103), Alex Kapitonenko (99), Jan Zoorob (92) De vijfde plaats is nu voor Jan Brand (92) die Ben Riksen (90) van die plaats verdrong. Daarna komen Arnold van der Kammen (88), Hans Schrumpf (87), Gerard Turkenburg (85) en Theo van Zessen (85),

Bij de clubratingvooruitgang zijn er drie prijzen. Bovenaan staat nu Diego Kaersenhout die zijn clubrating dit seizoen met 180 ELO-punten verbeterde. Diego speelde niet, maar verdrong toch Alex Kapitonenko van de eerste plaats omdat de nederlaag van Alex in de interne bekercompetitie in de clubrating is verwerkt. Alex staat nu tweede met +171, gevolgd door Hans Schrumpf (+114). Hans speelde ook niet maar hij verdringt David van der Mast die enkele ELO punten verspeelde door zijn remise tegen Jan Zoorob. David staat nu vierde met +103, gevolgd door Dick Vons (+102), Jan Hennevanger (+86) en Andries Schukking (+83).

Op de clubratinglijst heeft John van Baarle de eerste plaats weer veroverd door zijn bekeroverwinning op Alex. John heeft nu een clubrating van 2203. De volgende spelers hebben nu ook een clubrating van tenminste 1900. Alex Kapitonenko (2171), David van der Mast (2152), Jan Zoorob (2070) en Aad Juijn (2025). Er zijn meerdere leden die de grens van 1900 in één avond ook kunnen passeren, maar nu is er dus nog een behoorlijk gat met de top.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Decodering/Tikkunst: Sylvia Groeneweg
Sterschrijver: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Sterdichter: Piet Hofstee
Ballonnencentrale: Aad Juijn



UITSLAGEN  7  APRIL
David van der Mast
Jan Zoorob
 0.5 – 0.5
Piet Hofstee
Ben Riksen
   1  –  0
Freerk Gerkema
David van der Vloed
   1  –  0
Gerard Turkenburg
Jan Brand
 0.5 – 0.5
Leo Pletikosic
Arnold van der Kammen
   1  –  0
Aad Juijn
Theo van Zessen
   1  –  0



Geen Tegenstander
Jan Hennevanger




Interne beker


Alex Kapitonenko
John van Baarle
   0 – 1



RSB


Jan Krabbendam
Nick Wiegman

Jan Verveen
Marco Zwanenburg

Frans Groeneweg





STAND  WINTER  COMPETITIE  8  april
Naam
Punten
%
1
½
0
David van der Mast
104
73,5
11
3
3
Jan Krabbendam
103
64,6
11
9
4
Alex Kapitonenko
99
75
11
2
3
Jan Zoorob
92
59,4
7
5
4
Jan Brand
92
52
7
12
6
Ben Riksen
90
52
8
10
7
Arnold van der Kammen
88
47,8
7
8
8
Hans Schrumpf
87
50
8
8
8
Gerard Turkenburg
85
50
8
4
8
Theo van Zessen
85
46,2
6
12
8
Jan Hennevanger
82
38,1
5
6
10
Aad Juijn
81
55
4
3
3
Andries Schukking
80
50
5
5
5
Freerk Gerkema
80
42,9
2
8
4
Eric Emor
78
59,1
6
1
4
Diego Kaersenhout
78
59,1
4
5
2
John van Baarle
77
66,7
2
4
0
Leo Pletikosic
77
50
7
3
7
Jan Verveen
77
40,4
5
7
9
Frans Groeneweg
75
45,5
1
8
2
Dick Vons
73
70
2
3
0
Marco Zwanenburg
72
35
2
3
5
Piet Hofstee
72
32,4
3
5
9
Nick Wiegman
71
60
2
2
1
Cees Verhagen
69
50
1
1
1
F.G. Maas
69
0
0
0
0
David van der Vloed
67
60
3
0
2
Elise Juijn
65
25
0
1
1
Rick op 't Ende
64
75
1
1
0
Hassel Kroes
63
22,7
2
1
8
Michael Siebel
62
33,3
2
0
4
Nick Rotmeyer
61
25
1
1
4
Jaap van Loenen
60
0
0
0
1
Hans Brinkman
59
16,7
0
1
2
Ronald Lemmen
59
0
0
0
1


CLUBRATINGLIJST    8  april   w krijgt wit

w/z
CLUBRATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
John van Baarle

2203
Riksen
Zessen
Kapito
Zoorob
Alex Kapitonenko
2w
2171
Mast
Zessen
Hofstee
Riksen
David van der Mast
z
2152
Zoorob
Groene
Kapito
Siebel
Jan Zoorob

2070
Mast
Juijn A
Siebel
Kapito
Aad Juijn
2z
2025
Zessen
Zoorob
Mast
Riksen
Cees Verhagen
w
1886
Kapito
Mast
Gerke

Frans Groeneweg
w
1884
Zessen
Mast
Riksen
Zoorob
Elise Juijn

1849
Juijn A
Groen


Ben Riksen
w
1840
Hofstee
Turken
Schrum
Groene
Theo van Zessen
2w
1819
Juijn A
Groene
Schukk
Hofstee
Andries Schukking
w
1788
Zessen
Hofstee
Gerkema
Zoorob
Piet Hofstee
z
1729
Riksen
Schrum
Zessen
Siebel
Michael Siebel

1713
Mast
Hofstee
Zoorob
Zessen
Hans Schrumpf
2z
1712
Brand
Riksen
Hofstee
Vons
Eric Emor
z
1694
Turken
Riksen
Schrum
Brand
Dick Vons
w
1674
Lemmen
Schrum
Zwanen
Krabben
Freerk Gerkema
2w
1578
Vloed
Brand
Turken
Krabben
Ronald Lemmen
z
1554
Vons



Gerard Turkenburg
2z
1524
Brand
Riksen
Emor
Gerkema
F.G. Maas

1483




Jan Brand
z
1482
Turken
Schrumpf
Gerke
Pletiko
Nick Wiegman
z
1461
Turken
Zwanen
Hennev
Kammen
Jan Krabbendam

1447
Vloed
Pletiko
Kaersen
Gerkema
Leo Pletikosic
z
1393
Kammen
Rotmey
Krabben
Brand
David van der Vloed
w
1360
Gerkema
Krabben
Kammen
Hennev
Rick op 't Ende

1336
Verveen
Brand


Arnold van der Kammen
w
1327
Pletiko
Verveen
Vloed
Brand
Marco Zwanenburg

1232
Verveen
Pletiko
Kammen
Brand
Diego Kaersenhout
z
1203
Krabben
Hennev
Pletiko
Henne
Jaap van Loenen
w
1177
Kammen



Jan Verveen
w
        1118
Kammen
Hennev
Rotmey
Zwanen
Jan Hennevanger
z
1036
Verveen
Vloed
Verveen
Kaersen
Hassel Kroes
w
       906
Rotmey
Krabbe
Henne
Pletiko
Nick Rotmeyer

       778
Pletiko
Verveen
Kroes
Hennev
Hans Brinkman
z
       614
Kaersen
Verveen
Hennev



RATING  VOORUITGANG  8 april

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Diego Kaersenhout
1023
1203
1203
180
Alex Kapitonenko
2000
2234
2171
171
Hans Schrumpf
1598
1712
1712
114
David van der Mast
2049
2167
2152
103
Dick Vons
1572
1674
1674
102
Jan Hennevanger
  950
1036
1036
86
Andries Schukking
1705
1788
1788
83
Nick Wiegman
1386
1461
1461
75
Michael Siebel
1650
1713
1713
63
David van der Vloed
1300
1389
1360
60
Eric Emor
1637
1694
1694
57
Cees Verhagen
1830
1886
1886
56
Jan Krabbendam
1396
1447
1447
51
Jan Brand
1437
1474
1482
45
Frans Groeneweg
1852
1884
1884
32
Jan Zoorob
2039
2055
2070
31
Hans Brinkman
  584
   614
   614
30
Nick Rotmeyer
  750
   778
   778
28
Rick op 't Ende
1308
1336
1336
28
Jan Verveen
1097
    1118
    1118
21
John van Baarle
2202
2140
2203
1
F.G. Maas
1483
1483
1483
0
Jaap van Loenen
1187
1177
1177
-10
Leo Pletikosic
1412
1336
1393
-19
Aad Juijn
2054
1994
2025
-29
Elise Juijn
1887
1849
1849
-38
Ronald Lemmen
1600
1554
1554
-46
Hassel Kroes
1003
   906
   906
-97
Ben Riksen
1940
1923
1840
-100
Freerk Gerkema
1710
1549
1578
-132
Theo van Zessen
1979
1850
1819
-160
Gerard Turkenburg
1703
1532
1524
-179
Piet Hofstee
1914
1646
1729
-185
Marco Zwanenburg
1445
1232
1232
-213
Arnold van der Kammen
1563
1384
1327
-236



Geen opmerkingen: