donderdag 10 september 2015

4-Tal 2014/2015



RSB seizoen 2014/2015, 4-Tal






VIERTALLEN:  SPIJKENISSE  –   HZP  SCHIEDAM  1 - 3

Afgelopen vrijdag speelde ons viertal met teamleider Gerard Turkenburg de laatste wedstrijd van het seizoen: een uitwedstrijd tegen Spijkenisse.

Laatste wedstrijd 4-Tal...


Aan bord 1 speelde David van der Vloed (nog geen rating) tegen Jerry Sandifort (1386, rating op de lijst van februari). David komt goed uit de Nimzo-Indische opening. Hij heeft veel ruimte. Op zet 16 wint David een stuk en staat helemaal gewonnen. Op zet 20 wint hij nog een pion en bij de 21e zet gaf Jerry op. Sterk gespeeld David!! (0 – 1).

David topscorer, 4 uit 6!!


Jan Hennevanger (1089) had aan bord 4 zwart tegen Hennie Vrinten (1313). Bij een onregelmatige opening worden snel twee stukken geruild en Jan krijgt een dubbelpion op de c-lijn. Jan dreigt een pion te verliezen. Dat kan hij voorkomen door een dubbelpion te accepteren. Maar Hennie had aanzienlijk meer tijd verbruikt en daarom werd tot remise besloten. Gezien het grote ratingverschil een prima prestatie van Jan. (0.5 – 1.5).

Jan remise ondanks groot ratingverschil! 


Jan Verveen (1354) speelde met zwart tegen Jaap Brokaar (1525) aan bord 2. Er ontstaat een Siciliaan met d3. Jan krijgt direct een gesloten stelling. In het middenspel gaat het gelijk op. Na afruil van wat stukken wordt tot remise besloten. (1 – 2).

Jan... filosofische bui


Aan bord 3 speelde Leo Pletikosic (1404) met wit tegen Jan Majoor (1304). Het wordt een onregelmatige Siciliaan met h4,h5. Leo staat in het middenspel beter, maar het is een scherpe stelling. Jan moet een stuk offeren op straffe van mat. Leo gaat veel tijd gebruiken, maar komt wel gewonnen te staan. Uiteindelijk maakte Jan een blunder door zijn dame weg te geven. Maar teamleider Gerard zat wel in zijn piepzak want de tijd van Leo was bijna op. (1 – 3).

Leo... lekker spannend gemaakt!


Conclusie van Gerard: het was een goed seizoen en hij is trots op zijn boys!!!

Succescoach Gerard!!


Hiermee is ons viertal tweede geworden, met evenveel wedstrijdpunten als koploper RSR Ivoren Toren V2, die 2 bordpunten meer heeft.

Topscorer is David van der Vloed met 4 uit 6!! Leo Pletikosic heeft 2 uit 2, Jan Verveen 2 uit 4 en Arnold van der Kammen 2 uit 5. Jan Hennevanger volgt met 1.5 uit 4, Nick Wiegman deed 1 keer mee en won die partij. Ook Eric Emor en Ron van Vuuren speelden 1 keer, maar verloren.

Verslag: Gerard Turkenburg
Fotografie: Archief HZPS




VIERTALLEN: HZP SCHIEDAM  2.5 – BARENDRECHT/IJSSELMONDE  1.5

Afgelopen maandag speelde ons viertal met teamleider Gerard Turkenburg een thuiswedstrijd tegen Barendrecht/IJsselmonde. HZP Schiedam is ingedeeld in de klasse Viertallen A. In deze klasse zitten 4 teams die een dubbele ronde spelen. Voor deze wedstrijd stond Barendrecht/IJsselmonde tweede met 5 wedstrijdpunten uit 4 wedstrijden. Ons team stond derde met 4 wedstrijdpunten. Bij de viertallen is er geen promotie of degradatie.

Teamleider Gerard en zijn jongens...


David van der Vloed (nog geen rating) nam het aan bord 1 met zwart op tegen Kevin van Gils (1261, ratings van 1 februari). David komt wat gedrukt uit de opening en heeft al snel een dubbelpion op de c-lijn. Maar David krijgt daarna wel aanvalskansen. David komt langzaam iets beter te staan en wint een pion. Maar Kevin doet een paar lastige zetten, waardoor David wat terug gedrongen wordt. Later slaat David met zijn loper een paard. Kevin kan niet terugslaan, want dan loopt de vrijpion van David door. Goed gespeeld David!! (1 – 0).

David... keurig naar de winst!


Aan bord 2 had Jan Verveen (1354) wit tegen Willem Overdijk (1283). Jan komt iets beter uit de opening en krijgt een prettige stelling. Dan wordt de stelling langzaam dichtgeschoven. Jan komt een pion voor, maar krijgt wel een dubbelpion, waardoor hij weer een pion verliest. In het eindspel hebben beiden een toren en drie pionnen. Jan probeerde het nog, maar het was potremise. (1.5 – 0.5).

Jan... potremise


Arnold van der Kammen (1454) had aan bord 3 zwart tegen Cees Zuydweg (geen rating). Arnold speelde in de opening zijn vertrouwde dubbelfianchetto, maar komt in een slechte pionnenstelling. Arnold vecht zich goed terug en halverwege staat het remise-achtig. Even later wint Arnold twee pionnen in een onduidelijke stelling. Dan maakt Arnold een fout en kan Cees een matnet opzetten. (1.5 – 1.5).

... empathie
Arnold schreef zelf ook nog ’n beschouwing: Aan bord 3 met de zwarte stukken. Nadat de eerste 11 zetten gedaan waren kwam Frans met de camera actie foto's schieten. Het ontlokte mij tot de uitspraak dat Frans dat altijd deed als de stellingen op het bord nog goed stonden. Wat een vooruitziende blik was dat. In een minimaal remise stelling weet ik het zo te verprutsen met 1 zet dat mat onvermijdelijk is. Gelukkig heeft het team zelf gewonnen en dat is in deze belangrijker uiteraard. Misschien was het wel mijn empathische inborst. Het "zielig" vinden voor het bezoekende team dat ze niet 1 partij hebben gewonnen. Tja, je kunt ook te empathisch zijn natuurlijk. Het blijft komisch om te zien dat wanneer een speler wint een eenvoudig "gefeliciteerd" of "goed gedaan" van verenigingsleden je deel zijn. Als je echter verliest (om wat voor reden ook) dan kom je tot de ontdekking dat de vereniging een hoog aantal aan grootmeesters kent die je exact vertellen waar jij nou de fout in ging en dat demonstratief op het bord laten zien. Gelukkig zijn er ook spelers die verlies op waarde weten  te schatten en zich uiten met "jammer joh, volgende keer beter" of iets in die trant. Bij een verlies staan er meer mensen om het bord dan bij winst. Dat is natuurlijk net als de kijkers file bij een ongeval. De kijkers zijn blij dat het hen niet is overkomen. Hoe het ook zij: het was echt een fraaie partij om te spelen en mijn tegenstander heeft keurig gebruik gemaakt van mijn zwakke zet.

Jammer, volgende keer beter…
 

Arnold... empathische inborst


Toen moest de partij aan bord 4 de beslissing brengen. Jan Hennevanger (1089) had wit tegen Herman Oomens (geen rating). Jan verliest al snel een pion in de opening, maar heeft grote compensatie. Jan offert een tweede pion, met kans om een stuk voor te komen, maar dat lukt niet. Jan wint echter wel een pion terug en staat erg goed. De vonken vliegen nu over het bord. Jan wint een stuk en Herman dreigt in een matnet te lopen. Herman geeft op. Dit was van Jan zijn beste partij van het seizoen. Gerard is trots op hem.

Jan... beste partij van seizoen!


Hiermee won ons viertal met 2.5 – 1.5. Gerard was trots op zijn team maar ook een zenuwinzinking nabij!

Gerard... trots,
maar bijna zenuwinzinking


Onze spelers hebben nu de volgende scores: David van der Vloed heeft 3 uit 5, Arnold van der Kammen heeft 2 uit 5, Jan Verveen heeft 1,5 uit 3 en Jan Hennevanger heeft 1 uit 3. Vrijdag 13 maart wordt de laatste wedstrijd gespeeld tegen Spijkenisse dat tot nu toe 1 punt uit 4 wedstrijden haalde.

Verslag: Gerard Turkenburg
Fotografie: Frans Groeneweg
Commentator: Arnold van der Kammen
Gedachtebeheer: Aad Juijn



Wedstrijdverslag door Gerard Turkenburg.
Foto`s, typewerk wedstrijdverslag en verhaal door Arnold van der Kammen.
Wedstrijd: 09-01-2015  RSR Ivoren Toren – HZP Schiedam.  3 ½ - ½

IJskoude zaal...
In een ijskoude zaal begonnen we aan deze wedstrijd. De kachels waren nog niet aangezet. Het was ongeveer 3 graden in de zaal. Een half uur later was het redelijk op temperatuur in de zaal en dat was ook op het bord te merken. Arnold kwam al snel in een gelijkopgaand middenspel. David ging ook gelijk op en Eric kwam iets aanvallender te staan in een erg open stelling. Jan kwam in het middenspel in een gelijke stand terecht maar door een loperoffer komt hij erg goed te staan.



Bord 1. Gaat Arnold gelijkopgaand en heeft wat tijdvoordeel. Even later komt hij moeilijk te staan. Arnold komt wel steeds aanvallender te staan en hij kon een pion winnen maar dat zag hij niet en hij komt in een onduidelijke stelling. Arnold wil remise aanbieden en uiteindelijk is dit ook het eindresultaat maar hij heeft de winst gemist.  ½  – ½

Arnold... onduidelijke stelling (wel enige halfje!)


Bord 2. David heeft tijdvoordeel in een gelijkopgaande stelling.
David staat ook goed maar de stelling is nog te verdedigen. David offert zijn loper. Als zijn tegenstander het offer aanneemt komt David goed te staan. David komt in een iets betere stelling. David komt moeilijk te staan door zijn geofferde stuk. David geeft op. ½ - 1 ½

David... wisselend spelbeeld


Bord 3. Eric ruilt al snel enige stukken en komt iets aanvallender te staan. Even later staat hij goed. Bij Eric slaan de vlammen uit het bord maar het is nog maar de vraag of het doorslaat. Eric komt een kwaliteit achter te staan. Eric staat nog steeds een kwaliteit achter maar heeft nog dreiging. Later geeft Eric op. ½ - 2 ½

Eric... gestrikt


Bord 4. Jan komt geleidelijk iets beter te staan maar het is een gevaarlijke stelling voor beide. Jan offert zijn loper maar wint er een paard voor terug. Hij staat nu echt beter. Jan krijgt het toch moeilijk. Zijn tegenstander keept alles goed. De stand is nog gelijk.  Jan heeft veel tijd verbruikt en heeft waarschijnlijk de winst gemist. Jan komt toch in een goed eindspel en komt een pion voor. Iets later geeft Jan op. ½ - 3 ½

Jan... veel tijd verbruikt


Jammer. Alle borden hebben beter gestaan in het middenspel.

Teamleider Gerard... helemaal uit Brabant
Clubliefde of gewoon steekje los?


Zoals ik het zag (Arnold)

... reële optie 
Rond 10 over half 8 arriveerden we bij het Nivon gebouw te Crooswijk alwaar RSR Ivoren Toren resideert. Aangezien in de gebruikelijke speelzaal te weinig tafels en/of stoelen waren werden we vriendelijk verzocht om naar  eerste etage te gaan. De ruimte waar we aankwamen was zo koud dat buiten zitten een echte reële optie werd.  De twee aanwezige kachels werden aangezet en met een klein half uurtje werd het al wat aangenamer.  Mijn naamgenoot Arnold en ik kregen een leuke stelling op het bord. Terwijl ik op de koningsvleugel activiteit zocht, zocht hij juist op de damevleugel activiteit. Sporten terwijl je elkaar niet in de weg loopt. Ideaal! Helaas speelde hij zijn paard naar b5 wat mij nogal wat hoofdbrekens gaf om een pion te redden en tegelijk een loper vrij te spelen. Deze zet vond ik en mede dankzij een inventieve tegenstander werd de stelling alleen maar lastiger voor beide spelers. Na een foutje van hem kon ik een pion inlijven. Later in de partij kon ik nog een pion inlijven maar daarvoor moest ik een actieve toren op een openlijn weghalen. Ik achtte de toren op de huidige positie sterker dan op wanneer ik een pion zou slaan. So far so good. Op Schrumpfiaanse geniale wijze speelde ik verder en wist een gewonnen stelling met slechts één zet te degraderen naar een remise stelling. De wrangheid ervan werd nog eens benadrukt door het feit dat ik eeuwig schaak moest blijven geven om de remise te krijgen want anders zou ik met een zet of wat doodleuk mat gaan… Tja gewonnen staan en ook daadwerkelijk kunnen winnen zijn twee verschillende werelden. Gelukkig was Dolf Meijer aanwezig die de welhaast filosofische geruststellende woorden sprak: “Met twee spelers die Arnold heten speel je in feite tegen jezelf, dat kun je uiteraard nooit winnen”! Dat is nog eens coachen!!

Naast mij zag ik David een zeer fraai loperoffer plaatsen. Bij aanname zou David mat geven. Zijn tegenstander zag het en speelde de correcte zet. David vergat echter zijn loper weg te halen en raakte pardoes een stuk achter. David heeft nog lang goed aanvallen gespeeld. Nadat hij zijn dame bijna vast zag staan en een mat dreiging vond hij het wel geweest.

Ik heb ook even bij Eric gekeken. Hij stond goed totdat hij een vork overzag waarbij hij de kwaliteit ging verliezen. Later ben ik weer even gaan kijken en daar gaf Eric 1 zet voor mat op.

Bij Jan zag ik dat hij lastig stond. Later zag dat hij in het eindspel was beland met een pion meer. Bij goed spel zonder schaakblindheid promoveert Jan één van zijn pionnen. Helaas sloeg het noodlot toe en pakte Jan verkeerd en is Jan geconfronteerd met het feit dat hij met een koning tegen een koning en pion op moet. Jan speelt het goed maar zijn tegenstander ook.  Ook Jan geeft 1 zet voor mat op.

Nu kun je roepen dat de uitslag geflatteerd is omdat we alle vier hadden kunnen winnen. Er is echter niets geflatteerd aan de uitslag. Incluis mijzelf hebben we de winst laten liggen. Vervelend maar waar. Wat spel in beginsel betreft heeft dit team vanavond wel laten zien wat het in huis heeft: De vechtlust om alles te kunnen winnen! Soms moet je even onderuit om je kracht en doel weer te hervinden.

Soms moet je even onderuit...

Arme volgende tegenstanders… ;-)




HZP SCHIEDAM  –  RSR IVOREN TOREN 2  1  –  3

Gerard... aantekeningen
Onder leiding van David van der Mast (wedstrijdleider) en Gerard Turkenburg (teamleider) speelde ons viertal thuis tegen het tweede viertal van RSR Ivoren Toren. Gerard maakte de hele avond aantekeningen en zoals afgesproken overhandigde hij die aan Frans Groeneweg, zodat Frans het kon uittypen. Maar in het team zat sterschrijver Arnold van der Kammen en als sterschrijver heb je natuurlijk verplichtingen, dus mailde  Arnold ook een verslag van zijn partij.

Wedstrijdleider David en teamleider Gerard...


Aan bord 1 speelde David van der Vloed (nog geen rating) met zwart tegen Arnold Rijken (1528). David verliest in de opening een pion, maar staat wel meer ontwikkeld. In het middenspel wint David zijn pion terug en wint zelfs een pion erbij. In het eindspel wint David er zelfs een tweede pion bij. Maar David laat de e-pion van Arnold te ver doorlopen en kan daarna promotie van die pion niet meer verhinderen. Helaas, jammer David (0 – 1).

David (r)... helaas, jammer


Jan Verveen (1356) had aan bord 2 wit tegen Angelo Ayala (1326) de kersverse RSB voorzitter. Jan komt heel agressief uit de opening en na 6 zetten is er zo scherp gespeeld dat er al geen touw meer aan vast te knopen is. Maar helaas: in het middenspel geeft Jan een paard weg en daarna was het voor Angelo niet zo moeilijk meer en Jan werd mat gezet. Jammer Jan 
(0 – 2).

Jan... matgezet door RSB voorzitter Angelo Ayala 


Arnold van der Kammen (1462) had zwart aan bord 3 tegen Leonardo Ayala (nog geen rating). Arnold speelde zijn vertrouwde dubbelfianchetto en kwam iets beter uit de opening. Maar in het middenspel liet hij Leonardo iets te veel met zijn paard spelen en stond Arnold ineens mat op de zesde rij. Hilariteit alom. Jammer Arnold, dit had normaal remise geworden. (0 – 3).

Arnold schreef zelf het volgende over zijn partij. Als je niet lekker draait, stappen terug moet doen in werkzaamheden en dan uiteindelijk te horen krijgt dat je medisch 'schoon' bent is het een kleine stap van zwart naar wit. Eigenlijk zou ik een verbod moeten hebben om vandaag te spelen. Eigenwijsheid is een grote kostbare eigenschap in dit geval. De gedachten verzetten met het edele schaakspel. Het plan was om de nijlpaard te spelen met de zwarte stukken. Helaas 'vergat' ik om h6 te spelen in de opening. Hierdoor kreeg ik met een vervelende dubbelpion op de c lijn. Gaandeweg de partij hield ik wonderbaarlijk stand. Mijn tegenstander speelde gewoonweg goed. In het late middenspel kreeg de overmoed de overhand en dwaalde mijn gedachten af naar wat geweest is...
Alhoewel de gedachte an sich goed is was de speelwijze dat beslist niet! Na mijn h5 was het mat in 1.

Zucht...
Arnold... onachtzame euforie
Niet gezien. Domme fout? Alhoewel menig schaker het zal zien als een blunder zie ik het nu juist als een product van euforie. Uiteindelijk heeft een gezond mens vele wensen en een ziek mens slechts één... Daarbij is het begaan van een blunder op het schaakbord iets van een nietszeggende significantie. Lange tijd stond het remiseachtig. Mijn tegenstander heeft goed gespeeld en uiteraard zeer terecht van mijn moment van onachtzame euforie gebruik gemaakt. Met beide schone pantoffels weer op de grond, op naar het volgende duel.

Arnold (l)... Domme fout?


Aan bord 4 had Nick Wiegman (1386) wit tegen Enze Shao (nog geen rating). Nick komt ook sterk uit de opening en wint ook een pion. Maar de stelling die dan volgt is erg moeilijk: er staan vier stukken in. Nick redt zich hier goed uit en wint een tweede pion. In het eindspel heeft Nick 5 pionnen en een toren, terwijl Enze 3 pionnen en een toren heeft. Vervolgens maakt Nick het netjes uit. Prima Nick (1 – 3).

Nick... eer gered!


In de stand staat RSR Ivoren Toren nu bovenaan met 4 punten uit 3 wedstrijden. HZP Schiedam staat tweede, ook met 4 uit 3, maar een half bordpunt minder.

Verslag: Gerard Turkenburg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn








Viertallen: Barendrecht / IJsselmonde – HZP Schiedam

Teamleider
Gerard...
Afgelopen vrijdag speelde ons viertal een uitwedstrijd tegen de gecombineerde vereniging Barendrecht / IJsselmonde. Teamleider Gerard Turkenburg maakte aantekeningen van de verrichtingen, maar daarna was er een klein probleem: Gerard heeft geen computer. Dit werd eenvoudig opgelost: Jan Hennevanger (één van onze spelers) maakte foto's van die aantekeningen en van het uitslagenformulier. Jan mailde dit naar Frans Groeneweg, want die had aangeboden om het uit te typen en naar webmaster Aad Juijn te sturen. Verder was Jan Brand meegegaan i.v.m. de broodnodige ‘mental support’…

Teamleider Gerard en supporter Jan...


David van der Vloed (geen rating) nam het aan het tweede bord met zwart op tegen Cock Louwerens (1418). Het werd een aangenomen damegambiet. Al in het begin verdwijnen er veel stukken van het bord. David had met Dd6 een leuke zet en Cock komt in een matnet terecht. Wederom goed gespeeld door David (0 – 1).

David (met E-smoker?)... leuke zet


Leo Pletikosic (1378) had aan bord 3 wit tegen Hans Kleinloog (1480). Het werd  Siciliaans. Leo verbruikte veel tijd in het begin, maar hij komt in het middenspel beter te staan en wint een kwaliteit en een pion en even later wint hij nog een stuk en toen vond Hans het genoeg (0 – 2).

Leo... kwaliteit, pion en stuk gewonnen!


Arnold... zo thuis?!
Aan bord 1 speelde Arnold van der Kammen (1462) met wit tegen Herman Oomens (nog geen rating).  Arnold speelt een dubbel loperfianchetto. Arnold raakt snel zijn rokade kwijt, maar heeft wel een ontwikkelingsvoorsprong. Arnold komt in het middenspel goed te staan en wint een pion, maar hij gaat in het eindspel de fout in en geeft zijn pion terug. Arnold bood nog remise aan, wat Herman aannam. Bij de analyse bleek dat  Herman gewonnen stond. Een wonderlijke ontsnapping!! (0.5 – 2.5). Arnold schreef zoals gebruikelijk een geheel eigen beschouwing van zijn partij: Thuis met wit eens de Hippo opening bekeken. Zag er leuk uit. Vanavond gespeeld.  Alles gaat voorspoedig en ik kom een pion voor. De partij verloopt voorspoedig en langzaam maar zeker is winst in zicht.

In het eindspel schrijf ik de winnende tempo zet g3 op en ik speel g4. Gloeiende, gloeiende pieeeeeeeeepppp pieeeeeeeeppppp pieeeeeeepppp... Van een pion voor en winst naar een  verloren stelling... zucht. Wat doe je dan in dat geval? Stoïcijns een zet doen en remise aanbieden... Wat doet de tegenstander? Die is zo blij dat hij niet verliest en neemt het aanbod aan! Met recht het schaak engeltje op mijn schouder gehad ten tijde van het remise aanbod. Goddank hadden Leo en David reeds het volle punt binnen waardoor mijn psychologische remise de winst waarborgde. Niet iets om echt trots op te zijn al gaf David aan dat deze wijze van remise binnen slepen een stijl prijs verdiend... Tja… wat voor stijl zou het dan zijn? Maar... de eindstand telt en als team hebben we gewonnen. Op naar de volgende wedstrijd…


Arnold... op naar de volgende wedstrijd! 


Aan bord 4 had Jan Hennevanger (1127) zwart tegen Willem Overdijk (1239). Jan opent met het vierpaardenspel. Het ging lang gelijk op, maar ineens verloor Jan een stuk voor een pion. De druk werd te groot en Jan moest helaas opgeven. Jammer Jan.

Jan verliest 'thuiswedstrijd' (woont in IJsselmonde)...


Maar toen was de overwinning met 1.5 – 2.5 al binnen. In de klasse waarin ons viertal speelt doen 4 viertallen mee. HZP Schiedam staat bovenaan met beide wedstrijden gewonnen.

Verslag/Fotografie: Gerard Turkenburg
Sterbijdrage: Arnold van der Kammen
Support: Jan Brand
Gedachtebeheer: Aad Juijn





VIERTALLEN A:  HZP  SCHIEDAM  –  SPIJKENISSE  3-1

... of kennis
Het 4-Tal kende een buitengewoon goede start onder het bewind van debutant teamleider Gerard Turkenburg. Een goede hand van wisselen heeft de nieuwe coach ook, want vlak voor de wedstrijd gaven de heren Krabbendam en Hennevanger te kennen liever niet extern te spelen. Geen nood, gegadigden zat! Secretaris en tevens clubpsycholoog Arnold van der Kammen zag de uitdaging wel in aan bord 1. Aan bord 4 debuteerde (in HZPS verband) David van der Vloed… Gerard schreef zijn verslag, maar heeft geen beschikking (of kennis) over een computer (Gerard woont in Brabant). Wedstrijdleider David van der Mast was zo vriendelijk het zaakje uit te typen en ter plaatsing op de sturen naar de webmaster. De webmaster vond tot zijn grote verrassing óók nog eens een partijverslag van bord 1 speler Arnold in zijn mailbox. We laten nu Gerard aan het woord…    

Debuterend teamleider Gerard...


Bord 2
Jan Verveen (1356) met wit tegen Jan Major (1351). Jan offert een pion in de opening waardoor hij ruimte voordeel kreeg. In het middenspel nam de druk van Jan toe en maakte Jan M. een blunder wat hem een dame en een stuk koste en dus de partij.
Goed gespeeld Jan!!!
1-0

Jan... strak naar de winst


Bord 4
Aan bord 4 speelde David van der Vloed (nog geen rating) met wit tegen HennieVrinten (1349). De opening ging vrijwel gelijk op. Op de elfde zet offert David zijn g- pion om een open g- lijn naar de zwarte koning te krijgen. In het middenspel wint David na een afruil van diverse stukken een stuk. Zijn tegenstander gaat daarna heel veel tijd gebruiken. Ondanks dat komt hij steeds slechter te staan en uiteindelijk geeft hij op. Dit was wat mij betreft de mooiste partij van de avond!!
Netjes David!!
2-0

David... mooiste partij


Bord 3
Ron van Vuuren (1391) speelde met zwart tegen de Jaap Brokaar (1522) een Grunfeld Indiër. Deze partij gaat lange tijd gelijk op en het lijkt op remise af te struinen. Maar Ron komt steeds slechter te staan en verliest een kwaliteit. In het middenspel was hij iets te passief. Ron gaf op nadat de overmacht te groot was geworden.
Jammer Ron, volgende keer beter.
2-1

Ron... helaas ten onder


Bord 1
Arnold van der Kammen (1462) speelde met zwart tegen Jerry Sandifort (1431). Nadat al vroeg veel afgeruild is komt Arnold een beetje gedrongen te staan. Maar Arnold keept het goed en komt twee pionnen voor te staan en daarnaast nog een derde pion. Hierna gaf zijn tegenstander op.
De concentratie was goed.
Goed gedaan Arnold!!!
3-1

Arnold... goede concentratie


De "hedgehog"... altijd link!
Dan nu de beschouwing van de kant van Arnold (incl. de partijnotatie):
Het viertal van Spijkcity kwam ons gezellige speellokaal verblijden met een bezoek en de taak ons viertal te verslaan. Met zwart aan bord 1 tegen de heer, vriendelijke heer... Jerry Sandifort, was mijn stekkie. Jerry opent met vaste hand e4. Ik antwoord met g6. Kennelijk is dit troebel water voor Jerry. Over zijn tweede zet denkt hij dik 5 minuten na. D4 is het antwoord. Voor mij gaat de loper op g7. Afijn, voor mij bekend terrein deze hedgehog (egel). Tot en met de 24e zet gaat het allemaal redelijk gelijk op. Persoonlijk vindt ik dat zwart actiever staat maar ja, zonder duidelijk winstplan zegt dat nog eigenlijk niets. Op de 25e zet plaats Jerry verassend zijn loper op f6. Wat naar mijn mening een verzwakking van de witte stelling betekend. Ik ruil de lopers en wit heeft een dubbelpion. Na torenafruil stormt Jerry naar voren met zijn koningspionnen. Dit geeft mij de tijd om mijn zwarte paard goed te positioneren en vervolgens c5 te spelen. Wit moet nu weg en na twee paardzetten ziet wit helaas dat hij een pion gaat verliezen. In deze stelling een dure pion. Het is nog lang niet over want wit verdedigt taai en staat op de 40e zet zelfs met zijn koning diep in de zwarte stelling.Om op zich redenen speelt Jerry op de 41e zet zijn paard naar g3, ware het niet dat deze zet a) te vroeg is en b) zijn pionnen op de damevleugel volledig reddeloos achterlaat. Wit ziet “ineens” twee verbonden zwarte vrijpionnen op de damevleugel. Het witte paard wordt met een paar zetten erheen gestuurd als een soort damagecontrol. De witte koning verlaat zijn belangrijke f pion. Deze kan ik nu weliswaar slaan met mijn paard maar ik de witte koning dichterbij mijn pionnen op de damevleugel hebben. Ik besluit deze pionnen te offeren om uiteindelijk met drie verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel op te stomen naar de promotievelden. Op de 64e zet geeft wit op. De laatste witte f pion zal verloren gaan. Zwart heeft dan minimaal drie verbonden vrijpionnen. Hoe symbolisch wil je het hebben? Het schaakbord telt 64 velden, zolang duurde de partij in zetten. Het zwarte paard was duidelijk dominant en sterk in deze partij, de naam van onze vereniging duidelijk waardig.

64 zetjes!


Nu maakte ik op de speelavond een min of meer halve belofte dat, gezien de symboliek, hier enige poëtische woorden  toch wel op toepassing van zouden moeten zijn 

 

Vierenzestig velden en vierenzestig zetten,
Slechts begrensd door de schaakwetten,
Pionnen werden verlaten door het witte paard,
Uiteindelijk bleek: het was het niet waard,
Galopperend naar de winst die hij zo begeerde,
Het zwarte paard triomfeerde!


Verslag: Gerard Turkenburg
Partijbespiegeling: Arnold van der Kammen
Inleiding/Ballonografie: Aad Juijn
Fotografie: Frans Groeneweg
Mental support: Jeanet Gerssen (Spijkenisse)


Geen opmerkingen: