maandag 21 augustus 2017

Team 2 2016/2017


RSB seizoen 2016/2017, Team 2





 HZP Schiedam 2 - Het Houten paard 1  4 - 4  Ronde 7, klasse 2B

Vanavond de laatste bondswedstrijd van dit slachtbankseizoen. De tegenstanders: Het Houten Paard uit Brielle. Gelukkig een tegenstander die ook snakt naar degradatie. Wat speelsterkte betreft; een gelijkwaardige tegenstander.

Arnold: zeurende hoofdpijn
Wat spelen betreft was het voor mij niet de beste avond. Een zeurende hoofdpijn die maar niet wilde zakken. Wellicht had ik thuis moeten blijven, al was het ook alleen maar vanwege het feit dat mijn vrouw en ik die dag elkaar 15 jaar kennen. Een dag die wij eigenlijk belangrijker vinden dan onze trouwdag. Maar mijn vrouw had al aangegeven dat ik gewoon moest gaan. en derhalve onder het mom "niet zielig doen maar doorgaan" was ik rond kwart over zeven te plaatse. Nadat ik de borden en stukken had opgesteld met hulp van John en alle klokken had ingesteld was het al bijna tijd om plaats te nemen achter het bord. Dick had zich helaas ziek gemeld. Beterschap Dick!

Jannieko was bereid om in te vallen. Op basis van rating was het wel zo fair dat hij op bord 3 zou plaats nemen in plaats van mijn persoontje. Ik zat daardoor aan bord 6.

Eenmaal plaats achter de witte stukken besloot ik toch weer c3 te spelen. Mijn spel was meer passief dan actief te noemen. Op een bepaald moment ben ik even naar Gerda gelopen en vragen of zij wellicht paracetamol had. Zonder coffeïne anders zou ik gediskwalificeerd worden vanwege doping


De partij liep verder zonder noemenswaardige gevaren. Op de 20e zet bood ik remise aan. Mijn tegenstander accepteerde.

We hebben de partij verder geanalyseerd en de conclusie was ook remise. De pionnen stonden vast en openbreken ging alleen door een stukoffer. In mijn ervaring is het simpelweg degene die het stukoffer plaatst vrijwel verliest. 

Arnold: 1.c3? en dus hoofdpijn...

Hierna ben ik gaan kijken bij de andere borden.

Frans stond gedegen en dat werd remise.

F.G. gedegen remise...

Marco speelde goed en had een veelbelovende stelling. Toen ik een half uur later weer ging kijken had Marco al gewonnen. 

Marco: gewonnen!

Jan H. stond verloren maar toverde taai tegenspel uit zijn hoge hoed. Zoekende naar een remisevariant in zware tijdnood is vrijwel niet te doen. Twee zetten voor mat gaf Jan op.

Jan H. zware tijdnood = verlies...

Jan V. stond redelijk. Zijn tegenstander had wel de betere stelling. Verder heb ik niet veel gezien van de partij. Op het moment dat ik wat drinken ging halen gaf Gerda aan dat zij wel een sigaretje wilde roken. Ik bood aan om de bardienst even waar te nemen. Tijdens die dienst kwam Jan met jas en tas langs en gaf aan helaas verloren te hebben.

Jan V. helaas verloren...

Jannieko speelde zeer goed. Stond gewonnen en bleef gewonnen staan. Zijn tegenstander gaf op.

Jannieko: uitstekend RSB debuut...

Hans Schrumpf speelde zoals gebruikelijk onnavolgbaar. Staat positioneel beter, staat dan ineens twee pionnen achter en weet door inventief spel remise te bereiken. 

Hans: inventief spel = remise...

De partij van Gerard was een mooie om naar te kijken. Gerard kwam in een moeilijke maar heel mooi eindspel. Helaas wilde mijn hoofd niet meer en ben ik rond half 12 naar huis gegaan. Later heb ik vernomen dat Gerard remise is overeengekomen. Het seizoen is dus afgesloten met een 4-4 stand. Een mooie stand voor de twee degradatie verenigingen.

Teamleider Gerard: Blij en opgelucht (zelf remise)

Arnold: alias 'the joker'...
Ik hoop dat ik volgende week hoofdpijnvrij aan het bord zit. Dan mag ik nog één keer aantreden als joker in het eerste team

Verslag: Arnold van der Kammen
Fotografie: Archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn






               Erasmus 3  -  HZP Schiedam 2   6½ - 1½  Ronde 6, klasse 2B

De nederlaag te lijden was niet zo schandelijk, als het schoon is de strijd te hebben gewaagd. (Ovidius, Romeins dichter 43 v.C. - 17 n.C.)

... verkeerde voorstelling?
Dat het tweede dit seizoen kaartjes voor de verkeerde voorstelling op zak heeft is iedereen inmiddels wel duidelijk. Ook in deze zesde ronde was het gemiddelde aan Elo punten wederom schokkend groot. Erasmus 3 zette 1761 puntjes neer, terwijl HZPS 2 daar slechts 1446 ratingpunten tegenover kon stellen. Ruim 300 gemiddeld minder! Vanuit die hoek bekeken is ieder halfje pure winst. Het enige positieve aan deze voorlaatste ronde is het feit dat deze voor ons voorbij is. De heren doen hun best en knokken voor wat zij waard zijn, de laatste ronde is op 20 maart een thuiswedstrijd tegen lotgenoot Het Houten Paard 1, dat eveneens nog puntloos is… een vervelend detail is dan nog wel dat zij met een gemiddelde van 1603 punten ons op rating ruim de baas zijn. Wat betreft het verslag kan ik u gelukkig melden dat speler Arnold van der Kammen uit eigen beweging een beschouwing van de wedstrijd tegen Erasmus 3 aan het digitale papier toevertrouwde en het volgende verslag naar de webmaster mailde. Inzake de niet gemaakte foto’s raadplegen wij ons HZPS fotoarchief, dat inmiddels 5.53 Gigabyte groot is!

Maandag 20 februari 2017 werd de tocht ondernomen naar Schiebroek alwaar s.v. Erasmus zetelt. Van de partijen van mijn mede teamgenoten heb ik wel iets meegekregen maar niet veel. Bij voorbaat excuses voor het summiere verslag o gij waarde lezer(es).

Op bord 8 trok Jan H. ten strijde. Van zijn partij heb ik niet veel gezien. Wat ik zag is dan Jan een goede partij speelde. Op het moment dat ik langskwam zag alles er solide uit. Ik meende van Jan begrepen te hebben dat tijdsdruk versus een minder sterke voortzetting een rol speelde in het verlies van de partij.
1 - 0

Jan: bezweken onder tijdsdruk...


Op bord 7 speelde Marco de sterren van de hemel. Werkelijk een lust voor het oog wat er zich op zijn bord afspeelde. In het eindspel had Marco een zwartveldige loper en 1 pion op a3. Zwart had twee verbonden pionnen op de F5 en G4 en een witveldige loper. Door knap spel wist Marco de stelling zo te vlechten dat er voor zwart niets anders op zat om te berusten in remise. Sterk gespeeld!!
1 - ½

Marco, na sterk spel remise!


Aan bord 6 onze rots in de branding Dick. Aangezien ik naast Dick zat kon ik veel zien van de verwikkelingen op het bord. Van meet af aan ging het gelijk op. In een remise stelling verkoos Dick om met een pion op te stomen in plaats van zijn loper te verzetten. Het tempo bleek een cadeau voor de tegenstander te zijn. Hierna kon wit op stomen en helaas moest Dick opgeven. 
2 - ½

Dick moest helaas opgeven...


Arnold: paardenmania...
Aan bord 5 zat ik (Arnold) dus. In mijn eigen eigenwijze anarchistische stijl besloot ik mij toe te leggen op het uberanarchisme. Met beide paarden in de opening twee keer zetten. DE absolute doodsteek in de schaakregels. Maar hé! Er zijn belangrijke veldslagen gewonnen met dit soort anarchistische ideeën. Van meet af aan een moeilijke stelling. Maar ja what else is new voor mij? Rare zetten spelen, tegenstanders uit hun comfortzone halen, het nog ingewikkelder maken voor mijzelf en vooral achteraf denken: Wat bezielde mij daar?? Op een bepaald moment zag ik een mooie sterke zet. Dat was het ook wel, moet je alleen wel even zorgen dat je koning ietwat veiliger staat ;-) Ik besloot tot een gewaagd paardoffer. Wat resulteerde in twee verbonden pionnen op e5 en f4. Lang, heel lang ging het goed. In tijdnoodfase (ik nog minder dan 5 minuten, mijn tegenstander nog een dik uur) wist ik zowaar een stuk terug te winnen. Echter diende toen de complicatie zich aan om of een vrije randpion op te halen maar met consequentie dat de zwarte monarch vrije doorgang naar mijn pionnen kreeg of de doorgang met mijn koning af te sluiten. Ik besloot tot het laatste. Helaas moest ik mijn loper geven om promotie van de vijandelijke pion te verhinderen. Al met al duurde het nog zeker een zet of 40 voordat ik opgaf. Mijn tegenstander promoveerde en toen was er geen houden meer aan. Een zeer boeiende partij.
3 - ½

Arnold + uberanarchisme = 0


Aan bord 4 patriarch Frans. Lange tijd stond het geheel in evenwicht. Ergens is er iets niet goed gegaan want ineens zag ik dat Frans opgaf. Helaas heb ik hier niets meer van mee kunnen krijgen.
4 - ½

Patriarch F.G. ineens opgegeven?!


Aan bord 3 Jan V. Waarlijk een zeer fraaie partij van Jan. In een remise eindspel waarbij beide spelers nog weinig tijd hadden liet Jan zich helaas meeslepen in het a`tempo spel van zijn tegenstander en stond Jan ineens pardoes mat. Toch erg sterk spel van Jan!
5 - ½

Jan V. pardoes mat!


Aan bord 2 Gerard. Gerard had een lastig eindspel. Het remise voorstel van Gerard werd afgewezen. In dit geval gelukkig voor Gerard. Zijn tegenstander vergreep zich en Gerard had de zeer luxe positie om een matdreiging met dameverlies uit te voeren. Zijn tegenstander gaf zijn dame tegen de toren van Gerard. Met een Dame en een zwart Paard tegen een loper en een toren was het nog niet meteen gedaan maar het duurde niet lang vooraleer zijn tegenstander opgaf.
5 - 1½

Teamleider Gerard: WINST!!!


Aan bord 1 Hans
Deze partij was voor mijn gevoel snel ten einde. Wat ik hiervan meekreeg van Hans was dat hij pion f4 moest spelen en dan was alles oké en was zelfs winst in zicht. Helaas koos hij een ander plan en dat betekende verlies.
6 - 1½

Hans: ALS, ALS, ALS...


Maatje te klein?
Op basis van het ratinggemiddelde van Erasmus 3 geen uitslag die verrast. Toch is de eerste echte keer dat ik oprecht kan zeggen dat deze uitslag geflatteerd is en net zo goed kunnen uitmonden in bijvoorbeeld een 4 - 4 of zelfs een gedurfde 3 - 5.

Ook al zijn wij een maatje te klein voor deze klasse, persoonlijk vindt ik het niet erg om in deze slachtbank klasse te spelen. Het spelen tegen tegenstanders met gemiddeld 300 Elo punten meer leert mij ook veel.

Op naar onze laatste wedstrijd in maart!

Inleiding/Ballonofilie: Aad Juijn
Verslag: Arnold van der Kammen
Fotografie: Archief HZPS




                           HZP Schiedam 2 -  Overschie 3   1½ - 6½  Ronde 5, klasse 2B

Inleiding Aad Juijn:

Over verslagen gesproken...
Naast het feit dat het met de prestaties van team 2 bepaald niet wil lukken geldt eigenlijk hetzelfde voor de ronde verslagen. Waar in de voorgaande seizoenen nog bepaalde afspraken werden gemaakt over het schrijverschap is het dit seizoen behelpen en improviseren. Aan de ene kant wel begrijpelijk natuurlijk… met al die grove nederlagen is het ‘n beetje net als bij de belastingdienst “leuker kunnen we het niet maken”. Zelf speelde ik in de huishoudelijke en zeer af en toe liep ik een rondje langs de borden. Te weinig in ieder geval om zinnige dingen over de partijen te zeggen. De mannen van teamleider Gerard Turkenburg hebben volgens mij maar één wens, en dat is zo snel mogelijk terug naar de 3e klasse…

Andries Schukking was vanavond de wedstrijdleider, en had weinig te doen. Nou ja, behoudens dan zijn bepaald niet gemakkelijke interne wedstrijd tegen FM John van Baarle.

Wedstrijdleider Andries Schukking...


Aan slechts vijf borden werd de strijd tegen Overschie 3 gestreden. Twee partijen waren namelijk twee weken geleden al vooruit gespeeld. Teamleider Gerard Turkenburg (1577) speelde aan zijn vertrouwde bordje 1 (zwart) tegen Gijs van Dongen (1850), wat ik er die avond van gezien had, leek Gerard vrij kansloos te zijn weggeschoven…
0 - 1

Aan bord 7 (zwart) speelde Marco Zwanenburg (1450) tegen Sam van Dongen (1587). Sam kwam wat beter uit de opening en na lange strijd ging Marco in het ontstane toreneindspel onderuit.
0 - 2

Marco en Gerard verloren beide de vooruit gespeelde partijen...


Een vervelend begin voor de overige heren, slecht draaien en dan ook nog eens met een twee nul achterstand beginnen. Dat werd op de speelavond al snel slechter… want F.G. Maas had na zijn loodzware verrichtingen in de tienkamp van het Tata Steel toernooi zich afgemeld, Jan Hennevanger viel in. Probleem was wel dat Leo Pletikosic niet kwam opdraven, en er helaas ook geen invaller beschikbaar bleek. Dat resulteerde dan in een 0 - 3 achterstand! De rest van het verslag mailde Arnold mij door, daarvoor dank!    

Door Arnold van der Kammen:

VERLIEZEN
-        De mindere blijken
-        Een nederlaag lijden
-        Inboeten
-        Inschieten
-        Nadeel lijden
-        Onderspit delven
-        Onderuitgaan

Ahum...


Teamleider Gerard dolblij!
Wederom niet met 0 - 8 verloren!
Zomaar een paar termen die het 2e vlaggenschip van HZPS dit seizoen kan bezigen. Het schaakleger van het 2e lijdt verlies in den competitie. Deels door eigen inspanning en zonder dat zij den vijand tegenover zich hebben, bijv. door vermoeienissen van een lange werkdag. Het grootste verlies is echter toe te schrijven aan de sterke tegenstanders die wij telkenmale mogen ontmoeten. Ratingverschillen van 400 punten lijken welhaast als absolute voorwaarde gesteld te zijn vooraleer een “vijandelijk” team mag plaatsnemen tegenover het 2e der HZPS. De mooiste troost is dan toch wel dat niet anders geconcludeerd mag worden dat andere verenigingen binnen de RSB gewoonweg bang zijn om spelers van gelijke rating tegen ons in te zetten. Onze teamleider is een ware ras optimist voor wat de kansen betreft van het 2e team. Niet reëel, bij lange na niet zelfs. Toch heeft het 2e team wel een man als Gerard nodig. Dankzij dat optimisme gaat elke HZPS`r iedere keer weer vol goede vechtlust naar de slachtbank. En soms wordt er zomaar een tegenstander geslacht. Als team verliezen we maar die kleine pareltjes van spelers die toch remise en winst halen maken het dan zoveel meer waard. Hoe mijn mede teamleden gespeeld hebben weet ik niet. Ik was voornamelijk met mijn eigen moeilijke partij bezig. Lang gaat het goed. Ik sta gedrukt maar dat is dan ook inherent aan mijn opening. Rare openingen zoals de Crab maken dat de meeste tegenstanders er niet goed raad mee weten. Ruwweg op de 36e zet zie ik dat ik EERST het paard en DAN pas de toren moet spelen. Helaas kruipt het vermaledijde schaakduiveltje op mijn bord en verzet EERST de toren!! Gloeiend duizend bommen en granaten!! (om om onduidelijke redenen kapitein Haddock maar eens te citeren). Dat kost de kwaliteit en graaft een gat in de stelling die zo mooi dicht stond. Enkele zetten verwoed gepoogd om de open wond dicht te drukken maar mijn gewaardeerde tegenstander speelde het zeer netjes. Op het moment dat ik moest kiezen tussen een stuk geven of weer een kwaliteit met een blote koning gaf ik op.
0 - 4

Onze sterschrijver Arnold: handen niet onder controle?


Hierna ben ik langs de nog spelende borden gelopen. Hans stond huizenhoog gewonnen en speelde de partij uiteraard naar winst.
1 - 4

Hans: uitstekende winstpartij!


Jan H. maakte, met nog 3 minuten op de klok, fraai remise.
1½ - 4½

Jan H.: uitstekende plusremise!!


Van Jan V. heb ik begrepen dat hij een goede partij speelde tot het moment dat hij een zet overzag wat de dame kostte.
1½ - 5½

Jan V.: dame kwijt...


Dick hield het lang vol, maar moest een pion inleveren. Na dameruil verkreeg de tegenstander een onhoudbare vrijpion. We hebben uiteindelijk verloren met 1½ - .

Dick, onze enige echte Feyenoord supporter ten onder...


De door mij voorspelde uitslag van 5 – 3 hebben we niet gehaald. Voor de volgende wedstrijd voorspel ik een 6 – 2 uitslag in het voordeel van onze tegenstanders. Om positief te eindigen: Als je achter het bord denkt “ik weet het niet meer”, loop dan even weg en denk opnieuw!

Inleiding: Aad Juijn
Verslag: Arnold van der Kammen
Fotografie: Frans Groeneweg



Maassluis 1  -  HZP Schiedam 2   6½ - 1½  Ronde 4, klasse 2B

Slachtbank klasse...
Maandag 28 november vertrokken de HZPS 2 spelers als dieven in de koude winterachtige nacht naar Maassluis. Zo koud als het buiten was zo warm werden we binnen ontvangen. De wedstrijd begon na 8 uur. Maassluis werd geconfronteerd met een overlijden die dag van een lid. Na een minuut stilte te hebben gehouden nam de strijd aanvang.

De uiteindelijke uitslag geflatteerd? Echt niet. Alle gebruikelijke schaak excuses ten spijt,we zitten nu eenmaal in de slachtbank klasse. Wij zijn alleen niet de slagers... deze klasse is gewoon een maat te groot voor ons team. Hulde aan de spelers die remise hebben weten te houden. Marco en Dick hebben een mooie remise eruit gesleept.

Dick remise!

Marco ook remise!

Jan speelde een goede partij. Echter liep hij in een penning in het middenspel waarna opgave de enige juiste zet was.

Jan... verloor

Gerard, Hans en Frans speelden voor mijn gevoel een ongelijke strijd. De tegenstanders waren duidelijk te sterk.

Hans verliest aan bord 1...

Teamlijder Gerard.
, verliest ook...

F.G. ook onderuit...

De meest bizarre partij die ik mocht aanschouwen was toch wel die van Leo. Kritiek staan, plots een dame voor komen en gewonnen staan, stukken en pionnen teruggeven, even verloren komen te staan om vervolgens remise te halen. 

Leo: na bizarre partij, remise...

Magnetisme...
Aldus heb ik menig HZPS -er zien zwoegen tegen een (flinke) achterstand. Het ratingverschil telt zwaar aan. Ik speelde een moeilijke partij en zette het geheel te voorzichtig op. Ik ben nooit echt in de partij gekomen. Mijn tegenstander bleef de druk opvoeren. Mijn spel berustte op verdedigend spel. Uiteindelijk was ik het zat en speelde een paardzet om ruimte te krijgen en een tegenaanval in te zetten. Mijn tegenstander plaatste echter een stukoffer met nog 10 minuten op de klok. Het offer leek niet geheel correct. Helaas bleek het in de praktijk een zeer fraai stukoffer te zijn. In de nabeschouwing waren alle varianten verliezend voor mij. Wrang was dat het stuk wat mij lucht in de stelling gaf tegelijkertijd het stuk was wat al mijn andere stukken als een magneet vasthield. Vast blijven zitten en langzaam opgerold worden of een tegenoffensief starten en maar zien wat er gebeurt. Ik koos voor het laatste. 

Arnold: strijdend ten onder...

Lichtpuntje?
Het enige lichtpuntje is misschien dat we nu eindelijk van die 7 - 1 stand zijn verlost. Als we het tempo weten vast te houden is er een kans dat we in onze laatste RSB partij 4 - 4 spelen. Met de vechtlust in het team is echter niets mis. Als je bijvoorbeeld tegen een vier pionnen achterstand aankijkt en toch doorspeelt, getuigt dat van vechtlust. 

Op naar de volgende RSB partij. Ik voorspel een 5-3 uitslag, gevolgd door een 4½ - 3½ om uiteindelijk op de 4 - 4 uit te komen.


Gedetailleerde uitslag:

Maassluis 1 (1623)
HZP Schiedam 2 (1486)
6½ - 1½
1. Dirk Brijs (1720)
Hans Schrumpf (1520)
1 - 0
2. Marcel Bergen (1873)
Gerard Turkenburg (1595)
1 - 0
3. Menno Poot (1798)
Jan Verveen (1370)
1 - 0
4. Gert Dijkstra (1791)
Arnold van der Kammen (1455)
1 - 0
5. Paul Blok (1441)
F.G. Maas (1510)
1 - 0
6. Jan Parre (1411)
Leo Pletikosic (1448)
½ - ½
7. Jean Paul Schriks (1282)
Dick Vons (1549)
½ - ½
8. Marc Janssen (1667)
Marco Zwanenburg (1443)
½ - ½

Verslag: Arnold van der Kammen
Foto’s: Archief







HZP Schiedam 2  CSV 2  1-7  3e ronde Klasse 2B

Team 2: maatje(s) te klein?
Op maandag 14 november kwam koploper CSV 2 op bezoek. De resultaten van ons tweede uit de twee voorgaande wedstrijden zijn van dien aard (twee maal 7-1 verlies), dat moest worden gevreesd voor een nieuwe strafexercitie. Teamleider Gerard Turkenburg staat bekend om zijn niet aflatende optimisme, en is misschien juist daardoor wel de enige geschikte man om het tweede te begeleiden…

Drukte…
Drukke bedoening...
Het was maandag een drukke bedoening op de club. Naast het feit dat het tweede aan de bak moest, speelde ook het RSB bekerteam zijn ‘potje’, en wel tegen Overschie. Een en ander hield in dat beide hoofdleveranciers van verslagen (Frans Groeneweg/Aad Juijn) zelf aan de bak moesten, en dus geen tijd hadden om zich te bekommeren om het geschreven woord. Andries Schukking was de wedstrijdleider over twee teams, speelde tussen neus en lippen door ook nog een interne partij tegen Roger Pearson, en had dus ook geen tijd om het verslag te schrijven. Nadat Gerard Turkenburg zelf klaar was met zijn partij restte hem dus niets anders dan zelf de pen maar te hanteren. Gerard kwam tot de volgende samenvatting:

Wedstrijdleider Andries Schukking...


Bord 1 (zwart). Gerard Turkenburg (1595) speelde tegen Jaap Rusch (1869). Jaap maakte in de opening een fout, en Gerard wint twee pionnen. Later wint Gerard een kwaliteit tegen een pion, maar in het eindspel waarin Gerard gewonnen stond overzag hij een dameschaak met mat als gevolg. Stom, stom, stom…
0-1

Teamleider Gerard (l): Stom, stom, stom...


Bord 2 (wit). Hans Schrumpf (1520) speelde een obscuur gambiet, en kwam veel beter te staan. In het eindspel bleek de overmacht te groot. Netjes gespeeld Hans! (tegenstander: Arjan Terlouw, 1822).
1-1

Hans: het enige (licht)punt...


Bord 3 (zwart). Jan Verveen (1370) had het moeilijk en kwam een stuk achter tegen Richard van Herk (1878). Jan bleef vechten maar moest nog een stuk geven. Ondanks nog enkele geintjes in de stelling bleek toch de overmacht te groot.
1-2

Jan: twee stukken achter...


Bord 4 (wit). Arnold van der Kammen (1455) stond ongeveer gelijk, maar kwam er in het eindspel niet aan te pas tegen Walter Vermeer (1692).
1-3

Arnold schreef zelf ook een beschouwing over zijn partij:  Vandaag spelen voor het 2e team tegen CSV2. We verloren met 1-7. Is de uitslag wederom geflatteerd? Geen idee. In mijn geval zeker niet. Ik heb verloren door een flinke blunder in de opening. Ooit speelde ik deze opening tegen c5 graag. Afgelopen weekend het geheel weer eens bekeken en gezorgd dat de stof weer goed aanwezig was in de hersenpan. Ik zat lekker in de partij en merkte dat mijn tegenstander in onbekend vaarwater zat. Na een zet van zwart wist ik wat ik moest spelen. Ik ging echter nadenken! Fout!! Mijn intuïtie maakte plaats voor rede en de logica der rede maakt gebruik van een vals gevoel van tevredenheid. Ik doe mijn zet, druk de klok in, noteer en realiseer mij dan dat ik een gigantische blunder heb begaan. In plaats van de geijkte zet te spelen doe ik de gewoon de zet die moest volgen. Een verwisseling van zetten maakte dan dat ik een stuk moest geven tegen twee pionnen. Met de goden der wanhoop aan mijn zijde door geploeterd. Als intuïtie en rede falen heeft wanhoop wellicht nog een kans op redding. Enkele grapjes die ik nog wist te weven werden netjes en adequaat terzijde geschoven door mijn tegenstander. In de vorige bondspartij overkwam mijn tegenstander het. Kwestie van karma zullen we maar zeggen. 

Arnold: 'bad karma'...


Bord 5 (zwart). F.G. Maas (1510) stond heel lang gelijk tegen Rob van de Bosse (1727), maar kwam een kwaliteit achter. Er bleef echter een scherpe stelling op het bord. Echter in het middenspel kwam F.G. daarbij nog een stuk achter, dit bleek uiteraard teveel…
1-4

F.G. Maas: kwaliteit en stuk achter...


Bord 6 (wit). Leo Pletikosic (1448) verkreeg tegen Willem Klein (1753) een stelling waarin hij iets beter kwam te staan. Zoals gewoonlijk kwam Leo in tijdnood, pakte een paard beet en moest dat natuurlijk zetten… dat kostte een dame.
1-5

Leo: 'Wie geen tijd heeft, kan er niet mee omgaan' (?)


Bord 7 (zwart). Dick Vons (1549) had een heel scherpe opening tegen Johan Bos (1652), en bleef lang gelijk staan met kansen voor beide zijden. Beide spelers geraakten in tijdnood waarbij Dick een onreglementaire zet deed, en dus een tijdstraf kreeg. Er promoveerden twee dames, maar Johan had één pion meer en dat besliste uiteindelijk. Jammer Dick, goed gespeeld!
1-6

Dick: tijdstraf...


Bord 8 (wit). Marco Zwanenburg (1443) kwam tegen Jan ten Brinke (1731) gedrongen in het eindspel te staan, en verloor een stuk. Nadat de dames geruild waren was het snel gedaan.
1-7

Marco: stuk verloren...


Gerard: niet
onder
de indruk...
Tot zover het verslag van Gerard. Voor de derde maal in successie een 7-1 nederlaag. Begint Gerard al wat pessimistischer te worden? Ik zou zeggen integendeel… Gerard verzekerde mij (Aad Juijn) enkele malen dat het vanavond 4-4 had kunnen (moeten) worden. Gerard baseert zich naar mijn idee op het abusievelijk weggeven van stukken, goede stellingen ‘verpesten’ enz. Zeg maar de stereotype en daarmee de dus overbekende reflex “maar ik stond beter” of in overtreffende trap “ maar ik stond gewonnen” ... Wanneer we de gemiddelde (actuele, en dus niet die van de RSB site) ratings er maar weer eens bijhalen dan zien we HZPS 2 op 1486 uitkomen, en CSV 2 komt uit op 1765! De rekenmeesters onder ons komen dan snel uit op een negatief saldo (wat HZPS 2 betreft) 279 puntjes. Behalve bij de partij van Dick was er overal een negatief ratingsaldo van 200 of meer ratingpunten. Zoals in schaakkringen bekend is, is een ratingverschil van 200 punten de kritieke grens. 1-7 is dus onder eerder vermelde omstandigheden  volgens de wetten van onze schaakgodin Caïssa de normale en verwachte uitslag…  

Inleiding/Nawoord: Aad Juijn
Partijverslagen: Gerard Turkenburg/Arnold van der Kammen
Fotografie: Frans Groeneweg   
   





Onésimus 1 - HZP Schiedam 2  7-1  2e ronde Klasse 2B

... moeilijk seizoen
Het gaat een moeilijk seizoen worden, zo niet zelfs onmogelijk. Het tweede is tegen wil en dank gepromoveerd, en is gewoonweg een paar maatjes te klein voor de 2e klasse. Teamleider Gerard Turkenburg is echter een optimist van de bovenste plank en meent hier en daar nog wel voor een stuntje te kunnen gaan zorgen. Schrijver deze inleiding (Aad Juijn) is daar een stuk somberder over, en heeft Gerard al op het hart gedrukt die -ie ‘blij’ mag zijn wanneer er aan het eind van het seizoen één matchpunt prijkt achter de naam van HZPS 2. Tja, je zou het doemdenken kunnen noemen, zelf ben ik meer voorstander van de term realisme. Laten we maar eens de gemiddelde teamratings in klasse 2B raadplegen. HZPS 2 speelt met de kracht van ongeveer 1435 aan gemiddelde rating. Het eerstvolgende team dat hierboven zit is Het Houten Paard 1 en dat heeft rond de 1600 punten. Daarboven verschijnt Overschie 3 met 1670 punten. Resteren er nog 5 teams die variëren tussen de 1700 en 1800… Tel uit je winst! Het is zelfs zo erg dat onze gemiddelde rating van 1435 punten zou betekenen mee te draaien in de staart van de 3e klasse, maar wel in de top van de 4e klasse (dat dan wel). Nu heeft u enig inzicht in de lijdensweg die ons tweede dit seizoen in de 2e klasse staat te wachten (twee strafexercities van 7-1 verlies zijn gelukkig al achter de rug). Ik hoop dat u mijn weinig hoopgevende inleiding op de juiste waarde inschat, en mij dus niet als een soort van onheilsprofeet wegzet…

Gerard: verslag...
De verslagen rond het tweede team lopen tot dusver rommelig en sowieso ongecoördineerd. Van de eerste editie (tegen Pionier 1) is niemand tot een verslag gekomen. Deze editie is dat al beter. Invaller Arnold van der Kammen had de tegenwoordigheid van geest om op de betreffende avond een stukje te schrijven, Arnold constateerde dat de playing captain Gerard Turkenburg ook aantekeningen maakte, en hield het daarom bij een kort stukje. Foto’s zijn er echter niet gemaakt door een van onze spelers en dus zal ik wat in het archief rond moeten neuzen. We beginnen met de beschouwing van Arnold, daarna komt de teamleider aan het geschreven woord. Gerard waarschuwde mij afgelopen maandag (31 oktober) m.b.t. de (on)leesbaarheid van zijn aantekeningen… we kijken wel hoever we komen. Als gezegd beginnen we met het relaas van Arnold.

Tja…
Damborden: wat doe je ermee?
7-1 in het voordeel van Onésimus. De mannen van Onésimus waren uiterst vriendelijk. De uitslag was zeer geflatteerd. Beslissingen vielen vaak in tijdnood. Een remise of onduidelijke stelling werd in tijdnood beslist ten gunste van Onésimus. Dat ene punt voor HZPS is voor mijn conto. Heb ik zoveel briljanter gespeeld dan mijn teamgenoten? Nee dat niet. Mijn partij was remise-achtig. Mijn tegenstander speelde een zet met het doel dat ik met mijn loper schaak zou geven. Hij overzag dat ik met mijn dame hetzelfde trucje kon uithalen. De dame zet was echter vele malen krachtiger dan de loper zet. Om een lang verhaal kort te malen. Hierna was het uit. Toen ik langs de overige borden liep was het allemaal onduidelijk. Er werd verloren door een blunder. Maar het gros verloor puur op tijdnood. Niemand is echt weggespeeld. Het had net zo goed 8-0 voor ons kunnen worden of 4-4. Caïssa heeft in haar ondoorgrondelijke wijsheid anders beslist. Misschien een idee om een dambord met stenen (het is van oudsher tenslotte de grootste tegenstander van het schaakspel) voor een wedstrijd ritueel te verbranden ten gunste van onze mooie vredelievende godin? Al met al een mooie schaakavond die zeer zeker alle kanten op kon.


Teamleider Gerard Turkenburg kwam tot de volgende nogal ‘gecomprimeerde’ beschouwing:

Bord 1 (wit). Gerard Turkenburg (1595) ging de hele partij gelijk op, maar in het eindspel blunderde hij een stuk weg. 1-0 (tegenstander: Anton Moolenaar, 1880).

Teamleider Gerard verloor zelf,
maar was zichtbaar blij met het punt van Arnold! 


Bord 2 (zwart). Dick Vons (1549) kwam al snel twee pionnen achter, dit bleek later te veel van het goede. 2-0 (tegenstander: Jan de Korte, 1816).

Dick verloor dik...


Bord 3 (wit). Leo Pletikosic (1448) ging gelijk op, maar kwam in tijdnood. 3-0 (tegenstander: Clement van Eijsden, 1832).

Ook Leo ging eraf...


Bord 4 (zwart). Nieuwkomer Roger Pearson (1362) speelde een goede partij, maar in het eindspel ging hij er toch af. Jammer, maar goed gespeeld. 4-0 (tegenstander: Marcel Tillemans, 1745).

Debutant Roger redde het ook niet...


Bord 5 (wit). F.G. Maas (1510) F.G. ging de hele partij gelijk op, maar liet zich mat zetten in het eindspel. 5-0 (tegenstander: Andre Leffers, 1733).

F.G. kon het tij ook niet keren...


Bord 6 (zwart). Marco Zwanenburg kwam ook twee pionnen achter, en hij kwam later een kwaliteit achter. 6-0 (tegenstander: Martin Rensen, 1785).

Marco ook ten onder...


Bord 7 (wit). Arnold van der Kammen zorgde voor het enige punt, en heeft een goede partij gespeeld. 6-1 (tegenstander: Harm de Oude, 1747).

Arnold: de eer gered!


Bord 8 (zwart). Jan Hennevanger (1091) kwam een pion achter, maar hield het toch lang vol. Op het einde bleek het toch te veel. 7-1 (tegenstander: Henk Henderson, 1724).

Jan... ook al niet


Conclusie: We zitten een klasse te hoog, waarschijnlijk, maar gewoon moed houden want dit waren de twee sterkste teams die we nu gehad hebben.

Inleiding: Aad Juijn
Verslag: Arnold van der Kammen/Gerard Turkenburg
Fotografie: Archief HZPS


Geen opmerkingen: