Pagina's

woensdag 11 maart 2015

De 7 regels van Frans! Chapeau voor Dick! Andries: "gegeten en gedronken"...


INTERNE  COMPETITIE  9  MAART

Oefenen om sterker te worden
In de RSB competitie is het nu duidelijk: ondanks de hoge verwachting is het eerste team niet gepromoveerd. Maar volgend seizoen gaan we weer voor de promotie. Het tweede team heeft zich kunnen handhaven, maar moet volgend seizoen weer vechten tegen degradatie. De conclusie is duidelijk: we moeten onze teams versterken. En omdat we geen plotselinge toeloop van sterke nieuwe spelers verwachten zal ons eigen niveau verhoogd moeten worden. En dat moet het komende halfjaar dus via de interne competities gebeuren.

Wat kunnen we daarvoor doen?
1. Altijd meespelen (dus ook in de zomercompetitie).
2. Het eigen openingsrepertoire bijhouden: kennen we nog alle varianten.
3. Combinaties oefenen, dit kan via de werkboeken van de Stappenmethode.
4. Eindspelen oefenen.
5. De gespeelde partij grondig naspelen (niet alleen even door Fritz gooien).
6. Tijdens de partij volledig geconcentreerd zijn, je sluit je af en je hoort bv. niet het geroezemoes om je heen.
7. Niet automatisch een voor de hand liggende zet doen. Selecteer drie mogelijke zetten, kijk wat de mogelijke antwoorden van de tegenstander zijn en kies daarna de beste zet.      

Het lijkt mij dat iedereen wel verbeterpuntjes voor zichzelf zal zien in dit lijstje. Op naar betere partijen en meer tevredenheid over de eigen partijen?

Dit keer 7 partijen in de interne competitie en 1 bekerpartij. Dominic Louer had helaas geen tegenstander.

Diagram 1... na 14... b5?!
Aad Juijn had wit tegen Ben Riksen. Aad beschreef het treffen als volgt: Natuurgetrouw speelde Aad een gambietje. Ben reageerde ook al conform zijn aard. Pionnetje inpikken (Ben pakt nu eenmaal alles wat er te pakken valt), en tegelijkertijd zijn ontwikkeling voltooien. Om pion b7 eens aan de tand te voelen en tegelijkertijd Td1 voor te bereiden,  speelde Aad 13. Db3, en reageerde Ben met het sjablone 14… b5?! (diagram 1)… De zet leidt niet tot groot nadeel voor zwart, maar Ben had het witte antwoord wel over het hoofd gezien. Er volgde 15. Pce5 - Pxe5 16. dxe5 - Pd5 gevolgd door 17. Txa6 - 0-0! De beste zet. De gambietpion is nu terug en pion b5 zal ook een keer ten ondergaan. Na de zwarte rokade beoordeelt Fritz de stelling met = 0.18, het punt is dat wanneer je de b-pion wilt winnen je g4 zult moeten spelen om LxPf3 uit de stelling te halen. De zet g4 verzwakt de witte koningsstelling en weegt dat op tegen het winnen van de b-pion? Want de witte loper komt dan op b5 te staan en de zwarte toren op b8. Kortom de witte stukken staan niet echt ideaal, terwijl zwart prima staat (met name de koning is veilig). Ik ben bepaald geen vluchtstrookrijder, dus gaspedaal in en gaan met die banaan (een pion is toch een pion)…

Diagram 2... na 23... De4
Dan komen we na 23… De4 (kwam van a8) in diagram 2 terecht. U ziet het, een eerste blik op de stelling: het paard op d4 staat twee maal aangevallen, pion e5 staat aangevallen, het rare g4 oogt ook al niet zo fris. Fout is natuurlijk de “oplossing” 24. Pc6??. Je kunt zo’n zet gokken tegen een “hebberige” speler als Ben, want als zwart meent te kunnen toeslaan met 24… Dxc6??, dan valt de schade enigszins mee wanneer wit 25. Lxc6?! speelt (25… Txb3 26. Td8+ - Lf8 27. Lg5 - f6 =). Het wordt pas echt vervelend als wit 25. Td8+!! speelt. Rest de vraag: waarom dan geen 24. Pc6??... omdat 24… De2!! Een heel vervelend antwoord is, dat meteen en pijnlijk precies aantoont dat de witte koningsstelling een soort van graftombe is. Na 24… De2!! Brengt 25. Pd4 geen redding, na slaan met de loper en terugslaan met de toren, kan wit gerust de loper op c1 winnen. Want het trucje 28. Lc6 faalt dan op Db1! Een andere verdediging na 24… De2!! is nog 25. Tf1 en deze werkt niet vanwege 25… Pxb5 26. cxb5 - Ld3 (26… Td8!! is nog beter maar dat is hogeschoolschaak). Terug naar diagram 2, 24. Pc6?? Is dus niet goed, en daarom speelde ik 24. Lc6! En nu moet zwart erg nauwkeurig te werk gaan, het smalle pad naar gelijkspel eist lef. Het juiste antwoord is nu 24… Txb3 25. Lxe4… zo ging het natuurlijk ook. Het psychologisch vervelende thema van mat achter de paaltjes brak Ben op. De enige zet om niet in het nadeel te geraken is het ijskoude 25… Tc3! En op bijvoorbeeld 26. Pc6!? Kan nu 26… Txc1 volgen. In plaats van het ijskoude 25… Tc3! Speelde Ben zijn toren terug naar b8. Na 26. Pc6 bleef Aad de pion voor, en tien zetten verder capituleerde Ben wegens mat of stukverlies…              

Aad wint weer op onnavolgbare wijze van Ben... 


Jan... langdurig
veldartillerie verleden 
Jan Zoorob speelde met wit tegen Dick Vons. Uw reporter zag dat er een eindspel ontstond waarin Jan een toren en pionnen had en Dick een paard en twee extra pionnen. Moeilijk, moeilijk. Jan handelde het bekwaam af naar een overwinning… Jan mailde het volgende verslag: Lang geleden (2010) tegen Dick Vons gespeeld… Afgelopen maandag 'wederom' ingedeeld tegen Dick en men had mij wit toebedeeld… Het was een partij die 'tot het gaatje ging' … Wit had ruimtevoordeel en Dick kreeg niet de mogelijkheid om met zwart te rokeren… Ik verkreeg het loperpaar tegen 2 paarden, doch ten koste van een versnipperde pionnenstructuur... Dick had inderdaad op momenten beter kunnen spelen, maar helaas gold dat ook voor wit... Wit verkreeg een eindspel van Toren met 3 pionnen tegen zwart Paard met 5 pionnen. Inderdaad een zeer lastig eindspel, want Dick speelde het sterk... Toch verkreeg de witte Toren de overhand. Achter het bord zittend vernam ik, op afstand, vele overpeinzingen van diverse toeschouwers: ondanks een langdurig veldartillerieverleden, is er niks mis met mijn gehoor... Het is nu eenmaal lastig op onze vereniging om als laatste de partij voort te zetten: de meesten zijn tamelijk luidruchtig... Altijd makkelijk om als toeschouwer 'kritiek' te leveren; men heeft immers niet de stress van tijd en stelling... Dick speelde als een leeuw en het was een fantastische partij...
Chapeau voor Dick.

Jan wint ondanks groots verzet van Dick...


Theo van Zessen nam het met wit op tegen Frans Groeneweg. De eerste zetten in deze onderlinge partijen zijn steeds hetzelfde, maar op de zesde zet week Theo af van het gebruikelijke patroon. Voor Frans was dit aanleiding om ook van het gebruikelijke (rustige) patroon af te wijken en voor agressievere zetten te kiezen. Dit leek aardig, tot Theo aantoonde dat hij een gatenkaas kon maken van de stelling van Frans. Voortaan weer de rustiger opbouw.

Theo... winst op fotograaf Frans...


Andries... stevig "gedineerd"
David van der Vloed had wit tegen Andries Schukking (Andries won). Andries rammelde eens stevig op zijn toetsenbord, en het resultaat mocht er zijn: Ik had voorafgaand aan mijn partij stevig gedineerd met een fles goed gerijpte Spaanse wijn er bij en ging er daarom eigenlijk vanuit dat ik deze avond kansloos zou verliezen. Bij gebrek aan normaal werkende hersenen (wanneer heb ik die eigenlijk wel?) besloot ik maar weer eens een potje ouderwets te gaan raggen en maar te zien wat er van kwam. Volgens Aad moest ik een voorbeeld nemen aan Aljechin, die naar het schijnt regelmatig stomdronken aan een partij begon en toch wereldkampioen werd. Hoopvolle woorden. Maar de tegenstander, in de persoon van David van der Vloed, was toch van dien orde dat ik hier niet veel hoop uit kon putten.

Het begon al niet goed: Ik speelde een ietwat dubieuze, en dus speelbare (wederom dixit Aad) variant van het Boedapest gambiet, verwisselde een paar zetten en stond gelijk beroerd. Vervolgens bied ik ook nog een pionruil aan zonder te realiseren dat daarmee een diagonaal open komt zodat de witte loper zomaar had kunnen slaan op g7 met kwaliteitswinst. David zag dit wel, maar schatte een tegendreiging van mij ten onrechte te gevaarlijk in, en besloot eerst te rokeren. Dat was jammer voor wit, want zwart rokeerde nu ook en de kans was verkeken. Hier had David misschien net even teveel respect voor zijn tegenstander, maar het hielp wellicht ook niet dat de beide discipelen van Euwe, Frans en Theo, aan het begin van hun partij aan het belendende bord, diens volledige evangelie maar weer eens opgelepeld hadden.

Inmiddels was er een rare stelling ontstaan waarbij geen van beide spelers pionnen in het centrum hadden. David had, naast de zware stukken, het loperpaar en een paard en ik een paar paarden en een loper. Zolang de stelling redelijk gesloten bleef waren mijn paarden sterker maar nadat de boel een beetje open gespeeld was, oordeelde David terecht dat zijn loperpaar sterker was. Dit leidde tot een merkwaardige paradox: Omdat de lopers in theorie sterker zijn dan de paarden wil je deze niet afruilen. Maar dat betekent dan weer dat de paarden overal kunnen gaan, mits voldoende gedekt, waardoor in de praktijk de paarden sterker zijn dan de lopers.

Na wat opzichtig gedans van mijn paarden op de damevleugel en in het centrum kwam David toch in de verdrukking, verloor een pion en deed daarna een ongelukkige damezet. In de daaropvolgende combinatie won ik een paard en werd één van zijn lopers toch geruild. Vervolgens kon ik de ruil van de andere lopers en dameruil afdwingen en nadat er via een tussenschaak ook nog een paardvork op de torens volgde vond David het genoeg geweest en gaf op. Kortom: Een zeer onverdiende overwinning in een partij waarin David veel beter gespeeld heeft dan ik, maar op cruciale momenten net niet scherp genoeg was.

En voor mij staat één ding als een paal boven water: Ik ben geen Aljechin!

Andries... "geen Aljechin"


Bij Hans Schrumpf (wit) tegen Gerard Turkenburg ontstond een Siciliaan die laat ontvlamt. Hans offert zoals gewoonlijk een kwaliteit, maar Gerard had Df8, waardoor hij zijn kwaliteit kon behouden. Hans kreeg hierdoor wel kansen, ondanks dat Gerard een paar keer met mat dreigde. Na Dxf7 is er remise afgesproken. Dit was een leuke scherpe partij.

Gerard en Hans... remise


Arnold van der Kammen (zwart) schrijft het volgende over zijn partij tegen Marco Zwanenburg. Met de Egel weer ten strijde getrokken. Dit maal waren de stekels van de Egel niet scherp genoeg. Marco deed de juiste zetten. De egel is een sterk dier, maar een fort omduwen is een ander verhaal. Leuke en snelle partij. Eén zonder fouten (al hoor ik Fritz en Rybka al dubbel gevouwen liggen van het lachen). Om met de wijze woorden van André van Duin te spreken: “Laat ze maar lachen, het is het nu wat telt”.

Arnold en zijn favoriete egel... remise tegen Marco


Van de partij tussen Jan Verveen (wit) en Leo Pletikosic zijn zelfs twee verslagen.
Leo Pletikosic schrijft: Jan speelde een gambiet. Dat kwam niet helemaal uit de verf. Altijd lastig tegen een schilder. Leo won. Jan schreef: Deze avond tegen Leo Pletikosic. Leo is een geharde tegenstander, onze vorige ontmoetingen waren altijd ware veldslagen. Leo schotelde mij een Siciliaan voor maar ik weiger deze opening altijd. In plaats daarvan offer ik een pion waardoor ik ruimtevoordeel hoop te krijgen. Leo ging vrij goed mee in mijn idee maar wist nog eens een derde pion te verkrijgen. Deze pion heeft de partij zeer gedomineerd en ondanks mijn pogingen een gat in Leo zijn verdediging te slaan bleek zijn stelling solide. Hierdoor ging deze partij voor mij verloren.

Leo wint van Jan...


Bij de stand zijn de vijf potentiële prijswinnaars alleen wat van volgorde veranderd. Aad Juijn staat nog steeds bovenaan met 86 punten. Jan Zoorob heeft de tweede plaats veroverd met 84 punten. Arnold van der Kammen zakt 1 plaats: derde met 83 punten. Theo van Zessen heeft 77 punten en Dominic Louer 76. Achtervolgers zijn: Gerard Turkenburg (72), Alex Kapitonenko (71), Hans Schrumpf (71) en Jan Verveen (71).

Bij de vooruitgang in de clubrating is nauwelijks iets veranderd. David van der Vloed blijft eerste: hij verbetert zijn clubrating dit seizoen met 260 ELO punten. Arnold van der Kammen volgt met +201 en derde is Jan Hennevanger met +182.Marco Zwanenburg s achtervolger met +134.

De volgende spelers hebben een clubrating van tenminste 1900 ELO punten. Alex Kapitonenko en John van Baarle staan samen bovenaan met een clubrating van 2211 ELO punten. Daarna komen: Aad Juijn (2157), Jan Zoorob (2137), David van der Mast (2033) en als laatste heeft Theo van Zessen de horde van 1900 weer weten te passeren met een clubrating van 1907. 

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterrapporteurs: Aad Juijn/Jan Zoorob/Andries Schukking
Briefings: Frans Groeneweg/Arnold van der Kammen/Jan Verveen/Leo Pletikosic/Gerard Turkenburg
Gedachtebeheer: Aad Juijn


UITSLAGEN  9 Maart
Aad Juijn
Ben Riksen
  1  –  0
Jan Zoorob
Dick Vons
  1  –  0
Theo van Zessen
Frans Groeneweg
  1  –  0
David van der Vloed
Andries Schukking
  0  –  1
Hans Schrumpf
Gerard Turkenburg
0.5 – 0.5
Marco Zwanenburg
Arnold van der Kammen
0.5 – 0.5
Jan Verveen
Leo Pletikosic
  0  –  1



Geen tegenstander
Dominic Louer




Interne beker


Alex Kapitonenko
John van Baarle
  1  –  0


STAND  WINTER  COMPETITIE 10  MAART
Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
86
81,8
8
2
1
Jan Zoorob
84
70,6
10
4
3
Arnold van der Kammen
83
62,5
10
5
5
Theo van Zessen
77
55
8
6
6
Dominic Louer
76
54,8
11
1
9
Gerard Turkenburg
72
53,8
4
6
3
Alex Kapitonenko
71
61,1
4
3
2
Hans Schrumpf
71
50
5
5
5
Jan Verveen
71
50
7
3
7
David van der Vloed
70
54,5
5
2
4
Frans Groeneweg
69
42,3
3
5
5
Andries Schukking
65
50
4
1
4
Ben Riksen
65
41,7
4
7
7
John van Baarle
64
62,5
2
1
1
David van der Mast
64
57,1
3
2
2
Marco Zwanenburg
64
50
3
3
3
Jan Hennevanger
61
40
6
4
10
Diego Kaersenhout
59
66,7
4
0
2
Eric Emor
59
45
4
1
5
Cees Verhagen
57
75
1
1
0
Leo Pletikosic
57
41,7
4
2
6
Jan Brand
57
40
1
2
2
Piet Hofstee
54
43,8
2
3
3
Dick Vons
54
25
0
2
2
Nick Wiegman
53
50
2
0
2
Jaap van Loenen
51
40
2
0
3
Ron van Vuuren
51
25
1
0
3
Jan Nico Scheele
47
0
0
0
1
Max van Zon
47
0
0
0
1
Nick Bootsma
42
6,7
0
1
7


CLUBRATINGLIJST    10 maart   w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Alex Kapitonenko
z
2211
Zoorob
Hofstee
Juijn
Riksen
John van Baarle
2w
2211
Mast
Zessen
Zoorob
Kapitone
Aad Juijn
z
2157
Riksen
Groene
Zessen
Kapito
Jan Zoorob
z
2137
Vons
Vloed
Hofstee
Kapito
David van der Mast
w
2033
Riksen
Baarle
Groene
Juijn
Theo van Zessen

1907
Groene
Hofstee
Juijn
Emor
Frans Groeneweg
w
1803
Zessen
Juijn
Vloed
Riksen
Andries Schukking
w
1794
Vloed
Zoorob
Emor
Zessen
Ben Riksen
2w
1781
Juijn
Mast
Groene
Vons
Cees Verhagen

1765
Turken
Riksen


Piet Hofstee
2w
1733
Zessen
Zoorob
Vloed
Kapito
Dick Vons

1711
Zoorob
Riksen
Emor
Schrumpf
Eric Emor

1619
Zessen
Pletiko
Schukk
Riksen
Gerard Turkenburg
w
1585
Schrum
Kammen
Scheele
Verhage
David van der Vloed
z
1578
Schukk
Zoorob
Groene
Hofstee
Hans Schrumpf      
z
1562
Turken
Wiegman
Hennev
Kammen
Arnold van der Kammen

1544
Zwanen
Turken
Louer
Pletiko
Jan Nico Scheele
z
1499
Turken



Nick Wiegman

1478
Schrum
Turken
Vuuren
Brand
Marco Zwanenburg
z
1450
Kammen
Louer
Vloed
Schrum
Ron van Vuuren     

1419
Vloed
Kammen
Wiegman
Bootsma
Jan Brand
w
1396
Louer
Zessen
Kammen
Turkenb
Leo Pletikosic

     1339
Verveen
Kammen
Emor
Hennev
Jan Verveen              
z
 1247
Pletiko
Hennev
Kaersen
Louer
Diego Kaersenhout

     1231
Verveen
Kammen
Bootsma
Verveen
Dominic Louer
z
     1199
Zwanenb
Kammen
Hennev
Bootsma
Jan Hennevanger
2z
     1109
Verveen
Schrum
Louer
Louer
Jaap van Loenen
z
     1095
Zon
Verveen
Zwanenb
Louer
Nick Bootsma
2w
     1038
Louer
Kaersen
Hennev
Verveen
Max van Zon
z
      783
Loenen





RATING  VOORUITGANG  10  MAART

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
David van der Vloed
1318
1607
1578
260
Arnold van der Kammen
1343
1562
1544
201
Jan Hennevanger
       927
       1109
      1109
182
Marco Zwanenburg
1316
1432
1450
134
Aad Juijn
2038
2146
2157
119
Jan Verveen
     1133
       1298
      1247
114
Theo van Zessen
1803
1858
1907
104
Piet Hofstee
1649
1733
1733
84
Alex Kapitonenko
2151
2142
2211
60
Diego Kaersenhout
1176
1231
1231
55
Nick Wiegman
1434
1478
1478
44
Jan Zoorob
2099
2130
2137
38
Gerard Turkenburg
1548
1590
1585
37
Ron van Vuuren
1391
1419
1419
28
Andries Schukking
1788
1765
1794
6
Dominic Louer
1200
1199
1199
-1
Dick Vons
1727
1718
1711
-16
Max van Zon
   800
    783
    783
-17
Frans Groeneweg
1833
1852
1803
-30
Eric Emor
1663
1619
1619
-44
Leo Pletikosic
1385
1288
1339
-46
Cees Verhagen
1812
1765
1765
-47
Jan Nico Scheele
      1550
       1499
1499
-51
David van der Mast
2105
2033
2033
-72
John van Baarle
2287
2280
2211
-76
Jaap van Loenen
1177
1095
1095
-82
Hans Schrumpf
1690
1557
1562
-128
Ben Riksen
1915
1792
1781
-134
Jan Brand
1592
1396
1396
-196
Nick Bootsma
1400
1038
1038
-362



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom bij HZP Schiedam