Pagina's

donderdag 1 augustus 2019

Team 1 2018/2019

                                 
  RSB seizoen 2018/2019, Team 1



HZP SCHIEDAM 1 - SO ROTTERDAM 1  3 - 5, ronde 7

EGO...
Afgelopen maandag ontving ons eerste team het eerste team van SO Rotterdam. De uitslag van de wedstrijd was niet echt van belang, want beide teams waren al gedegradeerd. Maar natuurlijk werd er wel volop geknokt: iedere schaker wil winnen en er waren ELO punten te verdienen, dus: EGO en ELO!!!



Aan bord 5 speelde Frans Groeneweg (ELO 1772) met zwart tegen Joop Elderhorst (1796). Frans vond dat het gelijk opging, er leek niet veel aan de hand. Dan als donderslag bij heldere hemel, plaatste Joop een loperoffer op h7 voor de gerokeerde koning van Frans. Het paard en de dame van Joop stonden klaar om mee te gaan doen bij de koning van Frans en Frans gaf op (0 – 1).

Frans: foutje bedankt...

Arjan Schouteren (1810) was van plan om aan bord 4 te spelen. Maar om te schaken heb je een tegenstander nodig. Toen die er na een uur nog niet was, was de tussenstand
(1 – 1).

Arjan heeft geen tegenstander nodig om te winnen!

Daan van Loenen (1556) speelde aan bord 8 met wit tegen Gerrit Markus (1747). Daan kwam de kwaliteit achter en moest wat later opgeven (1 – 2).

Daan verliest...

Gerard Turkenburg (1558) had zwart aan bord 7 tegen Arthur Rongen (1845). Gerard kon niet meer rokeren en met de koning in het centrum ging het mis (1 – 3).

Ook verlies voor Gerard...

Theo van Zessen (1766) had aan bord 6 wit tegen Cor Treure (1768). Theo schreef het volgende. Door de openingskeuze van zwart zit Theo op minder bekend terrein. Hij speelt voorzichtig om niets weg te geven. De tegenstander is natuurlijk beter geprepareerd en heeft gemakkelijker spel. Omdat het om een niet zo agressieve opening gaat, ontstaat er toch een stelling met gelijkwaardig spel. Theo schat de kansen van Cor iets hoger in en biedt remise aan. Cor wil even nadenken. Hij besluit al snel het aanbod aan te nemen, want hij heeft juist het gevoel wat minder te staan. Analyse levert voor geen van beide partijen varianten op die tot duidelijk voordeel of nadeel leiden. Dus waarschijnlijk terecht remise (1.5 – 3.5).

Theo naar remise...

Daniël van Loenen (1991) had wit aan bord 2 tegen Marc Schroeder (1990). Er bleef een vol bord. Daniël zette een gedekt paard op b7 in het vijandelijke kamp. Hij kreeg een remise aanbod en accepteerde (2 – 4).

Ook Daniël naar remise...

Hans Schrumpf (1593) was zoals altijd bereid om aan het eerste bord te spelen. Zijn tegenstander, Henny Versteeg, had maar liefst 301 ELO punten meer. Henny offerde een loper voor 3 pionnen. De vrijpionnen van Henny gingen naar voren en dat besliste. Maar Hans heeft krachtig tegenstand geboden (2 – 5).

Hans ondanks krachtig verweer naar verlies...

 
Marius: vergissing...
Aan bord 3 speelde Aad Juijn (1914) met zwart tegen Marius Strijdhorst (1929). Aad schreef: reeds op de 12e zet beging Marius een vergissing, een kleine combinatie leverde Aad een pion op. Daarna werd er veel geruild en trachtte wit zijn heil te zoeken in een toreneindspel met ’n pionnetje minder. Doordat de zwarte koning actiever dan zijn opponent was werd de winstvoering vergemakkelijkt. Uiteindelijk verkreeg zwart drie verbonden pionnen + toren tegen de ‘kale’ toren. Het zal menig toeschouwer hebben verbaasd dat Marius veel te lang doorspeelde, de oorzaak moet m.i. worden gezocht in het feit dat bij het ingaan van deze ronde beide spelers met 4½ uit 6 op een gedeelde 5e en 6e plek van de Top 10 lijst van klasse 1A prijkten. Marius hoopte natuurlijk op een dolle toren of patgrap, maar aangezien ik nog een half uur op de klok had ging de witte hoop in rook op.  

Aad wint...

Door deze overwinning van Aad werd de eindstand 3 – 5. Er is één troost: volgend seizoen spelen we een klasse lager en met de dan iets mindere tegenstand is er weer meer kans op overwinningen.

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: Jannieko Scheele
Gedachtebeheer: Aad Juijn





DE  IJSSEL 1  -  HZP SCHIEDAM 1   4.5 – 3.5, 6e RONDE

Afgelopen maandag speelde ons eerste team tegen het eerste team van de IJssel. Er hing voor ons veel van af, want degradatie dreigde. Helaas voor ons was de IJssel koploper.

Helaas, shit happens...

Aad bord 5 speelde Frans Groeneweg (ELO rating 1772) met wit tegen Frank Visser (1876). De volgende dag gaf Fritz aan dat de partij vrijwel steeds in evenwicht was geweest (verschillen soms 0.25-0.5 pion in het voordeel van Frank). Er werd remise overeengekomen (0.5 – 0.5). Omdat Aad Juijn nog speelde betekende dit dat Frans het verslag mocht schrijven.

Frans als eerste klaar (remise) en dus verslag schrijven...

Aan bord 4 had Arjan Schouteren (1810) zwart tegen Pim te Lintelo (1873). Arjan zei na afloop dat er snel gelijk spel ontstond. Hij kreeg een pion voorsprong, maar Pim had compensatie.  Het werd remise, Arjan vond het een plus remise, maar het was te weinig om er iets van te maken (1 – 1).

Arjan (ergens in de verte) óók remise...

Aad Juijn (1914) had wit aan bord 3 tegen Leon Jacobse (1984). Aad kwam beter uit de opening en Leon moest alle zeilen bijzetten. Aad vond het smalle pad naar groot voordeel, dat met een pionoffer had kunnen worden bereikt, niet en bood in een gelijke stand remise aan hetgeen werd aangenomen (1.5 – 1.5).

Aad óók remise...

Theo: bord nog helemaal vol...
Theo van Zessen (1766) had zwart aan bord 6 tegen Crelis Molenaar (1765). Theo schreef dat zwart al vanaf zet 8 geen spel kon ontwikkelen dat het gevoel gaf dat de stukken goed samen werkten. Op de 11e zet stond wit vermoedelijk duidelijk beter (meer harmonie). Hij had de d- lijn kunnen bezetten, b5 kunnen spelen, allemaal goede mogelijkheden die zwart tot passief spel veroordeelden. Maar ook wit opereerde zeer behoedzaam en kwam zo niet verder. Met het bord nog helemaal vol (slechts één pion geruild) schoof wit de a- lijn dicht en bood remise aan. Zwart accepteerde: er leek nog steeds geen helder plan te vinden. (2 – 2).

Theo toch óók remise...

Hans Schrumpf (1593) had wit aan bord 7 tegen Ad de Veld (1701). Hans zei na afloop dat hij op de 10e zet te laf was geweest om te offeren (En Hans offert altijd als dat kan!!). Maar gelukkig: bij naspelen bleek dat het offer niet correct zou zijn geweest. Ook hier remise (2.5 – 2.5).

Hans (r) óók remise...

Daan van Loenen (1556) speelde aan bord 8 met zwart tegen Hans Lodeweges (1865). Wat een enorm ratingverschil!! Hans plaatste een pionvork op loper en paard van Daan en Daan gaf op (3.5 – 2.5).

Daan (lv) helaas geen remise...

Daniël van Loenen (1991) had zwart aan bord 2 tegen Jan Evengroen (2085). Daniël zei dat de partij gelijk op ging waarna remise overeen werd gekomen (4 – 3)

Daniël óók remise...

Aan bord 1 speelde John van Baarle (2121) met wit tegen Henk-Jan Evengroen (2140). Henk-Jan viel de rokade stelling van John aan, maar uiteindelijk werd tot remise besloten.Hiermee verloren we dus met 4.5 – 3.5 

FM John óók remise...

YES!! degradatie...
Op de terugweg werd over de wedstrijd nagepraat. We vonden een lichtpuntje. Aan het eind van het seizoen is er versterkte degradatie vanuit de promotieklasse. Hierdoor komen er meer sterke teams in onze eerste klasse. Door onze nederlaag degraderen we waarschijnlijk, waardoor we die sterke teams gelukkig mislopen.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Ballonbeheer: Aad Juijn 





NIEUWERKERK a/d IJSSEL - HZP SCHIEDAM  5 - 3, 5e RONDE

5-3 nederlaag...
Afgelopen dinsdag speelde ons eerste team een uitwedstrijd tegen het team van Nieuwerkerk a/d IJssel. Voor ons team een belangrijke wedstrijd, want degradatie dreigt. Er was een list bedacht: we speelden in een afwijkende opstelling.

Arjan Schouteren (rating 1810) speelde met wit aan bord 7 tegen Richard Zijleman (1788). Arjan vermeldde dat er in de opening snel geruild werd. Beiden hadden daarna nog een paard, een loper en pionnen. Er werd tot remise besloten (0.5 – 0.5).

Wedstrijdleider extern Arjan naar remise...


Frans Groeneweg (1772) had zwart aan bord 6 tegen Arjan Huijzer (1814). Arjan begon een aanval op de rokadestelling van Frans. Frans kon die aanval niet tegenhouden (1.5 – 0.5).

Frans: ten onder in koningsaanval...

Hans Schrumpf (1593) speelde aan bord 1 met wit tegen Rob Hoogland (1976). Beiden rokeerden kort en Hans ging aanvallen: zijn pionnen naar e5, f4 en g4. Maar de aanval werd opgevangen. In een stelling waar niets aan de hand was, verloor Hans de dame (2.5 – 0.5).

Gelegenheid eerste bordspeler Hans levert dame in...

Aan bord 4 speelde Theo van Zessen (1766) met zwart tegen Edo Pouwelse (1910). Edo viel aan richting de rokadestelling van Theo, maar Theo had daar ook veel stukken. Er kwam een grote afruil en de aanval was afgeslagen. Theo bood remise aan, maar dat wilde Edo niet. Theo moest later opgeven (3.5 – 0.5).

Theo moest opgeven...

Daniël van Loenen (1991) had wit aan bord 5 tegen Johan de Koning (1824). Daniël kwam een pion voor en had een agressievere stelling (zijn 3 zware stukken op de d- lijn). Maar toch remise (4 – 1).

Daniël liet tegenstander wegkomen met remise...

Daan van Loenen (1556) had zwart aan bord 2 tegen Bernard Evengroen (1876) Bernard viel aan richting de koning van Daan. Na een grote afruil was de aanval afgeslagen. Maar in het eindspel kwam Daan 2 pionnen achter en verloor (5 – 1).

Daan ondanks taai verzet verloren...

Aan bord 8 speelde Aad Juijn (1914) met zwart tegen Lambert Wildemans (1681). Beiden rokeerden kort. Aad ging met de pionnen richting de koning van Lambert. Aad kreeg zijn zwarte pionnen op f3 en h3 en Aad won zijn partij (5 – 2).

Aad wint in koningsaanval...

John van Baarle (2121) speelde met wit aan bord 3 tegen Jeroen Eijgelaar (1870). Na afruilen ontstond er een moeilijk eindspel waarin John het loperpaar had en Jeroen loper+paard. John dreigde op beide vleugels met een pion door te breken en John won.

FM John naar winst...


Hiermee verloren we met 5 – 3. En degradatie komt weer dichterbij. De vraag blijft of de list met de opstelling een goed idee was.

Op de terugweg kwam in de auto het gesprek er op dat we in onze vereniging nogal wat markante leden hebben gehad. Zoals Freek Gerkema, een boeddhist, die de Dalai Lama ontmoette. Freerk zei tegen de Dalai Lama: ik besteed veel tijd aan mijn geestelijke ontwikkeling, zoals mediteren. Maar in het schaken gaat erg veel tijd zitten. De Dalai Lama adviseerde Freerk te stoppen met schaken. En Freerk bedankte bij ons als lid. Daniël zei daarop in de auto: "Nu ik weet dat de hogere machten tegen ons zijn, waardeer ik mijn remise ineens veel meer"…

Het artikel dat naar de pers is gestuurd leest u hier...

Dalai Lama: stop met schaken! (duivels spel?)

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Ballonbeheer: Aad Juijn




HZP SCHIEDAM 1 -  DORDRECHT 3   5 – 3, 4e ronde

Wandeltempo opschroeven...
Afgelopen maandag speelde het eerste team van de schaakvereniging HZP Schiedam tegen het derde team van Dordrecht. Voor beide teams een belangrijke wedstrijd, want HZP Schiedam  had de eerste drie wedstrijden verloren en Dordrecht 3 had slechts één matchpunt weten te scoren. Beide teams zullen hun huidig wandeltempo moeten opschroeven willen zij niet als een der laatsten eindigen…  

Aan bord 5 speelde Frans Groeneweg (rating 1790) met zwart tegen Wim Jongeneel (rating 1789). Na afloop van de partij zei Wim dat Frans zijn pion niet van b7 naar b6 had moeten spelen. Hierdoor kwam de diagonaal h1-a8 open en dat gaf voor Frans problemen. Wim zette wat later met succes een mataanval in. (0 – 1).

Frans: snel verloren en dus verslag schrijven...

Theo van Zessen (1764) speelde aan bord 6 met wit tegen Conchita Dwars (1753). Theo kwam al vroeg een pion achter. In het eindspel hadden beiden twee torens en een loper. Theo had 6 pionnen en Conchita had 7 pionnen. Er werd remise overeengekomen. (0.5 – 1.5)

Theo: lastig avondje maar verdienstelijke remise...

Arjan Schouteren (1824) had aan bord 4 wit tegen Adri Timmermans (1840). Met een vol bord werd het een erg gecompliceerde stelling. Het bleef een vol bord en om half elf werd remise overeengekomen (1 – 2).

Aad Juijn (1914) had zwart aan bord 3 tegen Victor van Blommestein (1806). Aad offerde nogal speculatief een pion om aanval te krijgen. Later veroverde Aad materiaal. In het eindspel had Aad T+L+P+3 pionnen, Victor had T+P+5 pionnen. Uiteindelijk kon Aad mat geven en hiermee was de tussenstand 
2 – 2.

Arjan (m) speelde remise en Aad (l) wist te winnen...

Hans: merkwaardig gevecht...
Aan bord 7 speelde Hans Schrumpf (1589) met zwart een spectaculaire partij tegen Henk Timmermans (1732). Hans wilde aanvallen en dacht veilig een loper te kunnen offeren. Helaas kostte dat gewoon een loper. Hans knokte door en veroverde de dame voor een toren. In het eindspel had Hans de dame en 3 pionnen. Henk had 2 torens en 1 pion. Hans veroverde een toren en won (3 – 2).

Aan bord 8 had Daan van Loenen (1584) wit tegen Arie van Heeren (1720). Daan kwam een pion voor, maar daarna ging het mis. Hij kwam in een toreneindspel met een pion minder en verloor (3 – 3).

Hans (l): stond eerst verloren maar won toch nog!
Daan kwam 'n pion voor maar daarna ging het mis... 

Alleen aan de eerste twee borden werd nu nog gespeeld. Aan bord 2 speelde Daniël van Loenen (1987) met wit tegen Rick Jelier (1675). Er ontstond een eindspel waarin Daniël 2 lopers en 7 pionnen had, Rick had toren+paard+5 pionnen. Daniël rukte met twee verbonden vrijpionnen op, ondersteund door twee lopers. De pionnen bereikten de zesde rij. Toen was de bedenktijd van Rick op in een verloren stelling. (4 – 3).

Daniël (m) won fraai na kwaliteitsoffer
FM John (l) won met trek en duwwerk... 

Aan het eerste bord speelde FM John van Baarle (2137) met zwart tegen Wouter de Bruijn (1819). Om 11 uur hadden beiden 2 torens en 6 pionnen. John weigerde remise. Later hadden beiden een toren met John 4 pionnen en Wouter 3 pionnen. John won. Daniël gaf als commentaar dat John water uit steen geperst heeft!

Pittige klus...
Hiermee won HZP Schiedam deze belangrijke wedstrijd met 5 – 3. Met nog drie wedstrijden voor de boeg, waaronder de koploper, gaat het nog een pittige klus worden om te handhaven… Het persbericht van bovenstaande wedstrijd leest u hier...

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Ballonbeheer: Aad Juijn 



OVERSCHIE 2 - HZP SCHIEDAM 1  4½- 3½, 3e ronde

Hans: antichrist?
Afgelopen vrijdag speelde ons eerste team een uitwedstrijd tegen het tweede team van Overschie. Het was een zogenaamd vierpunten duel. Immers het team van Overschie 2 beschikt over het laagst gemiddelde aan rating, en wij 'beschikken' na twee ronden over precies nul matchpunten. De voortekenen waren al bedenkelijk, volle maan en spelen in een kerk. En dit met Hans Schrumpf in ons team, welke we toch wel zo ongeveer als de antichrist mogen beschouwen. Het kon dan ook geen toeval zijn dat het juist Hans (“ik hoop wel dat ze hier bier hebben”) was die binnen dit Godshuis het lot van het team in zijn ‘klauwen’ had, maar op jammerlijke en voor ons stervelingen op onverklaarbare wijze ‘gepaald’ (mat achter de paaltjes) werd. We mogen dankbaar zijn dat de toorn Gods zich slechts beperkte tot deze nederlaag van 4½-3½, en dat wij nadien met de gratie Gods Schiedam ongeschonden mochten bereiken. We hebben de boodschap begrepen…

  
De partij aan bord 2 tussen Daniël van Loenen (rating 1987) met zwart en Gijs van Dongen (1866) was als eerste klaar. Daniël vertelde dat hij goed uit de opening kwam. Daarna vervlakte het snel en werd het een halma-achtige stelling en werd remise overeengekomen. (½-½)

Aan bord 5 speelde Frans Groeneweg (1790) met wit tegen Hans Doornheim (1831). Hans viel aan en sloeg een toren plus een pion voor een loper en een paard. Hierna ontstond er een strijd in het centrum: Hans viel de geïsoleerde d- pion van Frans 4x aan en Frans verdedigde die pion met 4 stukken. Fritz vond dat de stelling vrijwel in evenwicht bleef. Toen Frans remise aanbood was de stelling helemaal in evenwicht volgens Fritz. Hans accepteerde de remise (1-1).

Frans (r) en Theo: beiden remise...

Theo van Zessen (1764) had zwart aan bord 6 tegen Sam van Dongen (1785). Theo zei dat hij iets op de e- lijn wilde, omdat Sam niet gerokeerd had. Theo offerde een pion, waarbij hij dacht dat hij die gemakkelijk terug kon winnen. Maar de combinatie klopte niet en Theo stond een pion achter. In het eindspel met beiden dame plus toren stond Theo actiever. Het werd een remise stelling en dat werd ook overeen gekomen. (1½- 1½).

Het spektakelstuk van de avond was de partij tussen Hans Schrumpf (1589) met wit aan bord 7 tegen Serge Erdtsieck (1716). Hans kreeg aanval voor een geofferd stuk tegen een pion. Typisch de aanvalsstijl van Hans. Hans stond zeer goed, tot hij in 1 zet mat gezet werd op de onderste rij. Hans was woest, op zichzelf natuurlijk (2½-1½).

Hans (r): mat achter de paaltjes!
Daan: twee pionnen minder, en dus verlies...

Daan van Loenen (1584) had zwart aan bord 8 tegen Jesse van Dongen (1600). Na een grote afruil waren alle stukken van het bord. Jesse had toen nog 4 pionnen en Daan slechts 2 en Daan gaf op (3½-1½).

David: zichtbare tweestrijd...
Aan bord 3 speelde Aad Juijn (1914) met wit tegen oud-lid David van der Vloed (1687). Aad schreef: Het spelletje dat ik voor ogen had kwam niet uit de verf. David anticipeerde uitstekend op het nogal speculatieve spel van mij. Na het aanbieden van een zwarte vergiftigde pion beet wit wel al te gemakkelijk toe. David kwam totaal gewonnen te staan maar zag niet helemaal hoe dit verder moest. De oorzaak moet denk ik gezocht worden in het grote ratingverschil en het ontzag dat David vanuit zijn HZPS periode nog steeds voor mij leek te hebben. Uiteindelijk (mis)plaatste ik in de tijdnood van David (nog 5 minuten) een remise aanbod. David stond nog steeds gewonnen, maar was bang het nog te verkloten, in zichtbare tweestrijd met zichzelf verwikkeld ging David schoorvoetend akkoord (sorry David).  

Na de remise stonden we met 4-2 achter.

Aad: 'mazzelremise' en Arjan (r) ook remise...

Arjan Schouteren (1824) had zwart aan bord 4 tegen Niels van Diejen (1697). Er bleef lang een vol bord. Daarna kwam men in een toren-eindspel met beiden erg weinig bedenktijd. Toen beiden 3 pionnen op dezelfde vleugel overhielden, werd remise overeengekomen (4½-2½).

Aan bord 1 speelde John van Baarle (2137) met wit tegen Daniël Gavrilov (geen rating bekend). Laat op de avond hadden beiden dame, 2 torens en 4 pionnen, John had een paard en Daniël een loper. John stond aanvallender en besliste de partij met een paardvork.

FM John: winst en Daniël een halma remise...

Hiermee verloren we met 4½-3½. Helaas zit ons eerste team nu zwaar in de degradatiezone. Het wordt de hoogste tijd voor plan-B, helaas moeten we dat nog wel even zien te ontwikkelen... Het persbericht van deze wedstrijd leest u hier.



Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Inleiding/Ballonbeheer: Aad Juijn




HZP Schiedam 1 -  Barendrecht / IJsselmonde 1  3 - 5, 2e ronde Klasse 1A

84 ELO verschil... 
Afgelopen maandag speelde ons eerste team een thuiswedstrijd tegen het eerste team van Barendrecht / IJsselmonde. In de eerste speelronde was de gemiddelde rating van onze tegenstanders 84 ELO punten hoger dan onze gemiddelde rating. Een prima prestatie van ons was dus vereist.






Aan bord 4 speelde Arjan Schouteren (ELO rating 1815) met wit tegen Robbert Meijer (1912). Arjan zei na afloop dat het gelijk op ging. De tegenstander ruilde veel af. Aan het eind had Robbert het loperpaar, maar ook een zwakke pion. Mogelijk stond Arjan iets beter, maar hij had minder tijd. Er werd remise overeen gekomen (0.5 – 0.5).

Arjan: minder tijd en dus remise ...


Frans Groeneweg (1802) speelde met zwart aan bord 5 tegen Jan Vermeulen (1948). Een groot verschil in rating dus. In de opening kwam Jan geleidelijk beter te staan: volgens Fritz geleidelijk een halve pion beter, dan de waarde van een pion. Na 15 zetten stond Jan nog steeds de waarde van een pion voor. Op 23e zet verliest Frans een pion en daarna sloeg de aanval van Jan door (0.5 – 1.5).

Frans: verloren en verslag schrijven ...


Aan bord 1 speelde John van Baarle (2152) met zwart tegen Feike Liefrink (1993). Na afloop zei John dat hij iets beter stond, maar dat het waarschijnlijk te weinig was voor de winst (1 – 2).

FM John: iets beter, maar te weinig voor winst ...


Aan bord 3 had Aad Juijn (1914) zwart tegen Steef Bergakker (1907). Aad kwam materieel voor: een pion plus de kwaliteit. In het eindspel had Aad een toren, een paard en 6 pionnen. Steef had een loper, een paard en 5 pionnen. Aad dreigde te promoveren en dreigde mat. Steef gaf op (2 – 2).

Aad: enige HZPS'er met winst ...


Aan bord 2 speelde Daniël van Loenen (1975) met wit tegen Iroy Ockeloen (1986). Frans zag een vol bord, waarbij Daniël wat initiatief had en Iroy krap in de tijd kwam. Er was veel actie. Na afruil hebben beiden de dame, 2 lopers en 2 pionnen tegenover elkaar. Remise (2.5 – 2.5).

Daniël (r): remise ...


Theo van Zessen (1775) had wit aan bord 6 tegen Adri Helfrich (1834). Twee pionnen en een stel paarden werden geruild. Daarna werd remise overeen gekomen (3 – 3).

Theo ook remise ...


Hans Schrumpf (1592) had zwart aan bord 7 tegen Bert Drolenga (1832). Gezien het ratingverschil een onmogelijke opgave voor Hans. Hans kwam inderdaad 2 stukken achter en verloor (3 – 4).

Hans (m): onmogelijke opgave leidt tot opgave ...


Daan van Loenen (1592) had wit tegen Tjerk-Peter de Bruijn (1824). Ook hier een gigantisch ratingverschil. Deze partij duurde het langst. Er werd wat geruild en Daan kwam in een verloren eindspel.

Daan: verloren eindspel ...


3-5 ...
Hiermee verloor ons team met 3 – 5, geheel in overeenstemming met het verschil in gemiddelde rating (wat soms leidde tot enorme ratingverschillen).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Ballonografie: Aad Juijn







SOF/DZP  –  HZP Schiedam  4½ - 3½, 1e ronde Klasse 1A

Petitie?
Op weg naar SOF/DZP ...
Het RSB Seizoen 2018/2019 is losgebrand, en hoe? Met de geheel nieuwe formule dat KNSB en RSB competities nu gescheiden zijn. Promotieklasse heet nu Hoofdklasse, en spelers uit de KNSB mogen nu geheel naar believen slachtoffers komen maken in de RSB. Hoe dit allemaal uit gaat pakken moeten we nog ervaren (bekijk de ratings van de spelers in de Hoofdklasse maar eens, brrr). Bij ons in klasse 1A lijkt het vooralsnog mee te vallen, in het team van de IJssel 1 spelen nu vader en zoon Evengroen (respectievelijk 2097 en 2157 rating) die al jaren vaste kracht in het het eerste team van Messemaker 1847 zijn (KNSB Klasse 2C). Na de eerste speelronde lijkt het erop dat dit de enige twee KNSB’ers zijn die onze klasse telt, maar laten we ons focussen op de wedstrijd tegen SOF/DZP. De eerste wedstrijd was dus tegen onze jarenlange klasgenoot SOF/DZP 1 en daar spelen al jaren dezelfde spelers, net als bij ons en dus weten we wat wij aan elkaar hebben. Sinds mijn herintreding bij HZP Schiedam (2004) hebben wij met de wedstrijd van afgelopen woensdag 3 oktober erbij 5 maal tegen elkaar gespeeld en moeten we een tijdje terug de geschiedenis in om onze enige (!) overwinning te vinden (2010/2011), driemaal verloren wij en eenmaal werd het een gelijkspelletje. Een tegenstander die ons niet zo erg ligt kennelijk (maar ja, welke wel?). Bovendien is de reis naar de thuishaven van SOF/DZP (Oude-Tonge) van dien aard dat het zich eerder laat vergelijken met een expeditie dan met een gewone reis. En dan nog wat: Goeree-Overflakkee is een eiland en ik zou het logischer, maar vooral wenselijker vinden om het zaakje maar eens aan Zeeland over te doen, hier ligt duidelijk ruimte voor een petitie.  

Eigen besognes …
Hans: hengelen naar
plekje in eerste... 
Ten opzichte van vorig seizoen hebben er twee veranderingen in het team en een buiten het team plaatsgevonden. Onze wedstrijdleider extern van vorig seizoen Andries Schukking die tevens speler van het eerste was, is met zijn gezin geëmigreerd naar Frankrijk en vond het kennelijk geen idee om van daaruit onze wekelijkse clubavonden te blijven bezoeken (clubliefde is tegenwoordig ver te zoeken). Ons nieuwe oud-lid Arjan Schouteren nam beide taken van Andries over! Cees Verhagen is een sterke speler maar kan vanwege zijn werk zeer weinig spelen, en in overleg met Cees is besloten dat Cees voor het tweede gaat uitkomen. Plaatsvervanger van Cees is ons ‘enfant terrible’ Hans Schrumpf, die tenslotte al jaren hengelt naar een plekje in het eerste. De verandering buiten het team is de taak van teamleider. FM John van Baarle heeft de kapiteinspet aan speler/voorzitter Theo van Zessen overgedragen. Veel zal dat echter niet uitmaken want beide heren zijn nogal van de vaste opstellingen (waar de coach van SOF/DZP met succes gebruik van maakte). Dan nog iets over het verslag. Frans Groeneweg en Aad Juijn zijn het vaste schrijfgerei, degene die het eerst klaar is met zijn partij is de ‘Sjaak’. Mijn ‘dank’ voor het schrijven dezes gaat voor een groot deel uit naar mijn tegenstander Ruud van Hooff, die na 15 zetten remise aanbood in een stelling waarin ik niet veel bijzonders had. De enige denkbare rechtvaardiging om het remiseaanbod af te slaan, zou nog gelegen kunnen hebben in een poging het verslagschrijven te ontlopen. Genoeg gepraat, laten we maar langs de borden wandelen …

De eersten zullen de laatsten zijn …                 
Aan het witte bord 3 speelde ondergetekende oftewel Aad Juijn (1914) tegen Ruud van Hooff (1917). Ruud zette een Scandinavisch gambiet op waar Aad niet op in ging. Het werd een rustige partij waarin wit op enig ruimtevoordeel kon bogen, maar toch ook met een enigszins kwetsbare pion op d4 bleef zitten. Nadat er enkele lichte stukken waren geruild bood Ruud op de 15e zet remise aan in een stelling die achteraf en na een half uurtje ‘nadenken’ door Stockfish 9 op 0.32 voor wit werd getaxeerd. Aad ging akkoord ondanks het feit dat hij zichzelf hierdoor veroordeelde tot de totstandkoming van het verslag dat u nu zit te lezen. En zo kon het zijn dat degene die het eerste klaar was toch nog als laatste bezig was …
½-½

Aad: snelle remise, en dus verslag schrijven ...


Ontgroening …
Hans Schrumpf (1592) is al eens eerder ingevallen in team 1, maar deze avond was het zijn eerste optreden als vaste kracht. De coach van SOF/DZP had gekozen voor een tactische opstelling, en dit bleek o.a. uit te vallen in het nadeel van Hans. Aan bord 7 (wit) had zich als tegenstander van Hans een van tegenstanders’ topspelers gemeld. Adriaan Tieleman liet met zijn surplus aan rating (1940) geen spaan heel van onze arme Hans. Hans haalde het Weens van stal, en Adriaan beantwoordde dit met de Anderssen verdediging (1.e4 - e5 2.Pc3 - Lc5). Ik weet niet wat Hans verder speelde, hij was na afloop in ieder geval erg ontevreden over zijn optreden, en had naar eigen zeggen gewoon 2.Pf3 moeten spelen. In de partij ging het al vrij snel mis. Adriaan kon straffeloos pion b3 slaan (axb3 ging niet vanwege Ta8 xTa1), Hans was totaal niet in zijn element. Toen begon Hans ten einde raad een soort van wanhoopsoffensief op de zwarte koningsvleugel. Dit werkte in het voordeel van Adriaan, die de aanval probleemloos overnam en de witte dame in grootst mogelijke problemen bracht … einde missie.
1½-½

Hans: ontevreden over debuut ...


Woensdag gehaktdag …
Diagram 1 na 8.Pge2 ...
Aan bord 4 speelde debutant Arjan Schouteren (1815) met zwart tegen de man met de hoogste rating Ronald Sparreboom (1985). Ik had Arjan gevraagd een klein stukje over zijn partij te mailen, bij deze: zwart heeft een pion geofferd voor zeer actief spel. Na 8.Pge2 (diagram 1) speelt zwart hier 8... Pb4! 9.O-O (9.d4 - exd4 10.a3 - dxc3 +0.99 voor zwart). 9... Pd3 (wit gaat de hele partij last houden van dit handenbindertje op d3 zoals later zal blijken) 10.Pg3? (10.Dc2 is een speelbaar alternatief). 10... h5 (vol in de aanval en het initiatief houden is het devies!) 11.De2 - h4 12.Pge4 - Pxe4 … 

Diagram 2 na 13.Dxe4 ...
13.Dxe4 (diagram 2) 13... h3 +0.85 voor zwart [ 13... f5 is iets beter +0.91] 14. g3 - f5  15.Dd5 - O-O-O 16.Dxd7 - Txd7. Wit dacht dat het grootste gevaar na dameruil wel geweken zou zijn. Een misvatting zoals weldra zal blijken. 17.Pxd5? lijkt sterk omdat het de d- lijn blokkeert met verdediging van het paard op d3 door de toren op d8 maar wit zal teveel zetten nodig hebben om hier iets aan te doen [17.Tb1 Lc5 18.a3 Ld4 +1.08 voor zwart]. 17… b5 [direct 17... f4 18.a4 - Lc5 19.b4 - Ld4 20.Ta3...  +1.76 voor zwart] 18. b3? - Lc5  19.Tb1 - f4! zwart moet de druk erop blijven houden +2.58 aldus Stockfish. Maar ja dan afmaken... 20. gxf4 - exf4  21.Lb2 - Th4!  22.Kh1 - bxc4  23.bxc4 - Tb7 (deze had wit over het hoofd gezien). 24. Lc3?? - Pxf2 met mat in 3. Ik had me met een partij uit de oude doos van Aad van enkele jaren geleden goed kunnen voorbereiden op deze partij wat zijn vruchten af heeft geworpen. Een mooie aanvalspartij die laat zien dat actief stukkenspel veel belangrijker is dan een pionnetje voor.
1½-1½

Arjan: uitstekend debuut, fraaie aanvalspartij ...


Kort en bondig …
Aan bord 5 (wit) speelde mijn collega verslaggever Frans Groeneweg (1802) tegen Johan Dupree (1827). Op mijn verzoek iets over zijn partij te mailen stuurde Frans mij de volgende nogal kernachtige samenvatting van een avondje zwoegen: hoewel ik wit had, had Ik geen initiatief. Het bleef 24 zetten ongeveer in evenwicht, maar toen verloor ik een pion. Johan slaagde er in om alles af te ruilen en toen kwam ik in een pionneneindspel met een pion minder. Mijn tegenstander maakte het bekwaam af …
1½-2½

Frans: tegenstander maakte het bekwaam af ...


Dummy of stuntman?
FM John van Baarle (2152) zit al zolang hij bij ons speelt aan het eerste bord. Tegenstanders weten dat natuurlijk ook, en zo besloot de coach van SOF/DZP zijn laagst gerate speler Ivo Lagendijk (1779) in het slechtste geval (verlies) als dummy te gebruiken, maar in het gunstigste geval (winst) zou Ivo zich als stuntman hebben kunnen profileren. FM John beheerste het centrum, doordat Ivo zich wat voorzichtig opstelde. Ivo verbruikte tevens zeeën van tijd. Met nog slechts 3 minuten tegen FM John nog 40 minuten begonnen de inmiddels ontstane zwaktes in de zwarte stelling op te spelen. Pionnen vielen en de vlag trouwens ook! FM John vond na afloop wel dat Ivo behoorlijk goed speelde, en dat het er niet op leek dat Ivo de laagst gerate man was, oftewel bepaald geen dummy was …  
2½-2½

FM John: gedecideerd naar de winst ...


De plaatselijke schaakpyromaan …
Aan bord 8 (zwart) moest Daan van Loenen (1592) het opnemen tegen Jan van Genderen (1749). Iedere schaakvereniging heeft er wel eentje een ‘schaakpyromaan’, wanneer zo’n iemand enigszins de kans krijgt steekt hij het bord in de fik. Al vrij vroeg in de partij werd Daan geconfronteerd met een zeer onoverzichtelijk paardoffer op de zwarte koningsvleugel (nog niet gerokeerd, en dat zou er ook nooit van komen). Effectief qua klok was het sowieso, Daan verbruikte zeeën van tijd. Daan had ook wel tegen dreigingen waar Jan weer rekening mee moest houden (torenschaakje op h1 met damewinst). De zwarte koning, dame en toren liepen in de brij van varianten alle drie gevaar. Uiteindelijk ging Daan in grote tijdnood de fout in en gaf een stuk cadeau …
2½-3½

Daan: verloren van 'schaakpyromaan' ...


Boemerangschaak …
Daniël van Loenen (1975) speelde aan het zwarte bord 2 tegen Mark van Putten (1962). Daniël postte een groot deel van zijn stukken op de damevleugel terwijl Mark zich richtte op een koningsaanval. Zwart knipoogde tevens op de langste diagonaal naar g2. Een lastige partij waarin Mark meer en meer tijd begon te consumeren. Toen Mark nog 6 minuten, tegen Daniël 23 minuten overhad,  meende hij toe te moeten slaan. Met een loperoffer op h6 en daarna een dameschaakje tevens dubbelaanval op een zwart ongedekt paard won Mark een pion. De prijs die hij hiervoor betaalde was dat de ontstane half open g- lijn in het voordeel van zwart uitpakte. In de witte tijdnood profiteerde zwart optimaal van het hardnekkig op winst blijven spelen van Mark. De loper damebatterij op diagonaal a8-h1 maakte mogelijk dat de toren op g8 als een bom kon inslaan op g2. Hierna probeerde Mark nog inventief te verdedigen maar Daniël maakte het fraai af!   
3½-3½

Daniël nam met groot succes de aanval over ...


De executie …
Voorzitter en teamleider Theo van Zessen (1775) speelde aan het zwarte bord 6 tegen Marcel de Ruiter (1830). Als laatste speler in de niet benijdenswaardige positie om te beschikken over het lot van het team. Aanvankelijk zag het er goed uit voor Theo. Halverwege de avond telde ik een pionnetje meer bij Theo. Op de een of andere wijze wist Marcel toenemende druk op pion f6 te ontwikkelen, en ging Theo met de dame achter deze pion staan. Het met alle macht verdedigen wat ik Theo zag doen was volgens mij niet de juiste strategie (ik heb uiteraard niet de gehele partij kunnen volgen). Marcel had nog iets van 1 minuut en Theo 3 minuten. Theo verloor de f6 pion en bovendien werkten de zwarte stukken niet samen. Het was wachten op de beslissende fout, en die kwam! Theo raakte zijn geïsoleerde toren kwijt en bleef nog lang doorspelen tegen beter weten in. Marcel haalde er nog een dame bij en de rest liep vanzelf …
4½-3½

Theo: ongelukkig onderuit ...


Synopsis …
Doei... SOF/DZP ...
Het ratinggemiddelde van onze opponent kwam uit op 1874 punten, wij moesten het doen met 1827 punten. SOF/DZP was dus licht favoriet, hetgeen zich weerspiegelde in een kleinst mogelijke overwinning. Goed nieuws is er natuurlijk ook: we zijn nu voor minimaal één jaar van deze, weliswaar sympathieke, maar uiteindelijk toch, eilandbewoners af … De volgende ronde (29 oktober) krijgen wij het team met de hoogst gemiddelde rating op bezoek, te weten Barendrecht/IJsselmonde …

Het persbericht van SOF/DZP - HZP Schiedam leest u hier ...

Verslag/Gedachtebeheer: Aad Juijn
Fotografie: Frans Groeneweg   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom bij HZP Schiedam