Team 3


                                RSB seizoen 2019/2020, Team 3

Beide Schiedamse schaakverenigingen zijn dit seizoen een samenwerkingsverband aangegaan en spelen in de RSB competitie onder de naam Fianchetto/HZPS...

Fianchetto/HZPS 3 komt uit in klasse 3B. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het speellokaal van HZP Schiedam:

Speellokaal: Hof in Zuid, Nieuwe Maasstraat 68d, 3114 TM Schiedam, tel: 06-46732557.
Aanvangstijd: 20.00 uur. Speelavond: Maandag 

Indeling, programma, uitslagen en standen vindt u hier.Fianchetto/HZP Schiedam 3  -  RSR Ivoren Toren 3   3.5 – 4.5, 1e Ronde

Beide clubs: jawoord!
Afgelopen maandag werden de eerste wedstrijden in de competitie tegen andere verenigingen gespeeld. Dat is dit jaar anders dan in voorgaande jaren. De twee Schiedamse schaakverenigingen (Fianchetto en HZP Schiedam) werken namelijk samen door gecombineerde teams op te stellen. De leden van beide verenigingen zijn op basis van hun rating (= speelsterkte) verdeeld over de diverse gecombineerde teams.

Het gecombineerde eerste team speelde een uitwedstrijd en het gecombineerde derde team speelde thuis tegen RSR Ivoren Toren 3.

Dat er twee teams tegelijk speelden had een onverwacht effect: er bleven NUL spelers over voor de onderlinge competitie bij HZPS.

Bij de wedstrijd van ons derde team was de wedstrijd tussen Daan van Loenen aan bord 8 tegen Kick Nijdam het eerst afgelopen. Daan dreigde mat en dat leverde stukwinst op en de aanval ging door. Daan pakte nog een stuk en vervolgens de dame en het was 1 – 0 voor ons team.

Daan: eerst klaar!

Jan Verveen speelde aan bord 4 tegen Shakir Salih. Jan kwam een pion voor. Maar toen viel Shakir aan met de dame en met 2 torens. Jan ruilde verkeerd af en liep mat (1 – 1).

Jan: mat gezet...

Cees Verhagen speelde aan bord 3 tegen Angelo Ayala. Cees plaatste een pionvork op loper en paard van Angelo. Cees veroverde de loper voor twee pionnen. Maar de koning van Cees stond in een helemaal open centrum. Cees plaatste een nieuwe dreiging: mat of stukwinst. Cees stond nu loper plus paard voor voor twee pionnen en Cees won (2 – 1).

Cees: met overmacht naar de winst...

Dick Vons speelde aan bord 5 tegen Jungbin Lee. Het bleef gelijk en de spelers kwamen remise overeen (2.5 – 1.5)

Dick naar remise...

Hans Schrumpf nam het aan bord 1 met zwart op tegen Angel Centeno. Hans veroverde het centrum en valt aan met pionnen op d6, f5, g5 en h6. Maar de aanval ging niet verder en remise op voorstel van Hans (3 – 2).

Hans: remise tegen de hoogste ratinghouder...

Aan bord 6 speelde Marco Zwanenburg met wit tegen Eduard de Witt Wijnen. Marco viel aan, kwam een pion voor, maar kwam toch niet verder dan remise. (3,5 – 2,5).

Marco: ondanks pion voor, niet verder dan remise...

Aan bord 7 had Jan Hennevanger met zwart een spectaculaire partij tegen Jungmin Lee. Jan kwam een toren achter, maar had een verre vrijpion en 3 pionnen meer. Jan promoveert, de dame wordt geslagen en Jan staat nu 2 pionnen voor. Maar helaas: hij komt ineens mat te staan (3.5 – 3.5).

Jan: ineens mat gezet...

De beslissing moest toen komen van de partij aan bord 2 tussen Gerard Turkenburg en Leonardo Ayala. Halverwege de avond bood Gerard remise aan maar dit werd afgeslagen. Beiden hadden de dame, 2 torens en 4 pionnen. Lenardo kreeg een sterke aanval op de koning van Gerard. Gerard leek het te houden, maar ineens was het mis en Gerard moest opgeven.

Teamleider Gerard: ineens was het mis... 

Hiermee verloren we met het kleinst mogelijk verschil: 3.5 – 4.5.

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: Archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn

Geen opmerkingen: