Team 3


                                RSB seizoen 2019/2020, Team 3

Beide Schiedamse schaakverenigingen zijn dit seizoen een samenwerkingsverband aangegaan en spelen in de RSB competitie onder de naam Fianchetto/HZPS...

Fianchetto/HZPS 3 komt uit in klasse 3B. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het speellokaal van HZP Schiedam:

Speellokaal: Hof in Zuid, Nieuwe Maasstraat 68d, 3114 TM Schiedam, tel: 06-46732557.
Aanvangstijd: 20.00 uur. Speelavond: Maandag 


Indeling, programma, uitslagen en standen vindt u hier.


Fianchetto/HZP Schiedam 3 – H.I. Ambacht 2  4 - 4, 5e ronde

Gedoodverfd kampioen?
Het derde team is het enige achttal dat zijn thuiswedstrijden afwerkt bij HZPS in de wijk de Gorzen (het RSB bekerteam ook). De vier overige achttallen spelen hun thuiswedstrijden bij Fianchetto in de wijk Tuindorp. Het derde team bestaat als enige uitzondering uit louter HZPS-ers (de teams 4 en 5 uit louter Fianchetti, evenals het 4-tal). Overigens viel Fianchetto’s externe wedstrijdleider Hans Dopper vorige wedstrijd in en werd meteen ‘man of the match’! Vanavond trad het team van teamleider Gerard Turkenburg op met zijn twee vaste cracks; Arjan Schouteren en Cees Verhagen, twee spelers die ook in het eerste team (hoofdklasse) meekunnen. Beide kanonnen zijn tot nu toe 100% trefzeker. Arjan 3 uit 3 en Cees 4 uit 4. Deze twee heren zorgen er met hun (hoge) ratings voor dat het derde de hoogst gemiddelde rating van klasse 3B heeft (enige team boven 1500 gemiddeld). Het maakt het team in ieder geval kennelijk geen gedoodverfd kampioen. Met 5 matchpunten uit 5 wedstrijden bezetten de heren een bescheiden 5e plek (op matchpunten gedeeld 3, 4 en 5. Op bordpunten 5). Genoeg over de getalletjes, hoe verliep een en ander?

Toen het ook nog gelijk stond! (foto: Marco)

Valse ouverture…
Jan Verveen (1355) speelde met wit aan bord 6 tegen Saro Giragousian (1235). Jan kwam goed uit de opening maar deed even later een stuk in de aanbieding en dat was dat. Jan gaf meteen op, trok zijn jas aan en vertrok als de spreekwoordelijke dief in de nacht.
0-1

Jan snel klaar! Arjan pakt de winst...


Half lichtpuntje?!
Teamleider Gerard Turkenburg (1541) had zichzelf wit gegeven aan bord 4. Tegenstander was Hendrik Huijzer (1530). In razend tempo kwamen de geruilde stukken naast het bord te staan. Beide spelers hielden nog juist een loper over en een aantal pionnen. Gerard meende nog een pion te kunnen winnen maar dit feestje ging niet door. Nog voordat de laatste twee lopers geruild konden worden besloten de heren tot remise.
½-1½

Een goed begin is het halve werk, dus half werk is een goed begin…
Aan het zwarte bord 1 speelde Hans Schrumpf (1578) tegen Klaas Bax (1553). Via het Slavisch kwamen de heren uiteindelijk terecht in een voor zwart gunstige versie van het Frans. Immers het zwarte Franse zorgenkind, de witveldige loper was geruild tegen zijn witte collega. De strijd spitste zich toe op de open c- lijn. Daar werden de torens geruild en Hans bleef nog wel zitten met een kreupel paard op d7. Hans bood remise aan en voor Klaas hoefde het ook allemaal niet meer.
1-2

Hans (r) op weg naar remise. Marco trapt in trucje en verliest stuk en partij...

Héél lichtpuntje!
Crack Arjan Schouteren (1852) was tactisch aan bord 5 (zwart) gepositioneerd. Tegenstander Piet de Jonge (1637) was de man met de hoogste rating wat betreft H.I.A. 2. Arjan kwam vrij snel een pion voor en dat was kennelijk aanleiding voor Piet om (tevergeefs) remise aan te bieden. Zwart had het loperpaar, wit het paardenpaar. Nadat de dames geruild werden en ook een loper en paard van het toneel waren verwijderd gaf de pluspion van Arjan de doorslag.
2-2

Oeps!
Marco Zwanenburg (1458) speelde met wit aan bord 2 tegen Eelco Vanlerberghe (1591). Aanvankelijk was er sprake van een rustige laveerpartij. Eelco was wel bezig om zijn stukken te mobiliseren voor een aanval op de witte koningsstelling. Marco ging met zijn dame (h5) naast de zwarte dame (h4) op de h- lijn staan, immers de witte dame stond gedekt door een paard op g3. Groot was Marco’s verbijstering toen Eelco het dekkende paard eraf sloeg met een loper. Nu stond de witte dame plots ongedekt en als wit de zwarte dame zou slaan werd deze eenvoudig teruggeslagen met de zwarte loper die nu op g3 stond. Dit trucje kostte Marco een paard en de partij.
2-3

Wel of geen halve maatregelen? (1)
F.G. Maas (1458) speelde aan bord 7 met zwart tegen  Hans Hameetman (1248). F.G. had eigenlijk liever niet gespeeld, immers is hij nog steeds herstellende van zijn zware operatie nog niet zo lang geleden. Chapeau dat F.G. toch meedeed! De partij kwam langzaam op gang en laat op de avond weet F.G. een pionnetje te veroveren. Dit was tevens het moment dat F.G. kans zag remise aan te bieden. Het zou nog een hele klus worden om de buit te verzilveren en daar is de conditie van onze nestor gewoon niet goed genoeg voor, dus ondanks het halfje met pluspion was dit besluit bepaald geen halve maatregel.
2½-3½

Wel of geen halve maatregelen? (2)
Dick: geen Anky van Grunsven
Aan bord 8 (wit) speelde Dick Vons (1484) tegen Jan Hauwert (1358). Al vrij vlot zetten de heren een ruilhandeltje op, vele stukken belandden naast het bord. Beide spelers beschikken in het eindspel over de torens, de paarden en voor beide een zestal pionnen. Dan begaat Jan een foutje in de afruil. De torens verdwijnen maar er sneuvelt ook een zwarte pion. Nu resteert een 4-paarden eindspel. Dick houdt een gevaarlijke vrije a- pion aan de afruil over. Jan heeft een vrije c- pion maar daar staat de witte koning bij in de buurt. Dick vindt het paardengedoe allemaal maar ingewikkeld en biedt remise aan. Jan hing natuurlijk meteen aan Dick zijn arm. Ik zou het remiseaanbod van Dick toch in de categorie halve maatregelen willen thuisbrengen.
3-4

Dick (l): geen zin in paardeneindspel dus remise. F.G. vermoeid en dus remise...

Categorie 5…
Cees: publiek mee!
Aan bord 3 (zwart) speelde onze andere crack Cees Verhagen (1873). Rocky van der Werff (1513) was de tegenstander of beter gezegd het slachtoffer. Cees lanceert met zijn h- pion al snel een aanval richting de witte koningsstelling. Cees blijft met zijn koning in het centrum. De witte koningsstelling wordt al snel opengereten en het is duidelijk dat Rocky een zwaar avondje tegemoet gaat. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen (dit was de laatste partij) groeide de zwarte aanval uit tot een orkaan van de categorie 5 en om mat te voorkomen moest Rocky have en goed inleveren waaronder de dame.
4-4

Cees (r) aanval van de categorie 5! Teamleider Gerard op weg naar remise...

Met nog twee ronden voor de boeg (tegen de nummers 4 en 8) zou theoretisch de tweede plaats nog tot de mogelijkheden kunnen behoren, welke recht op promotie geeft. De volgende wedstrijd is op vrijdag de 13e maart uit tegen Spijkenisse 3 (nummer 4).

Verslag/Gedachtebeheer: Aad Juijn
Fotografie: Jan Hennevanger
Pascal 2 - Fianchetto/HZP Schiedam 3  3½ - 4½, 4e ronde

“Combi doet het hem!”

PASCAL   2
1488
Fianchetto/HZP Schiedam
1506
3½ - 4½
Michael Bijkerk
1591
Arjan Schouteren
1825
0 - 1
Arie Speksnijder
1511
Marco Zwanenburg
1458
½ - ½
Teus Punt
1629
Hans Dopper
1573
0 - 1
Koert Timmerman
1590
Jan Verveen
1375
1 - 0
Arie Prins
1466
Dick Vons
1512
0 - 1
Theo Punt
1378
Gerard Turkenburg
1573
½ - ½
Gerrit de Jong
1376
Jan Hennevanger
1163
1 - 0
Ad Stabij
1364
Erik Emor
1569
½ - ½


Hans: matchwinner!
De combi doet het hem! Nee, geen matcombinatie maar de combinatie van Fianchetto en HZPS. Bij een 3½ - 3½  stand was bord 3 als laatste nog bezig. Hans Dopper speelde als enige Fianchetti in het 3e als invaller (waarvoor dank Hans) en speelde ook gelijk tegen de speler met de hoogste rating van PASCAL 2. Hans kwam goed uit de opening, had actief stukkenspel en dat kostte zijn tegenstander aardig wat tijd. Tijd die hem uiteindelijk fataal werd en hij ging door zijn vlag. Daarmee kon het 3e team eindelijk weer eens 2 matchpunten bijschrijven, Hans was als gezegd de laatste speler die nog bezig was en werd uiteindelijk de matchwinner!


Hans: matchwinner!

Marco Zwanenburg speelde met zwart een gedegen remise waar niets op aan te merken was. Weinig risico, geen foute zetten. Hij lijkt verdacht veel op Anatoli Karpov.

Marco: gedegen remise ...

Jan Verveen had een hele lastige avond. Ruim 200 ratingpunten verschil lieten zich dan ook in het toreneindspel uitbetalen, helaas ten koste van Jan. De twee pionnen minder braken hem op, ondanks een dubbelpion van wit.

Jan: iets te veel ratingverschil ...

Dick Vons liet zijn stukken goed samenwerken en wist een klein voordeeltje aardig uit te bouwen. Een knappe overwinning van Dick.

Dick: knappe overwinning ...

Op bord 6 waar teamcaptain Gerard Turkenburg zichzelf had ingedeeld, waar bord 2 of 3 toch meer voor de hand had gelegen, konden er geen potten gebroken worden. Toch leek het erop dat Gerard een voordeeltje had. Hier liet het grote ratingverschil zich niet uitbetalen en moesten we genoegen nemen met een puntendeling.

Captain Gerard moest genoegen nemen met 'n puntendeling ...

Jan Hennevanger stond lange tijd erg goed. Zijn loperpaar werkte goed samen en positioneel zag het er erg goed uit. In de slotfase ging het helaas toch mis en moest Jan opgeven.

Jan: in slotfase helaas mis ...

Erik Emor had een lastige avond. Erik heeft voor het laatst in april 2019 voor de externe gespeeld en was gelukkig bereid in te vallen. Hij kwam twee pionnen achter maar bleef knokken tot het eind en wist er uiteindelijk nog een halfje uit te slepen.

Eric: toch nog 'n halfje uit gesleept ...

Aan het 1e bord speelde Arjan Schouteren met de witte stukken tegen Michael Bijkerk die voor aanvang van de partij aangaf normaliter altijd met wit te spelen maar ook wil oefenen met de zwarte stukken. Dat had hij beter niet kunnen zeggen. De Bogolyubov variant van de tweepaardenverdediging werd uit de oude doos gehaald (Arjan speelde dat in zijn tienerjaren – ruim 30 jaar geleden dus). Maar zijn tegenstander was er niet echt vertrouwd mee. Het zwarte pionoffer in ruil voor actief stukkenspel kreeg zwart niet meer terug en het eindspel werd door Arjan gewonnen.

Arjan speelde als in zijn tienerjaren!

Het 3e zou op basis van gemiddelde rating voor het kampioenschap moeten gaan, maar dit lijkt na vier speelronden erg ver weg.  Misschien nog een 2e plaats – die ook recht op promotie geeft  –  maar dan moeten wel alle drie de resterende partijen gewonnen worden!

Verslag: *Anon
Fotografie: Marco Zwanenburg en archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn


*Onze wel zeer bescheiden verslagschrijver wenst anoniem te blijven!  

Fianchetto/HZP Schiedam 3  -  Dordrecht 5   3 - 5, 3e Ronde

3-5 nederlaag...
Op maandag 18 november ontvingen de schakers van team 3 het sterke Dordrecht 5. Het team uit Dordrecht had beide voorgaande wedstrijden reeds gewonnen. Onze jongens konden helaas niet stunten en werden getrakteerd op een 3-5 nederlaag. Helaas, óók deze keer is er geen verslag binnen gekomen...Krimpen aan den IJssel 3 - Fianchetto/HZP Schiedam 3  2,5 - 5,5, 2e ronde

Maandag 28 oktober gingen de heren van het derde op bezoek bij het team van Krimpen aan den IJssel 3. Het werd een klinkende overwinning. De heren van team 3 toogden met een 2,5-5,5 overwinning op zak huiswaarts! Zoals dat soms gaat: een verslag is helaas niet geschreven. Maar deze keer kreeg uw webmaster toch een bijdrage aangeleverd, en dat was door Cees Verhagen die aan bord 3 met wit excelleerde tegen Evert Hoogervorst. Cees stuurde zijn cruciale partijmoment op, voorzien van een uitgebreide beschouwing van zijn bijzonder fraai gespeelde aanval... Geniet u even mee!

40 jaar bladeren in Euwe...

Toen ik iets meer dan 40 jaar geleden mijn eerste partij op een vereniging speelde ( HVO ) heb ik me ook een paar boekjes aangeschaft. Natuurlijk de boekjes van Max Euwe...veel in gebladerd maar weinig van opgestoken, dat lag aan mezelf natuurlijk . Elke partij blijft zwoegen en zoeken naar alles wat zo simpel lijkt in de boekjes.

Natuurlijk zadelde ik mijn tegenstander wel eens met een zwakke pion op en belande mijn toren wel eens op de 7e rij... en had ik per ongeluk wel eens een sterk paard tegen slechte loper... wie niet?

Maar die klare combinaties tegen een verzwakte koningsstelling kwamen nooit op het bord, of beter gezegd ik zag ze niet!...

Tot 28 oktober 2019 mijn tegenstander me te hulp schoot en de volgende stelling voorschotelde (zie diagram na 13e zet van zwart)... zou ik die 40 jaar frustratie in een keer goed kunnen maken... ik raakte er opgewonden van... dit kwam me bekend voor... ooit wel eens gezien... op blz???... van deeltje?? ...dus... moet dan maar... 14) Pxh7 - Kxh7 15)Dh5+ - Kg7 16)Dh6+ - Kg8 17) Lxg6 - fxg6 18) Dxg6+ - Kh8 19)Te3 - e5 20)Dh6+ - Kg8 21)Tg3 - Kf7 22)Tg7 - Ke8 23) Dg6+ en mat op de volgende zet... 1-0.... dat lucht op!

een echt Euwe Abc'tje...

Partijbeschouwing: Cees Verhagen


Fianchetto/HZP Schiedam 3  -  RSR Ivoren Toren 3   3.5 – 4.5, 1e Ronde

Beide clubs: jawoord!
Afgelopen maandag werden de eerste wedstrijden in de competitie tegen andere verenigingen gespeeld. Dat is dit jaar anders dan in voorgaande jaren. De twee Schiedamse schaakverenigingen (Fianchetto en HZP Schiedam) werken namelijk samen door gecombineerde teams op te stellen. De leden van beide verenigingen zijn op basis van hun rating (= speelsterkte) verdeeld over de diverse gecombineerde teams.

Het gecombineerde eerste team speelde een uitwedstrijd en het gecombineerde derde team speelde thuis tegen RSR Ivoren Toren 3.

Dat er twee teams tegelijk speelden had een onverwacht effect: er bleven NUL spelers over voor de onderlinge competitie bij HZPS.

Bij de wedstrijd van ons derde team was de wedstrijd tussen Daan van Loenen aan bord 8 tegen Kick Nijdam het eerst afgelopen. Daan dreigde mat en dat leverde stukwinst op en de aanval ging door. Daan pakte nog een stuk en vervolgens de dame en het was 1 – 0 voor ons team.

Daan: eerst klaar!

Jan Verveen speelde aan bord 4 tegen Shakir Salih. Jan kwam een pion voor. Maar toen viel Shakir aan met de dame en met 2 torens. Jan ruilde verkeerd af en liep mat (1 – 1).

Jan: mat gezet...

Cees Verhagen speelde aan bord 3 tegen Angelo Ayala. Cees plaatste een pionvork op loper en paard van Angelo. Cees veroverde de loper voor twee pionnen. Maar de koning van Cees stond in een helemaal open centrum. Cees plaatste een nieuwe dreiging: mat of stukwinst. Cees stond nu loper plus paard voor voor twee pionnen en Cees won (2 – 1).

Cees: met overmacht naar de winst...

Dick Vons speelde aan bord 5 tegen Jungbin Lee. Het bleef gelijk en de spelers kwamen remise overeen (2.5 – 1.5)

Dick naar remise...

Hans Schrumpf nam het aan bord 1 met zwart op tegen Angel Centeno. Hans veroverde het centrum en valt aan met pionnen op d6, f5, g5 en h6. Maar de aanval ging niet verder en remise op voorstel van Hans (3 – 2).

Hans: remise tegen de hoogste ratinghouder...

Aan bord 6 speelde Marco Zwanenburg met wit tegen Eduard de Witt Wijnen. Marco viel aan, kwam een pion voor, maar kwam toch niet verder dan remise. (3,5 – 2,5).

Marco: ondanks pion voor, niet verder dan remise...

Aan bord 7 had Jan Hennevanger met zwart een spectaculaire partij tegen Jungmin Lee. Jan kwam een toren achter, maar had een verre vrijpion en 3 pionnen meer. Jan promoveert, de dame wordt geslagen en Jan staat nu 2 pionnen voor. Maar helaas: hij komt ineens mat te staan (3.5 – 3.5).

Jan: ineens mat gezet...

De beslissing moest toen komen van de partij aan bord 2 tussen Gerard Turkenburg en Leonardo Ayala. Halverwege de avond bood Gerard remise aan maar dit werd afgeslagen. Beiden hadden de dame, 2 torens en 4 pionnen. Lenardo kreeg een sterke aanval op de koning van Gerard. Gerard leek het te houden, maar ineens was het mis en Gerard moest opgeven.

Teamleider Gerard: ineens was het mis... 

Hiermee verloren we met het kleinst mogelijk verschil: 3.5 – 4.5.

Verslag: Frans Groeneweg
Fotografie: Archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn

Geen opmerkingen: