Team 2


RSB seizoen 2018/2019, Team 2

De uitslagen en standen van klasse 3A vindt u hier...


HZP SCHIEDAM 2  -  FIANCHETTO 3   5 – 3,  5e RONDE

Leo: uur wachten...
Afgelopen maandag kwam het derde team van Fianchetto (de andere Schiedamse schaakvereniging) op bezoek om het op te nemen tegen ons tweede team.

Het begon wat ongelukkig voor Fianchetto: zij hadden geen speler voor het eerste bord. Onze eerste bord speler, Leo Pletikosic, zat dus een uur te wachten tot hij gewonnen had. Hij had zich het avondje schaken natuurlijk anders voorgesteld. Maar we begonnen dus met een 1 – 0 voorsprong.

Aan bord 3 speelde Cees Verhagen (rating 1872) met zwart tegen Jan Verbiest (1559). Cees startte een koningsaanval met torens op de g- en h- lijn richting de koning, terwijl de g- en h- pion van Cees oprukten. Cees offerde de kwaliteit en kon daardoor met een pion promoveren en won wat later. 
(2 – 0)

Cees vlot naar winst...

Gerard Turkenburg (1588) had wit aan bord 2 tegen Jan Ploeg (1480). Geleidelijk werden alle stukken geruild. Gerard had 7 pionnen, Jan had 6 pionnen. Toen een pionnendoorbraak van Gerard dreigde, gaf Jan op. (3 – 0)

Leo geen tegenstander... Gerard wint in eindspel...

Eric Emor (1673) speelde met zwart aan bord 7 tegen Cas Sodderland (1441). Beiden ontwikkelden netjes de stukken in de openingsfase. Twee stel lichte stukken werden geruild, waarna tot remise werd besloten (3.5 – 0.5)

Eric remise...

Jan Verveen (1380) had wit aan bord 4 tegen Aad Deegeling (1252). Jan kreeg een enorme voorsprong in ontwikkeling. Pas veel later had Aad ook zijn stukken ontwikkeld. Drie stel lichte stukken werden geruild. Jan dreigde even met een koningsaanval. Toen die afgeslagen was, werd remise overeengekomen. (4 – 1)

Jan ook naar remise...

F.G. Maas (1490) had zwart aan bord 5 tegen Piet Sodderland (1557). Beiden ontwikkelden hun stukken netjes. Drie stel lichte stukken werden geruild. Er waren toen geen dreigingen en remise werd overeengekomen (4.5 – 1.5)

Marco (l) verliest en F.G. naar remise...

Marco Zwanenburg (1490) speelde met wit aan bord 6 tegen Tom Buitelaar (1448). Beiden ontwikkelden netjes alle stukken. Ineens volgde een grote afruil. Hierna hadden beiden Dame+Toren+Loper. Tom had een pion meer. Marco verloor zijn loper en moest opgeven. (4.5 – 2.5)

Aan bord 8 speelde Jan Hennevanger (1141) met wit tegen Serge Fedorin (1462). Ook hier ontwikkelden beiden keurig. Drie stel lichte stukken werden geruild en remise werd overeengekomen. Klasse van Jan, gezien het enorme ratingverschil.

Jan: klasse remise...

Hiermee won ons team met 5 – 3. Beide teams staan nu in de middenmoot.

Opvallend: vaak werden eerst de stukken netjes ontwikkeld, voordat er iets ondernomen werd. Euwe zal tevreden hebben toegekeken.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Ballonbeheer: Aad Juijn


HZP SCHIEDAM  2 - RIDDERKERK 1  4 – 4, ronde 4

Afgelopen maandag speelde ons tweede team een thuiswedstrijd tegen het eerste team van Ridderkerk. De gemiddelde rating van Ridderkerk was 1564, terwijl Schiedam een gemiddelde rating van 1510 had. Met zo'n klein ratingverschil zou het een spannende wedstrijd kunnen worden.

... spannende wedstrijd

Aan bord 3 speelde Cees Verhagen (rating 1872) met zwart tegen Bas Kuijper (1763). Er werden 3 stel lichte stukken geruild en daarna volgde dameruil. Maar toen kon het paard van Cees niet meer spelen, waarna het paard verloren ging.  Cees bleef dit paard achter en verloor het eindspel (0 – 1).

Cees (m) verliest in zijn laatste wedstrijd voor HZPS
Jan V. (rv) knappe remise!

Aan bord 6 had Marco Zwanenburg (1521) wit tegen Thomas Schepers (1465). In het middenspel gebeurde van alles: Marco hield de dame over en Thomas had toren plus loper. Marco wist de overwinning te behalen (1 – 1).

Aan bord 2 speelde Gerard Turkenburg (1587) met wit tegen Peter Luijendijk (1694). Gerard kwam met een pion op de 6e rij en had daar plannen mee. Maar Peter keek naar de koningsstelling van Gerard. Peter offerde daar een toren. Gerard zag dat die aanval door zou slaan en gaf op (1 – 2).

Aan bord 7 speelde Dick Vons (1506) met zwart tegen Wim Bas (1474). Dick kreeg een remise aanbod, maar mocht dit van de teamleider niet aannemen. Even later laat Dick pardoes een stuk instaan, en geeft gefrustreerd op. Wim wilde de partij echter niet op deze wijze winnen en bood alsnog remise aan, maar ja het is een officiële RSB wedstrijd en opgegeven is opgegeven. Beide spelers zaten duidelijk met een kater (1 – 3).  

Dick verliest op zeer ongelukkige wijze
Jan H. krijgt dame gedoneerd en wint!

Dame kwijt...
Jan Hennevanger (1141) had wit aan bord 8 tegen Wim van Dalen (1197). Toen de partij al ver gevorderd was, hadden beiden de dame, een loper en 6 pionnen. De dames stonden tegenover elkaar met Jan aan zet. De dame van Wim was gedekt door een pion. Maar Jan zag dat die pion gepend was door de loper van Jan: de pion kon niet spelen, want dan zette Wim zichzelf schaak. Jan sloeg dus de dame en Wim gaf direct op (2 – 3).

Jan Verveen (1372) speelde met wit aan bord 4 tegen Jelle van de Berg (1554). Na veel afruil ontstond er een eindspel, waarin Jan 2 pionnen extra had voor de kwaliteit. Jan krijgt een vrijpion op de 6e rij. Dan volgt herhaling van zetten en remise (2.5 – 3.5).

Leo Pletikosic (1433) had zwart aan bord 5 tegen Bas Weber (1512). Bas rokeert kort, Leo rokeert lang. Dan heeft Leo een prachtige combinatie met een schijnoffer. Dit levert Leo een pion op. Beiden hebben in het eindspel alleen een paard, Leo heeft 7 pionnen en Bas heeft 6 pionnen. Leo weet dit eindspel te winnen (3.5 – 3.5).

Leo: fraaie winst en Marco (m) idem dito!

Aan bord 1 had Piet Hofstee (1642) zwart tegen Tuvshin Boldoo (1853). Tuvshin speelde met zijn pionnen e4, f4 en g4. Piet speelde b5 en c5. Het werd vreselijk gecompliceerd. Daarna volgde een grote afruil. Ook in het eindspel werd veel geruild. Beiden hadden toen alleen een zwartveldige loper en 1 pion, dus remise. De partij kunt u hier naspelen.

Piet: flink ratingverschil toch remise!
Gerard (teamleider) liet zich beetnemen en verloor...

En daarmee eindigde de wedstrijd in 4 – 4.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Ballonbeheer: Aad Juijn


Hoeksche Waard 2 - HZP Schiedam 2   7 - 1, ronde 3

Hoeksche Waard: file ...
Afgelopen donderdag speelde het tweede een uitwedstrijd tegen het tweede van Hoeksche Waard. De vorige ronde was door ons glansrijk gewonnen waardoor het vertrouwen torenhoog was. Maar helaas moesten we een trouw teamlid missen, de heer Maas was ernstig ten val gekomen en kon niet met ons mee. Wij wensen hem een snelle genezing en hopen hem weer gauw bij ons team te hebben. Als invaller kwam nu Eric Emor mee. Door filevorming kwamen wij wat later bij het clubgebouw aan dan geplant en doordat het clubgebouw van de Hoeksche Waard op een bepaalde tijd dicht moet waren de klokken al ingedrukt. Dit zou in de wedstrijd nog een dingetje worden. 

Aan bord 2 speelde Gerard Turkenburg. Verrassend genoeg was Gerard snel klaar. De verklaring lag in het feit dat hij twee tempo’s verloor en dat niet meer boven kwam. (1-0)

Gerard: twee tempi achter en verlies ...

Aan bord 7 speelde Dick Vons. Ik heb de wedstrijd niet goed gezien maar ook Dick verloor. (2-0)

Dick verloor ...

Aan bord 1 speelde Piet Hofstee. Maar ook hier lag het verschil in twee tempo’s en ook hier konden we geen winst noteren. (3-0)

Ook Piet verloor op twee tempi ...

Aan bord 6 speelde Marco Zwanenburg. Hier was een goede strijd maar Marco verbruikte veel tijd. En daar hadden we al niet veel van, de klok bleek te sterk. (4-0)

Marco: klok bleek te sterk ...

Aan bord 5 speelde onze invaller Eric Emor. En ook hier weerde Eric zich goed maar gaf de klok weer de doorslag. (5-0)

Eric: klok gaf doorslag ...

Aan bord 8 speelde Jan Hennevanger. Ook hier het verhaal van een goede strijd maar de tijd was ook voor Jan scherprechter. (6-0)

Jan: eveneens klok ...

Aan bord 3 speelde Leo Pletikosic. Hij hield taai stand maar moest uiteindelijk in het eindspel zijn meerdere erkennen. (7-0)

Leo: taai stand, maar uiteindelijk verlies ...

En zult u zeggen was er dan geen enkel lichtpuntje. Jawel. Aan bord 4 speelde Jan Verveen en hij hield de eer een beetje hoog door als enige een overwinning bij te schrijven. (7-1)

Jan redde de eer!

Hiermee verloren wij met de cijfers 7-1 hierbij wel de kanttekening dat het team van de Hoeksche Waard behoorlijk sterk was waardoor de nederlaag geen verrassing was.Verslag: Jan Verveen
Fotografie: Archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn
HZP SCHIEDAM  2 - PASCAL  2   6 - 2, RONDE 2

Afgelopen maandag speelde ons tweede team thuis tegen het tweede team van PASCAL. De aanloop naar deze wedstrijd was zenuwslopend, vooral omdat teamleider Gerard Turkenburg maandagochtend nog in Frankrijk was.

Gerard realiseerde zich de zondag ervoor dat hij twee leden van onze vereniging nog niet gezegd had dat zij moesten spelen. Hoe regel je dat vanuit Frankrijk als je geen ledenlijst bij je hebt??? Gelukkig kon Gerard sms’en naar Marco Zwanenburg, de bovenbuurman van Frans Groeneweg. Marco liet het bericht aan Frans zien en die ging bellen. Hoera, eerste probleem opgelost.

Gerard: file, file, enz... 
Gerard vertrok maandag naar Nederland, maar helaas: file, daarna file, daarna wegversperring en daarna file. Het begintijdstip van de wedstrijd naderde en nog geen Gerard. Wedstrijdleider Arjan Schouteren kende de opstelling van het team niet. Dus: aan de deelnemers vragen aan welk bord zij zouden spelen en de opstelling doorgeven aan de tegenstanders. Toen Gerard vlak voor 8 uur binnenkwam zag hij dat hij aan bord 1 zat en dat was echt de bedoeling niet geweest. Dan kom je 1 minuut voor acht hijgend binnen, nadat je de hele dag in de zenuwen hebt gezeten, en zie je dat je moet spelen aan een bord wat niet de bedoeling was. Gerard dacht toen mogelijk: “Ik wou dat ik thuis voor de TV zat”. Niet echt een optimaal begin van zijn wedstrijd.

Wedstrijdleider Arjan ...

Dan de wedstrijd. Aan bord 3 speelde Cees Verhagen (ELO rating 1872) met zwart tegen Arie Speksnijder (ELO 1515). Cees veroverde al snel een pion en om ongeveer 10 uur zaten ze in een eindspel met beiden alleen een toren en pionnen. De torens werden ook geruild. Cees had toen een pluspion. En die pluspion werd een vrijpion die de wedstrijd besliste. (1 – 0).

Cees (rv) pionnetje voor... 1-0

Aan bord 1 speelde Gerard Turkenburg (1588) met zwart tegen Michael Bijkerk (1566). Gerard had mooie dreigingen en kwam de kwaliteit voor. Maar Gerard stond ineens verloren. Het valt ook niet mee om je na zo'n dag optimaal te kunnen concentreren. (1 – 1)

Gerard (la) ongewild aan bord 1 stond ineens verloren ...

Aan bord 8 speelde Dick Vons (1517) met wit tegen Martijn van Wingerden (1382). Frans liep steeds langs de borden en hij had niet gezien dat er iets erg dreigends was, maar Dick had ineens gewonnen (2 – 1).

Dick (ra) ineens gewonnen!

Piet Hofstee (1650) speelde met wit aan bord 2 tegen Koert Timmerman (1605). Piet kwam aanvallend te staan: hij had de open c- lijn en ook zijn lichte stukken deden goed mee. Uiteindelijk veroverde Piet een stuk en won (3 – 1).

Piet veroverde stuk en won ...

Marco Zwanenburg (1499) had zwart aan bord 7 tegen Ad Stabij (1362). Marco kwam 2 pionnen achter. Maar hij veroverde later de dame voor een toren plus paard. Marco had een uur later D+L+4pi, Ad had T+P+L+4 pi. Marco slaagde er in om dit te winnen (4 – 1).

Marco (r) wint ...

Theo zag spoken ...
F.G. Maas (1490) speelde met wit aan bord 6 tegen Theo Punt (1370). Frans Groeneweg liep langs het bord en was verbijsterd. F.G. speelde de hele opening precies zoals Frans die opening ook speelt. Telepathie???? Om half 11 hadden beiden D+T+P, F.G. had 6 pionnen en Theo had 4 pionnen. De zware stukken werden geruild. Theo promoveerde met een pion. Daarna zag Theo spoken en gaf op in een volkomen gewonnen stelling!!! (5 – 1). Telepathie, spoken, wat gebeurde hier???

F.G. mysterieuze winst ...

Jan Verveen (1380) had zwart aan bord 5 tegen Arie Prins (1421). Er werd veel geruild  en uiteindelijk had Jan een paard en 4 pionnen, Arie had een loper en 4 pionnen. Maar Jan kwam in een verloren eindspel (5 – 2).

Jan (la) verloren eindspel ...

Dan de laatste partij. Hier speelde Leo Pletikosic (1443) met wit aan bord 4 tegen Gerrit de Jong (1449). Leo startte direct een aanval op de dame vleugel: met 4 pionnen daar naar voren, stukken ontwikkelen doen we later nog wel!!! Leo ontwikkelde zijn stukken inderdaad daarna en kreeg toen een mooie koningsaanval: met de dame, 2 lopers en een paard op de koning af. Leo verovert een paard, wikkelt af naar het eindspel en wint dit keurig.

Leo (ra) wint paard en de partij ...

Daarmee won HZPS 2 met 6 – 2. Eind goed, al goed.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn
Onésimus 3 - HZP SCHIEDAM 2   4½ - 3½, RONDE 1

Verslag schrijven...
Donderdag 27 september mochten de heren  van het tweede team het RSB seizoen openen voor HZP Schiedam. Een uitwedstrijd tegen het derde van Onésimus dat met gemiddeld 50 ratingpunten méér de lichte favoriet was. Onésimus 3 won dan ook met de kleinst mogelijke cijfertjes. Team twee bestaat uit louter schakers, d.w.z. aan verslagen schrijven heeft men over het algemeen geen boodschap. Onze kersverse wedstrijdleider extern Arjan Schouteren verstaat zijn vak en bezocht geheel belangeloos deze wedstrijd. Arjan keerde tegen tien uur weer huiswaarts, maar deed dit niet zonder eerst enkele foto’s te hebben geschoten en deze direct door te sturen naar uw webmaster tevens ondergetekende. Tja, dus wat een verslag betreft zult u het dus met deze kennisgeving moeten doen: de persoonlijke uitslagen en enkele foto’s…   


3A
Onésimus 3         
1534
HZP Schiedam 2          
1484
4½ - 3½
1
Shau-Ming Yuen     
1593
Piet Hofstee            
1650
0  - 1
2
Harry Elgershuizen 
1597
Leo Pletikosic          
1443
1  - 0
3
Martin Schouten    
1558
Gerard Turkenburg       
1588
½  - ½
4
Wil de Boer        
1552
Jan Verveen             
1380
1 - 0
5
Willem van Randwijk
1524
F.G. Maas               
1490
0 - 1
6
John van der Meulen
1485
Dick Vons               
1507
½  - ½
7
Dominique Taapken  
1432
Eric Emor               
1673
½  - ½
8
John Janssen

Jan Hennevanger
1141
1  - 0

Jan (0) en Eric (½)...

F.G.(1) en Dick (½)...


Piet (1), Leo (0), Gerard (½) en Jan (0)...

Kennisgeving/ballonbeheer: Aad Juijn
Fotografie: Arjan Schouteren


Geen opmerkingen: