Team 2


RSB seizoen 2018/2019, Team 2

De uitslagen en standen van klasse 3A vindt u hier...

Hoeksche Waard 2 - HZP Schiedam 2   7 - 1, ronde 3

Hoeksche Waard: file ...
Afgelopen donderdag speelde het tweede een uitwedstrijd tegen het tweede van Hoeksche Waard. De vorige ronde was door ons glansrijk gewonnen waardoor het vertrouwen torenhoog was. Maar helaas moesten we een trouw teamlid missen, de heer Maas was ernstig ten val gekomen en kon niet met ons mee. Wij wensen hem een snelle genezing en hopen hem weer gauw bij ons team te hebben. Als invaller kwam nu Eric Emor mee. Door filevorming kwamen wij wat later bij het clubgebouw aan dan geplant en doordat het clubgebouw van de Hoeksche Waard op een bepaalde tijd dicht moet waren de klokken al ingedrukt. Dit zou in de wedstrijd nog een dingetje worden. 

Aan bord 2 speelde Gerard Turkenburg. Verrassend genoeg was Gerard snel klaar. De verklaring lag in het feit dat hij twee tempo’s verloor en dat niet meer boven kwam. (1-0)

Gerard: twee tempi achter en verlies ...

Aan bord 7 speelde Dick Vons. Ik heb de wedstrijd niet goed gezien maar ook Dick verloor. (2-0)

Dick verloor ...

Aan bord 1 speelde Piet Hofstee. Maar ook hier lag het verschil in twee tempo’s en ook hier konden we geen winst noteren. (3-0)

Ook Piet verloor op twee tempi ...

Aan bord 6 speelde Marco Zwanenburg. Hier was een goede strijd maar Marco verbruikte veel tijd. En daar hadden we al niet veel van, de klok bleek te sterk. (4-0)

Marco: klok bleek te sterk ...

Aan bord 5 speelde onze invaller Eric Emor. En ook hier weerde Eric zich goed maar gaf de klok weer de doorslag. (5-0)

Eric: klok gaf doorslag ...

Aan bord 8 speelde Jan Hennevanger. Ook hier het verhaal van een goede strijd maar de tijd was ook voor Jan scherprechter. (6-0)

Jan: eveneens klok ...

Aan bord 3 speelde Leo Pletikosic. Hij hield taai stand maar moest uiteindelijk in het eindspel zijn meerdere erkennen. (7-0)

Leo: taai stand, maar uiteindelijk verlies ...

En zult u zeggen was er dan geen enkel lichtpuntje. Jawel. Aan bord 4 speelde Jan Verveen en hij hield de eer een beetje hoog door als enige een overwinning bij te schrijven. (7-1)

Jan redde de eer!

Hiermee verloren wij met de cijfers 7-1 hierbij wel de kanttekening dat het team van de Hoeksche Waard behoorlijk sterk was waardoor de nederlaag geen verrassing was.Verslag: Jan Verveen
Fotografie: Archief HZPS
Gedachtebeheer: Aad Juijn
HZP SCHIEDAM  2 - PASCAL  2   6 - 2, RONDE 2

Afgelopen maandag speelde ons tweede team thuis tegen het tweede team van PASCAL. De aanloop naar deze wedstrijd was zenuwslopend, vooral omdat teamleider Gerard Turkenburg maandagochtend nog in Frankrijk was.

Gerard realiseerde zich de zondag ervoor dat hij twee leden van onze vereniging nog niet gezegd had dat zij moesten spelen. Hoe regel je dat vanuit Frankrijk als je geen ledenlijst bij je hebt??? Gelukkig kon Gerard sms’en naar Marco Zwanenburg, de bovenbuurman van Frans Groeneweg. Marco liet het bericht aan Frans zien en die ging bellen. Hoera, eerste probleem opgelost.

Gerard: file, file, enz... 
Gerard vertrok maandag naar Nederland, maar helaas: file, daarna file, daarna wegversperring en daarna file. Het begintijdstip van de wedstrijd naderde en nog geen Gerard. Wedstrijdleider Arjan Schouteren kende de opstelling van het team niet. Dus: aan de deelnemers vragen aan welk bord zij zouden spelen en de opstelling doorgeven aan de tegenstanders. Toen Gerard vlak voor 8 uur binnenkwam zag hij dat hij aan bord 1 zat en dat was echt de bedoeling niet geweest. Dan kom je 1 minuut voor acht hijgend binnen, nadat je de hele dag in de zenuwen hebt gezeten, en zie je dat je moet spelen aan een bord wat niet de bedoeling was. Gerard dacht toen mogelijk: “Ik wou dat ik thuis voor de TV zat”. Niet echt een optimaal begin van zijn wedstrijd.

Wedstrijdleider Arjan ...

Dan de wedstrijd. Aan bord 3 speelde Cees Verhagen (ELO rating 1872) met zwart tegen Arie Speksnijder (ELO 1515). Cees veroverde al snel een pion en om ongeveer 10 uur zaten ze in een eindspel met beiden alleen een toren en pionnen. De torens werden ook geruild. Cees had toen een pluspion. En die pluspion werd een vrijpion die de wedstrijd besliste. (1 – 0).

Cees (rv) pionnetje voor... 1-0

Aan bord 1 speelde Gerard Turkenburg (1588) met zwart tegen Michael Bijkerk (1566). Gerard had mooie dreigingen en kwam de kwaliteit voor. Maar Gerard stond ineens verloren. Het valt ook niet mee om je na zo'n dag optimaal te kunnen concentreren. (1 – 1)

Gerard (la) ongewild aan bord 1 stond ineens verloren ...

Aan bord 8 speelde Dick Vons (1517) met wit tegen Martijn van Wingerden (1382). Frans liep steeds langs de borden en hij had niet gezien dat er iets erg dreigends was, maar Dick had ineens gewonnen (2 – 1).

Dick (ra) ineens gewonnen!

Piet Hofstee (1650) speelde met wit aan bord 2 tegen Koert Timmerman (1605). Piet kwam aanvallend te staan: hij had de open c- lijn en ook zijn lichte stukken deden goed mee. Uiteindelijk veroverde Piet een stuk en won (3 – 1).

Piet veroverde stuk en won ...

Marco Zwanenburg (1499) had zwart aan bord 7 tegen Ad Stabij (1362). Marco kwam 2 pionnen achter. Maar hij veroverde later de dame voor een toren plus paard. Marco had een uur later D+L+4pi, Ad had T+P+L+4 pi. Marco slaagde er in om dit te winnen (4 – 1).

Marco (r) wint ...

Theo zag spoken ...
F.G. Maas (1490) speelde met wit aan bord 6 tegen Theo Punt (1370). Frans Groeneweg liep langs het bord en was verbijsterd. F.G. speelde de hele opening precies zoals Frans die opening ook speelt. Telepathie???? Om half 11 hadden beiden D+T+P, F.G. had 6 pionnen en Theo had 4 pionnen. De zware stukken werden geruild. Theo promoveerde met een pion. Daarna zag Theo spoken en gaf op in een volkomen gewonnen stelling!!! (5 – 1). Telepathie, spoken, wat gebeurde hier???

F.G. mysterieuze winst ...

Jan Verveen (1380) had zwart aan bord 5 tegen Arie Prins (1421). Er werd veel geruild  en uiteindelijk had Jan een paard en 4 pionnen, Arie had een loper en 4 pionnen. Maar Jan kwam in een verloren eindspel (5 – 2).

Jan (la) verloren eindspel ...

Dan de laatste partij. Hier speelde Leo Pletikosic (1443) met wit aan bord 4 tegen Gerrit de Jong (1449). Leo startte direct een aanval op de dame vleugel: met 4 pionnen daar naar voren, stukken ontwikkelen doen we later nog wel!!! Leo ontwikkelde zijn stukken inderdaad daarna en kreeg toen een mooie koningsaanval: met de dame, 2 lopers en een paard op de koning af. Leo verovert een paard, wikkelt af naar het eindspel en wint dit keurig.

Leo (ra) wint paard en de partij ...

Daarmee won HZPS 2 met 6 – 2. Eind goed, al goed.

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Gedachtebeheer: Aad Juijn
Onésimus 3 - HZP SCHIEDAM 2   4½ - 3½, RONDE 1

Verslag schrijven...
Donderdag 27 september mochten de heren  van het tweede team het RSB seizoen openen voor HZP Schiedam. Een uitwedstrijd tegen het derde van Onésimus dat met gemiddeld 50 ratingpunten méér de lichte favoriet was. Onésimus 3 won dan ook met de kleinst mogelijke cijfertjes. Team twee bestaat uit louter schakers, d.w.z. aan verslagen schrijven heeft men over het algemeen geen boodschap. Onze kersverse wedstrijdleider extern Arjan Schouteren verstaat zijn vak en bezocht geheel belangeloos deze wedstrijd. Arjan keerde tegen tien uur weer huiswaarts, maar deed dit niet zonder eerst enkele foto’s te hebben geschoten en deze direct door te sturen naar uw webmaster tevens ondergetekende. Tja, dus wat een verslag betreft zult u het dus met deze kennisgeving moeten doen: de persoonlijke uitslagen en enkele foto’s…   


3A
Onésimus 3         
1534
HZP Schiedam 2          
1484
4½ - 3½
1
Shau-Ming Yuen     
1593
Piet Hofstee            
1650
0  - 1
2
Harry Elgershuizen 
1597
Leo Pletikosic          
1443
1  - 0
3
Martin Schouten    
1558
Gerard Turkenburg       
1588
½  - ½
4
Wil de Boer        
1552
Jan Verveen             
1380
1 - 0
5
Willem van Randwijk
1524
F.G. Maas               
1490
0 - 1
6
John van der Meulen
1485
Dick Vons               
1507
½  - ½
7
Dominique Taapken  
1432
Eric Emor               
1673
½  - ½
8
John Janssen

Jan Hennevanger
1141
1  - 0

Jan (0) en Eric (½)...

F.G.(1) en Dick (½)...


Piet (1), Leo (0), Gerard (½) en Jan (0)...

Kennisgeving/ballonbeheer: Aad Juijn
Fotografie: Arjan Schouteren


Geen opmerkingen: