donderdag 27 augustus 2015

Programma komende weken... Dominic: nieuwe sterschrijver? Wedstrijdleider extern????!


ZOMERCOMPETITIE  24  AUGUSTUS

Programma voor de komende tijd:
     31 augustus: Laatste avond zomercompetitie
 7 september: Ledenvergadering
14 september: Start wintercompetitie

... ledenvergadering
De ledenvergadering en de nieuwe competitie komen dichterbij en dat was te merken. De jaarverslagen, die Arnold had gemaakt, waren door Frans uitgeprint voor de leden die geen e-mail hebben. Theo was nog steeds op zoek naar een wedstrijdleider extern. David van der Mast had zich gerealiseerd dat het tweede team aanzienlijk verzwakt was in vergelijking met het vorige seizoen. Hij had de gemiddelde rating van het nieuwe tweede team uitgerekend en vergeleken met de gemiddelde rating in de tweede klasse. Daar zat nogal een verschil tussen. Na bespreking met de leden van het tweede team werd democratisch besloten om aan de wedstrijdleider RSB te verzoeken om ons tweede team terug te zetten naar de derde klasse. Dit verzoek werd ingewilligd. David had nu de voorgestelde bezetting bij zich van de twee achttallen, het viertal en het bekerteam. Andries Schukking was bezig om het nieuwe wedstrijdtempo (1uur en 30 minuten plus 15 seconden per zet) in te stellen op de grijze klokken. Andries zag dat veel batterijen leeg waren. Volgende week verder met nieuwe batterijen.

Er waren 17 deelnemers: in groep 1 deden 5 schakers mee en in de andere groepen 4 schakers. Er waren ook 4 verslagen. Helaas was de indeling hierop niet ingesteld: geen verhaal uit groep 3 en maar liefst twee verhalen uit groep 4.

GROEP 1

1
Alex Kapitonenko
3 uit 4
1
Jan Zoorob
3
3
Ben Riksen
2,5
4
Frans Groeneweg
1
5
David van der Mast
0.5

... spectaculair gespeeld
Frans zag dat er in deze groep vaak spectaculair gespeeld werd. Vaak offers, waardoor wilde stellingen ontstonden, die nauwelijks te overzien waren. Na afloop wisten de omstanders dan altijd te vertellen waar het beter gekund had. In de eerste ronde was de partij tussen Jan en Frans hier een duidelijk voorbeeld van: na het wilde spel met offers wist Jan een gewonnen eindspel te bereiken. David had mooi spel tegen Ben tot David een toren cadeau deed. In de tweede ronde stond bij Frans tegen David ineens alles in. Frans offerde de dame voor een toren plus een paard en kreeg erg dreigende pionnen. David offerde de dame voor een toren. Het eindspel werd remise al zeiden omstanders dat er voor Frans meer had ingezeten. Alex had een mooie combinatie tegen Jan. Jan reageerde verkeerd en dat was dat. In de derde ronde volgden Ben en Frans lang de theorie. Het eindspel werd remise. David en Alex hadden in het eindspel allebei een paard en pionnen. De pionnen van Alex beslisten. In de vierde ronde bereikte Ben tegen Alex een eindspel van toren tegen paard en evenveel pionnen. Ben won dit prachtig!!! Jan en David waren spectaculair bezig. Jan had de kwaliteit meer en slaagde er in mat te geven. In de vijfde ronde werd Frans door Alex heel geleidelijk van het bord geschoven. Ben ging in de opening in de fout tegen Jan en dat besliste snel.

David en Jan: kwestie van kwaliteit...


Ben wint van Alex!


David vs. Alex...


GROEP 2

1
Piet Hofstee
2,5 uit 3
2
Theo van Zessen
1,5
3
Leo Pletikosic
1
3
Andries Schukking
1

Leo: mopperen
Theo schreef thuis het volgende verhaal, wat hij naar Frans doorbelde. In de eerste ronde speelde ik tegen Andries. Ik won al snel een toren en ik dacht de loper, die de toren opgegeten had, simpel te kunnen evacueren voordat deze door Andries' toren zou worden aangevallen. Maar dat viel toch weer tegen. Door de loper in te leveren bleef ik een kwaliteit voor en met een verre vrijpion was het alsnog te winnen. Inmiddels speelde Leo remise tegen Piet, die vol lof was over het goede spel van zijn tegenstander. In de tweede ronde tegen Piet, die weer eens met een afwijkende openingsvariant op de proppen kwam. Een traag systeem maar net die 5% van de opening waar ik niet van op de hoogte ben. Volgens Piet was mijn opzet niet de juiste en inderdaad had Piet in het eindspel een pion meer en een loper tegen mijn paard, voldoende voor de winst. Ondertussen won Andries van Leo, die ik duidelijk hoorde mopperen op enkele zetten die hem uit de hand gelopen waren. In de derde ronde liet Leo net als vorige week zijn koning in het centrum. Toen hij ook nog een stuk offerde stond hij verloren, hij verdedigde zich echter taai en na nog een heleboel zetten bereikte ik een eindspel met 3 pionnen tegen nul. Gezien de stand van de vlaggen dacht ik meer tijd te hebben dan Leo. Opeens viel echter mijn vaandel, terwijl dat van Leo van geen wijken wist. Toch nog remise voor Leo. Piet had ondertussen van Andries gewonnen en met dat resultaat werd hij afgetekend groepswinnaar.

Andries... DGT's instellen...


Andries tegen Leo, en daarachter Piet tegen Theo...


Piet tegen de geplaagde voorzitter Theo... 


GROEP 3

1
Dirk Brijs
2,5 uit 3
2
Hans Schrumpf
2
3
Jan Weitering
1,5
4
Marco Zwanenburg
0

Helaas geen verhalenschrijver in deze groep.

Hans tegen Jan, en Dirk tegen Marco...


Nog een keer, maar dan uit 'n andere invalshoek...


Dirk... 


GROEP 4

1
Arnold van der Kammen
2,5 uit 3
2
Diego Kaersenhout
1,5
2
Dominic Louer
1,5
4
Jan Hennevanger
0,5

Pacman...
Zoals al vermeld zijn er twee verslagen in deze groep. Eerst het verslag van Dominic Louer. Soms zit het mee en soms zit het tegen. In de eerste partij tegen Diego liet ik een pion te ver doorlopen. Mijn paard stond aangevallen en mijn gedachten waren al verder dan mijn zetten en het paard stond dus nog niet gedekt. Diego dacht lang na (en Dominic maar balen), maar Diego pakte het paard toch maar niet, daar het te opvallend was en hij verwachtte dat er een duister plan achter zat. Soms zit het mee. Ik moest alle zeilen bij zetten om die pion tegen te houden en zelfs na promoveren van een andere pion heb ik door tijdgebrek van Diego remise bereikt. Viel uiteindelijk allemaal mee. Dan tegen Arnold. Hij gaf wat weg, waarna ik zijn torens om de beurt aanval met mijn paard en tegelijk met mijn paard de pionnen opvrat wat deed denken aan Pacman. Tot zo ver ging het goed, maar toen gaf ik een stuk terug en begon hij met zijn torens mijn stukken plat te walsen. Uiteindelijk hadden we allebei een toren en een pion en toen was ik zo lief om mijn toren weg te geven en dat viel flink tegen. Als laatste tegen Jan. Het ging gelijk op en toen zette hij mijn paard klem en dacht ik: “die ben ik kwijt, het zit weer tegen”. Maar toen draaide de wind en bleek het niet slecht te zijn en kon ik 2 torens of de dame winnen. Game over. Al met al een goede dag. Meestal haal ik uit 5 partijen 0, 0.5 of 1 punt en nu met minder partijen een nieuwe highscore in de zomercompetitie. Ik moet nog wennen aan de extra 10 minuten bedenktijd. Ik gebruikte 15 minuten, 10 minuten en 5 minuten. Het ging steeds sneller.

Het is duidelijk: we hebben er een sterschrijver bij!!!!

... masochisme?
Het tweede verslag is van Arnold. Als er een ramp gebeurt staat Nederland vaak voorop om te doneren. Hulp bieden en vrijgevig zijn bij rampen is de mens niet vreemd. Hoe anders is dit bij het schaken! Degene die daar de ramp veroorzaakt doneert vaak ook iets. Alsof de veroorzakende schaker meteen wil helpen met de wederopbouw bij zijn tegenstander. Een soort masochistische humanitaire hulpverlening. Vanavond tegen Jan met zwart. Ik speelde mijn vertrouwde systeempje  en Jan speelde rustig zijn spel. Naarmate de stelling vorderde besloot Jan mij een stuk cadeau te doen. Op slag stond ik gewonnen. Uiteindelijk ging Jan door zijn vlag. Tegen Dominic verliep de partij razendsnel. Binnen 10 minuten zaten we in het eindspel. In een remisestand besloot Dominic zijn toren cadeau te toen. Met koning en toren was mat snel in zicht. Tegen Diego was het van een andere orde. Diego speelde lekker agressief Twee agressief spelende schakers levert geen winst. Er werd in alle vrede tot remise besloten. Hier was duidelijk sprake van damagecontrol. Al met al eindigde ik met 2,5 punten op de eerste plaats. Een resultaat dat vooral te danken is aan de gulheid en masochistische, humanitaire inslag van enkele van mijn tegenstanders!

Dominic... nieuwe sterschrijver?


Sterschrijvers onder elkaar... (Arnold vs. Dominic)


Marco en Dominic kijken toe bij Jan en Diëgo...


Jan en Diëgo...


Bij de stand zijn er drie prijzen te verdienen. Met hierna nog slechts één avond te spelen is het duidelijk dat John van Baarle de zomercompetitie wint. Met 140,6 punten is hij niet meer in te halen. Ben Riksen staat tweede met 122,7 punten en Arnold van der Kammen is derde met 115,7 punten. Maar per avond zijn er 15 punten te verdienen (als je alles wint), zodat er nog meer kandidaten zijn voor een prijs, want Hans Schrumpf volgt met 111,2 en daarna Theo van Zessen met 110,6 en Marco Zwanenburg (108,3)

Bij de vooruitgang in de zomerrating zijn er geen prijzen. Leo Pletikosic staat bovenaan: hij verbetert zijn zomerrating met 239 ELO punten! Daarna komen Ben Riksen en Dick Vons beide met een verbetering van 175 ELO punten. Achtervolgers zijn Piet Hofstee (+124), Dominic Louer (+114) en Diego Kaersenhout (+111).

De volgende spelers hebben een zomerrating van tenminste 1900 ELO punten. John van Baarle staat bovenaan met een zomerrating van 2272 ELO punten. Hij wordt gevolgd door Alex Kapitonenko (2147), Jan Zoorob (2111), Aad Juijn (2021), Ben Riksen (2006) en Piet Hofstee (1901).

Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Theo van Zessen/Arnold van der Kammen/Dominic Louer
Gedachtebeheer: Aad Juijn


STAND  ZOMER  COMPETITIE 25 aug
Naam
Punten
%
1
½
0
John van Baarle
140,6
83,3
30
5
4
Ben Riksen
122,7
53,9
17
21
13
Arnold van der Kammen
115,7
56,4
17
10
12
Hans Schrumpf
111,2
47,8
19
7
21
Theo van Zessen
110,6
46,2
16
16
20
Marco Zwanenburg
108,3
51,2
18
6
17
Dirk Brijs
105
53,7
12
5
10
Jan Zoorob
103,1
56
11
6
8
Leo Pletikosic
102,2
60,8
12
4
7
Alex Kapitonenko
102
73,5
11
3
3
David van der Vloed
100,4
60
11
2
7
Gerard Turkenburg
98,1
48,3
11
7
12
David van der Mast
97,7
50
13
7
13
Jan Weitering
95,8
46,2
9
6
11
Aad Juijn
93,5
47,6
6
8
7
Piet Hofstee
93
53,3
6
4
5
Jan Brand
92,6
65,4
7
3
3
Frans Groeneweg
92,5
39,4
8
10
15
Diego Kaersenhout
91
60
4
4
2
Dominic Louer
88,3
34,7
11
3
22
Andries Schukking
86,4
34
7
3
15
Dick Vons
85,8
46,4
5
3
6
Huub Slijt
76,2
10
0
1
4
Jan Hennevanger
66,3
14,7
3
4
27


ZOMERRATINGLIJST  25 aug  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
John van Baarle
w
2272
Alex Kapitonenko
z
2147
Jan Zoorob
w
2111
Aad Juijn
z
2021
Ben Riksen
z
2006
Piet Hofstee
z
1901
Frans Groeneweg
w
1844
David van der Mast
w
1828
Dick Vons
2z
1818
Theo van Zessen

1804
Dirk Brijs
z
1696
Leo Pletikosic
w
1669
Andries Schukking
z
1659
Hans Schrumpf      
w
1571
Gerard Turkenburg

1547
Jan Weitering

1533
Jan Brand
w
1465
Arnold van der Kammen
w
1458
Marco Zwanenburg
z
1420
Diego Kaersenhout

1375
Dominic Louer
2w
1318
David van der Vloed
2z
1315
Jan Hennevanger

     1063
Huub Slijt
w
1059


ZOMER RATING  VOORUITGANG  25 aug

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Leo Pletikosic
1430
1677
1669
239
Ben Riksen
1831
1899
2006
175
Dick Vons
1643
1818
1818
175
Piet Hofstee
1777
1847
1901
124
Dominic Louer
1204
1325
1318
114
Diego Kaersenhout
 1264
 1435
 1375
111
Marco Zwanenburg
1345
1590
1420
75
Jan Brand
 1396
1465
 1465
69
Dirk Brijs
1670
1643
 1696
26
Jan Weitering
1512
1505
 1533
21
Jan Zoorob
2092
2058
2111
19
John van Baarle
2268
2272
2272
4
Frans Groeneweg
1854
1869
1844
-10
Aad Juijn
2035
2021
2021
-14
Arnold van der Kammen
1506
1404
1458
-48
Hans Schrumpf
1633
1482
1571
-62
Alex Kapitonenko
2209
2147
2147
-62
Huub Slijt
 1126
 1059
 1059
-67
Gerard Turkenburg
1646
1547
1547
-99
Jan Hennevanger
      1183
      1050
     1063
-120
Theo van Zessen
1931
1854
1804
-127
Andries Schukking
1794
1655
1659
-135
David van der Vloed
1490
1315
1315
-175
David van der Mast
2061
1963
1828
-233