woensdag 27 februari 2013

HZPS 90 jaar!!



HZP SCHIEDAM 90 JAAR EN AAD JUIJN LID VAN VERDIENSTE!

Aad...lid van verdienste
Bij het 90-jarig jubileum van HZP Schiedam hield voorzitter Theo van Zessen uiteraard een speech. Het hoogtepunt hiervan was dat Aad Juijn toegesproken werd. Aad steekt enorm veel tijd in zijn taak als wedstrijdleider-extern. Bovendien heeft hij er voor gezorgd dat we een prachtige website hebben, die altijd actueel is.  Aad voegt zeer creatieve tekstballonnetjes en onderschriften aan de foto's toe zodat de verhalen erg prettig leesbaar zijn (ook voor veel schakers buiten onze vereniging). Om deze redenen werd Aad benoemd tot lid van verdienste. Uiteraard zeer verdiend!!! Onder applaus kreeg  Aad een bijbehorend aandenken: natuurlijk een steigerend zwart paard. Dit alles in aanwezigheid van zijn vrouw Veronica, die geheel toevallig (???) ook aanwezig was.

Nog voor de toespraak van Theo waren Theo en Frans Groeneweg bezig met de indeling van het snelschaaktoernooi. Daarbij kwam onze penningmeester Jan Hennevanger  met chocolade koekjes met afbeeldingen van schaakstukken erop. Beter kun je een schaakavond niet beginnen!! Een tweede aangename verrassing was dat Michelle Juijn (ons vroegere lid) kwam vragen of zij mee mocht doen.

Voorzitter...Theo
Terug naar de toespraak van Theo. Theo verwelkomde de leden van HZP Schiedam op deze gedenkwaardige maandagavond. Gedenkwaardig, want vandaag is het precies 90 jaar geleden dat met ESS, de Eerste Schiedamse Schaakvereniging, hier op 25 februari 1923 van start ging. Ter gelegenheid hiervan willen  we van onze "gewone" schaakavond  een bijzondere maken door een snelschaaktoernooi dat we zo meteen gaan spelen.



Video: Eric Emor

ESS was dus, zoals de naam zegt, de eerste. Later kwamen er meer die fuseerden tot  SV Schiedam. Toen ik er in 1971 lid van werd, schaakte deze club in de kantine van de  destijds grote scheepswerf  Wilton-Fijenoord, samen met enkele leden van de bedrijfsschaakclub WF, waaronder  Cees Troost, nog altijd lid. In de Gorzen schaakte daarnaast Het Zwarte Paard. Deze club fuseerde eind jaren tachtig met Schiedam tot de club waar we nu lid van zijn en die dus erfgenaam is van de oprichtingsdatum van ESS.

Lid worden van een schaakclub is meestal een hele stap. Je begint namelijk met schaken tegen degene  van wie je het geleerd hebt. Dan schaak je wel eens met vrienden en bekenden. Hun openingen en speelwijze zijn je bekend, dus dat voelt vertrouwd. Lid worden van een schaakclub is een sprong in het diepe. Het voordeel is dat je wekelijks kunt spelen, het nadeel is de zwaardere tegenstand; je moet zorgen voor uitbreiding van je openingsrepertoire. Je moet er dus lol in hebben om het jezelf moeilijk te maken.

Onze club heeft een zeer soepel en afgewogen interne competitiesysteem, dat de leden veel vrijheid laat om wel of niet te komen schaken. De grootste teleurstelling na de gang naar het clublokaal  is de mededeling "geen tegenstander", die ieder via een door onze interne wedstrijdleider zorgvuldig bijgehouden lijst van tijd tot tijd te horen krijgt. Merkwaardig woord: tegenstander, want eigenlijk is het een helper, een halve therapeut: jij wilt het jezelf graag moeilijk maken, hij spant zich in om dat te realiseren. Dankzij de oprichters van ESS vinden deze merkwaardige transacties nu al bijna een eeuw plaats in Schiedam.

En alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is geweest, spelen we ook nog extern. Van je clubgenoten weet je immers na verloop van tijd hun openingstrucs, net als eerst van vriend of buurman.  Geen nood, om het onszelf lekker moeilijk te maken spelen we maandelijks, met opnieuw onbekende tegenstanders. Soms moet er ook nog voor gereisd worden op donkere winteravonden.

Vervolgens werd Aad toegesproken zoals reeds vermeld. Hierna besluit Theo met: wat onze club betreft, we hopen natuurlijk met elkaar de 100 te halen, het eeuwfeest te vieren. Maar nu gaan we het elkaar eerst weer lekker moeilijk maken in het snelschaaktoernooi. Allemaal veel plezier.

Hierna leest Frans de indeling van de groepen voor en benadrukt nog eens de snelschaakregels. O.a. geen koning slaan!! Vanuit de zaal komt dan: weet Maxima dit ook?

Er werd eerst een enkele ronde gespeeld in groepen van 5 of 6. Hierna een pauze met hapjes en vervolgens weer een enkele ronde met verwisselde kleuren.



Video: Eric Emor



Video: Eric Emor

Dit leverde de volgende uitslagen op.

Groep 1

 1/2
Aad Juijn
6 uit 11
 1/2
Ben Riksen
6
  3
David van der Mast
5,5
  4
Jan Zoorob
4
  5
Theo van Zessen
1
John van Baarle moest helaas na de eerste ronde stoppen (met 5 remises)

Groep 2
1
Andries Schukking
6,5 uit 8
2
Elise Juijn
5
3
Hans Schrumpf
4
4
Freerk Gerkema
2,5
5
Piet Hofstee
2

Groep 3
  1
Jan Brand
6,5 uit 8
 2/3
Gerard Turkenburg
4,5
 2/3
Ruud van der Linden
4,5
  4
Eric Emor
4
  5
Dick Vons
0,5

Groep 4
1/2
Arnold van der Kammen
6 uit 8
1/2
Marco Zwanenburg
6
  3
Frans Maas
4,5
  4
Gerrit van der Most
3
  5
Jan Krabbendam
0,5

Groep 5
1
Michelle Juijn
8,5 uit 10
2
Jan Verveen
7,5
3
Diego Kaersenhout
5
4
Jaap van Loenen
4,5
5
Nick Rotmeyer
3,5
6
Jan Hennevanger
1

Hierna kon iedereen een keuze maken uit de welvoorziene prijzentafel. Vier leden die door omstandigheden nooit op de club komen krijgen een attentie thuisbezorgd. Een zeer geslaagde avond!



Video: Eric Emor





Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Fotografie/Video: Eric Emor

woensdag 20 februari 2013

HZPS 90 jaar!! Benedictus XVII versus Sint Jan Z en Frans maakt maar één foutje...




INTERNE  COMPETITIE  18  FEBRUARI

...hapjes
Herhaling van een belangrijke mededeling, alleen voor de leden. Op maandag 25 februari bestaat onze vereniging 90 jaar. We vieren het op die avond met een snelschaaktoernooi met hapjes en prijzen. Uiterlijk 19.50 uur aanwezig zijn.

Dit keer een opkomst van 25 leden: 10 partijen in de interne competitie en 2 in de interne bekercompetitie. Jan Hennevanger had helaas geen tegenstander, maar Jan bleef kijken bij wat er allemaal gespeeld werd en later had hij enkele partijen met Hassel Kroes. (voorbereiding voor beiden op het jubileumtoernooi?)

...lente bij HZPS
Aardig was dat er in de foyer op alle tafels bloeiende blauwe druifjes stonden. Als je dit soort bloemen weer ziet verschijnen, dan is er weer hoop dat na de winter de lente er weer komt. Zou dit soort hoop ook gelden voor de scores van sommige leden of teams?







Spa rood...
Wat moet je ermee?
Aad Juijn had wit tegen Ben Riksen. Normaal speelt Ben Siciliaans tegen Aad, maar vanwege de “magere” resultaten meende Ben zijn oude lijfopening het Frans, maar weer eens te moeten laten afstoffen door Aad (Frans is volgens Aad slecht). Zoals de Fransen zeggen “l'embarras du choix” (het dilemma van de keuze). Met een agressief systeem probeerde Aad Ben onmiddellijk te overrompelen. Ben houdt niet zo van dergelijke acties en probeerde via een uitval op de koningsvleugel (h6 en g5) tegenspel te ontwikkelen. Dit werkte nogal averechts, de zwarte Koninklijke gatenkaas in combinatie met de voor wit open f-lijn was argument genoeg voor Ben om op de 21e zet de vlag te strijken en om kwart voor negen weer huiswaarts te keren…Het flesje Spa rood dat Aad zojuist had gehaald voor Ben was nog in onaangeroerde staat, en dus maar door Aad (tegen heug en meug) opgedronken (bah).  

Aad en Ben...Franse opening?!


...Aad blijft 'n horeca man...


Freerk Gerkema (wit) schreef over zijn partij tegen Jan Zoorob het volgende. In de opening kreeg Freerk stellingvoordeel en er leek een geforceerde winst met enkele stukoffers mogelijk. Maar na zo'n 40 minuten (!!!) denken besloot Freerk dit maar niet te doen. Uiteindelijk ontstond er een eindspel waarbij Jan de dame tegen de toren won. Er ontstond een stand met de dame voor Jan en een toren en pion voor Freerk, waarna Freerk door de vlag ging. Volgens David van der Mast en Jan Brand was deze stelling remise, omdat Jan er met zijn koning niet bij kon komen. Dat moet maar eens uitgezocht worden. Het was een partij met vele gezichten.  

Freerk vs Jan...
Voor de partij had Freerk op het wedstrijdformulier gezet: wit Benedictus XVII versus Sint Jan Z. Dit in verband met de mogelijke pausbenoeming van Freerk en de dan onvermijdelijke zaligverklaring en later heiligverklaring van Jan. Tijdens de partij hadden Jan en Freerk een discussie: als een stuk met swaffelen is aangeraakt, moet het dan gespeeld worden? Dit is een discussie die de huidige paus wel nooit zou hebben gevoerd (al zijn er op seksueel gebied wel merkwaardige dingen gebeurd binnen de katholieke kerk). In elk geval is deze discussie binnen de RSB (hopelijk) nooit gevoerd.

Tja, spiritualiteit is in ons land in, maar met de katholieke kerk gaat het hier minder. Maar niet vergeten mag worden dat er een miljard (!) mensen lid zijn van deze kerk en dat de kerk in Afrika en Latijns Amerika (en ook wel in Azië) steeds meer in opkomst is. Zo'n grote organisatie in zoveel landen met zo'n totaal verschillende cultuur: wie zou zo'n organisatie kunnen leiden?  De paus is een groot geleerde die bijzonder bevattelijk heel ingewikkelde dingen kan behandelen. Zijn Jezus-boeken zijn niet minder dan een openbaring. Veel pausen, vertelde een Dominicaanse monnik mij, zijn goede managers geweest, maar waren theologisch vaak geen hoogvliegers. De huidige paus was duidelijk geen groot manager en was bestuurlijk mede daarom waarschijnlijk weinig flexibel. Ook op een schaakclub als de onze zijn de beste schakers niet persé de beste managers al doet Theo het natuurlijk heel aardig. Freerk ontbeert in elk geval enig organisatorisch vermogen: wil je iets laten mislukken, laat Freerk het organiseren.

Na afloop kwamen Freerk en Jan  tot het inzicht dat  Freerk waarschijnlijk  (en in elk geval onbedoeld) een vesting had gebouwd. Zo'n vesting lijkt het Vaticaan ook wel. Buitenstaanders komen er maar moeilijk achter wat daar allemaal gebeurt, al had de paus zijn butler pas nog stukken laten lekken. Daar zal de arme paus op zijn 85e niet blij mee zijn geweest. Freerk denkt nu: wat heb ik toch eigenlijk een makkelijk leven.

Freerk...makkelijk leven (??!)


Gerard Turkenburg had wit tegen Frans Groeneweg. Twee pionnen van Gerard hadden steeds hulp nodig. Verder had Gerard een slechte loper en Frans een goede. Gerard stond opgesloten en kon niet meer doen dan voortdurend de dreigingen pareren. Toen dacht Frans dat het moment was aangebroken om toe te slaan. Maar bij de zetten volgorde die Frans koos zag Gerard een combinatie die Gerard een loper voor een pion opleverde. Frans had dit gemist. Gerard zei dat bij een andere zetten volgorde van Frans er wel voordeel voor Frans was geweest. In het vervolg van de partij bedreigde Gerard  met zijn dame de koning van Frans. Hierdoor kwam de dame ongelukkig te staan en kon Frans mat op de onderste rij dreigen. Gerard zag niet beter dan eeuwig schaak geven. Frans dacht na afloop: zo goed gespeeld, maar dan één slechte zet die de winst weggooit.  Gelukkig staat Frans hierin niet alleen: op iedere clubavond hoort hij dit meerdere malen.

Frans...maar één slechte zet!


...eh, ik bedoelde de Franse opening Gerard


Frans meende soortgelijke geluiden gehoord te hebben bij de partij tussen Gerrit van der Most en Hans Schrumpf. Het schijnt dat Gerrit heel aardig stond tot hij het verknalde.

Nu de op één na slechtste! (oh nee, Gerrit is nog geen lid)


Marco Zwanenburg speelde met wit tegen Dick Vons. Uw reporter heeft geen informatie over deze partij, maar Dick wist te winnen.

??


Eric Emor en Jan Brand speelden een Nimzo Frans mix. Eric zette de partij goed op en won eerst een pion. In het middenspel blundert Jan een stuk weg.

Eric (r) wint van Jan


Leo Pletikosic had wit tegen Ron van Vuuren. Leo wilde graag eens een keer winnen. Missie geslaagd. Leo overwon de vuurzee van Ron.

...en om vuur te blussen!


Jan Verveen speelde met zwart tegen Jan Krabbendam en vertelt dat de strijd tussen de twee Jannen strijdlustig begon. Na 12 zetten waren er al 4 stukken van het bord. Hierna was er een voorzichtig schuiven. Jan Krabbendam kreeg een licht voordeel door twee pionnen extra, maar hij kon dit voordeel niet behouden. Na 51 zetten werd tot remise besloten.

...hoppekee die zit!


Jaap van Loenen wist te winnen van Diego Kaersenhout. Maar de jeugdige Diego doet het prima tegen de volwassenen: Diego heeft nu een score van 6x winnen en 3x verliezen.

Diego verliest van mijnheer van Loenen...


Hassel Kroes won van Nick Rotmeyer. Nick liet zijn partij zien. Het ging voor beiden best goed tot Hassel met een gedekte loper de koning en de dame van Nick aanviel.

Bedankt hoor Frans!...Nick verliest dus van Hassel...


Hassel krijgt nog 'n tip van Jaap


Bij de stand zijn er nog dezelfde 5 potentiële prijswinnaars, alleen de volgorde veranderde. Bovenaan staat Theo van Zessen nog steeds (72 Punten). Hans Schrumpf (70) verdringt Ben Riksen van de tweede plaats. Ben staat nu derde met 67 punten. Aad Juijn (66) passeert Jan Krabbendam, die ook 66 punten heeft maar een lager percentage. Echter deze 5 worden achtervolgd door Jaap van Loenen die maar 1 punt minder heeft.

Bij de vooruitgang van de clubrating zijn er bij de drie potentiële prijswinnaars grote verschuivingen. Hans Schrumpf gaat van de derde naar de eerste plaats met een verbetering van 193 ELO-punten. Nieuw binnengekomen is Jaap van Loenen met +123. Diego Kaersenhout is een plaats gezakt, hij staat nu derde met +121. Grote verliezer is Ron van Vuuren die vanaf de eerste plaats helemaal uit de top drie viel.

Bij de clubratinglijst heeft de 2100+ club gelukkig ook weer een lid: Aad Juijn heeft een clubrating van 2117.  Ook de 2000+ club heeft slechts 1 lid: David van der Mast met 2067. De 1900+ club is wel sterk bezet: Theo van Zessen (1987), Jan Zoorob (1952), Elise Juijn (1934) en Ben Riksen (1925).

Nagekomen bericht interne competitie.

In de partij tussen Jan Zoorob en Freerk Gerkema ging Freerk door zijn vlag.
Omstanders meldden daarna dat het mogelijk een remisestelling was.
Jan heeft dit thuis bekeken en het was inderdaad remise.
Jan heeft de wedstrijdleider intern verzocht om de uitslag in remise te veranderen. Dit zal gebeuren met de volgende standen over twee weken.


Verslag/Fotografie: Frans Groeneweg
Sterschrijver/Zijne Heiligheid: Paus Gerkemanus I
Storyboard: Aad Juijn



UITSLAGEN  18 FEBRUARI
Aad Juijn
Ben Riksen
   1  -  0
Freerk Gerkema
Jan Zoorob
   0  -  1
Gerard Turkenburg
Frans Groeneweg
 0.5 - 0.5
Gerrit van der Most
Hans Schrumpf
   0  -  1
Marco Zwanenburg
Dick Vons
   0  -  1
Eric Emor
Jan Brand
   1  -  0
Leo Pletikosic
Ron van Vuuren
   1  -  0
Jan Krabbendam
Jan Verveen
 0.5 - 0.5
Diego Kaersenhout
Jaap van Loenen
   0  -  1
Nick Rotmeyer
Hassel Kroes
   0  -  1



Geen Tegenstander


Jan Hennevanger





Interne beker


David van der Mast
Ronald Lemmen
   1  -  0
John van Baarle
Theo van Zessen
   1  -  0



STAND  WINTER  COMPETITIE  19 FEBRUARI 2013
Naam
Punten
%
1
½
0
Theo van Zessen
72
67,9
8
3
3
Hans Schrumpf
70
64,3
7
4
3
Ben Riksen
67
55,5
6
8
4
Aad Juijn
66
75
3
3
0
Jan Krabbendam
66
58,3
4
6
2
Jaap van Loenen
65
61,5
5
6
2
Frans Groeneweg
60
45,8
2
7
3
Ron van Vuuren
59
58,3
2
3
1
David van der Mast
59
55,6
3
4
2
Jan Verveen
59
54,5
4
4
3
Piet Hofstee
58
66,7
2
4
0
Arnold van der Kammen
58
50
3
5
3
Gerard Turkenburg
58
43,8
2
10
4
Diego Kaersenhout
57
66,7
6
0
3
Eric Emor
57
50
3
6
3
Marco Zwanenburg
56
56,3
3
3
2
Andries Schukking
56
50
4
3
4
Freerk Gerkema
56
37,5
3
6
7
Ronald Lemmen
55
75
2
2
0
Jan Hennevanger
55
38,5
3
4
6
Nick Wiegman
54
50
1
4
1
Elise Juijn
51
50
0
1
0
Dick Vons
51
41,7
2
1
3
Jan Brand
51
30
0
9
6
Gerrit van der Most
49
60
2
2
1
Frans Maas
49
33,3
0
2
1
Leo Pletikosic
48
33,3
1
2
3
Ruud v.d. Linden
47
35,7
1
3
3
Jan Zoorob
46
75
1
1
0
Leo Franken
43
50
0
1
0
Hassel Kroes
43
27,2
3
0
8
Nick Rotmeyer
42
20
1
0
4
Yvo van der Hoek
42
0
0
0
0
Rachid Boukyoua
40
0
0
0
2



CLUBRATINGLIJST      19 februari  w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Aad Juijn

2117
Riksen
Mast
Groene
Gerkema
David van der Mast
w
2067
Juijn A
Riksen
Zessen
Gerke
Theo van Zessen
2w
1987
Riksen
Schuk
Groene
Gerke
Jan Zoorob

1952
Gerke
Riksen


Elise Juijn
z
1934
Riksen



Ben Riksen

1925
Juijn A
Zoorob
Zessen
Schrum
Ronald Lemmen

1836
Schukk
Hofstee
Brand
Turkenb
Piet Hofstee

1824
Lemmen
Schukk
Turken
Turken
Andries Schukking
w
1799
Lemmen
Groene
Zessen
Turkenb
Freerk Gerkema

1795
Zoorob
Groene
Emor
Brand
Frans Groeneweg
2w
1766
Turken
Gerkema
Schukk
Juijn A
Hans Schrumpf

1701
Most
Turken
Riksen
Gerkem
Gerard Turkenburg

1698
Groene
Brand
Schrum
Emor
Dick Vons

1628
Zwanen
Emor
Brand
Schrum
Eric Emor
z
1568
Brand
Most
Vons
Gerke
Jan Brand
w
1524
Emor
Turken
Linden
Vons
Ruud v.d. Linden
z
1520
Brand
Emor
Vuuren
Emor
Gerrit van der Most
z
1497
Schrum
Emor
Zwanen
Pletiko
Arnold van der Kammen
w
1486
Krabben
Most
Emor
Zwanen
Frans Maas
w
1483
Emor
Wiegm
Schrump

Nick Wiegman

1428
Pletikos
Verveen
Schrum
Kammen
Marco Zwanenburg
2z
1427
Vons
Most
Kammen
Krabben
Leo Pletikosic

1412
Vuuren
Wiegma
Loenen
Most
Yvo van der Hoek

1381




Ron van Vuuren

1357
Pletiko
Linden
Krabben
Emor
Jan Krabbendam

1250
Verveen
Loenen
Kammen
Hennev
Jan Verveen
w
1207
Krabben
Hennev
Wiegma
Kroes
Jaap van Loenen
w
1154
Kaersen
Krabben
Pletiko
Bouky
Diego Kaersenhout
z
1021
Loenen
Kroes
Bouky
Rotmey
Leo Franken
z
962
Loenen



Jan Hennevanger
z
955
Verveen
Kroes
Krabben
Verveen
Hassel Kroes
w
895
Rotme
Kaersen
Hennev
Verveen
Nick Rotmeyer
3z
758
Kroes
Kaersen
Kroes
Hennev
Rachid Boukyoua

676
Kaersen
Loenen





RATING  VOORUITGANG  19  FEBRUARI 2013

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Hans Schrumpf
1508
1670
1701
193
Jaap van Loenen
1031
1111
1154
123
Diego Kaersenhout
900
1064
1021
121
Eric Emor
1451
1508
1568
117
Ron van Vuuren
1247
1415
1357
110
Gerrit van der Most
1400
1528
1497
97
Piet Hofstee
1731
1824
1824
93
Elise Juijn
1845
1934
1934
89
Marco Zwanenburg
1363
1458
1427
64
Andries Schukking
1741
1799
1799
58
Jan Zoorob
1904
1913
1952
48
Aad Juijn
2082
2084
2117
35
Theo van Zessen
1956
2013
1987
31
Ronald Lemmen
1817
1863
1836
19
Jan Verveen
1193
1199
1207
14
Leo Franken
951
962
962
11
Yvo van der Hoek
1381
1381
1381
0
Hassel Kroes
900
852
895
-5
Nick Wiegman
1440
1428
1428
-12
Jan Krabbendam
1264
1258
1250
-14
Dick Vons
1646
1597
1628
-18
Rachid Boukyoua
700
676
676
-24
David van der Mast
2096
2040
2067
-29
Ben Riksen
1966
1958
1925
-41
Gerard Turkenburg
1742
1685
1698
-44
Nick Rotmeyer
832
801
758
-74
Frans Maas
1558
1483
1483
-75
Arnold van der Kammen
1562
1486
1486
-76
Jan Hennevanger
1060
955
955
-105
Ruud v.d. Linden
1639
1520
1520
-119
Frans Groeneweg
1885
1779
1766
-119
Freerk Gerkema
1941
1834
1795
-146
Leo Pletikosic
1559
1354
1412
-147
Jan Brand
1734
1584
1524
-210