woensdag 13 juni 2012

Ben Riksen snelschaakkampioen 2011/2012!!


Ben Riksen...
Ben Riksen is met zijn 65 jaar nog ongenaakbaar...dat Ben goed kan vluggeren is geen nieuws, maar dat Ben vanavond de snelschaaktitel (5 min. per persoon per partij) zou grijpen had hij zelf ook niet echt verwacht...er was nog wel een barrage (van één partij) tegen clubkampioen Aad Juijn nodig om de titel binnen te slepen, beide spelers hadden evenveel punten gescoord. In een uitermate spannend duel met wisselende kansen besliste de klok in Ben zijn voordeel...Een uitstekende prestatie van Ben!!

Het Slottoernooi...2011/2012



BEN  RIKSEN  SNELSCHAAKKAMPIOEN

Ben ontvangt de felicitaties van voorzitter Theo...


Afgelopen maandag is gestreden om het snelschaakkampioenschap van onze vereniging. Aad Juijn en Ben Riksen eindigden samen op de eerste plaats, waarna  er een beslissingspartij volgde. Dit werd een spannende partij met wisselende kansen. Uiteindelijk verloor Aad door tijdsoverschrijding en kon Ben de felicitaties van iedereen in ontvangst nemen.

"Slottoernooi"
De aankondiging van het toernooi heeft onbedoeld verwarring en zelfs lichte paniek bij sommige leden veroorzaakt. Het was eerst de bedoeling dat het toernooi rond Pinksteren gehouden zou worden. Door vakanties van bestuursleden kon dit niet en het toernooi werd uitgesteld tot na het eind van de wintercompetitie en de naam "Slottoernooi" lag voor de hand. Deze naam leidde tot zeer verontruste reacties: "Wordt de vereniging opgeheven?" en "We gaan toch hopelijk niet fuseren?". Het misverstand kon gemakkelijk opgelost worden, maar de verontruste reactie was zeer terecht, want de andere Schiedamse schaakvereniging is al getroffen door het fusievirus...

...fusies...

Dit is een zeer besmettelijk virus dat heerst in de RSB. Maar het bestuur had de gevaren onderkend en tegenmaatregelen genomen. De secretaris ging het verst om besmetting bij hem te voorkomen: hij drinkt grote hoeveelheden groene thee, wat helpt tegen van alles en nog wat. De overige bestuursleden waren het met de secretaris eens dat zware maatregelen nodig waren, maar vonden groene thee toch echt een stap te ver. Gelukkig zijn er alternatieven. Onze wedstrijdleider-extern drinkt vaak bronwater dat zoals bekend zeer zuiverend werkt. Andere bestuursleden kozen voor wijn of bier. Dat smaakt in iedere geval beter en daarnaast is de alcohol een krachtig middel tegen het virus. Natuurlijk zijn vooral de bestuursleden vatbaar voor het virus, maar het is niet geheel uit te sluiten dat ook gewone leden besmet zouden kunnen worden. Als voorzorgsmaatregel stonden er daarom vooral alcoholische dranken op de prijzentafel. Het bestuur probeert dus besmetting te voorkomen, maar er is geen garantie. Door al die RSB wedstrijden zijn er zoveel contacten tussen de verenigingen dat besmetting met het fusievirus altijd op de loer ligt. 



Er waren 25 deelnemers. Zij werden eerst in een voorronde verdeeld over 5 groepen van 5, met in groep 1 de nummers 1, 6,11, 16 en 21 van de clubratinglijst. In groep 2 de nummers 2, 7, 12, 17 en 22, enz. Iedere speelde 4 partijen met 5 minuten bedenktijd. Na afloop van deze voorronde was er een pauze waarin hapjes genuttigd werden terwijl er ook naar het EK-voetbal kon worden gekeken.

Uitslagen van de voorronde:

Groep 1
1
Arthur Barendregt
4 punten uit 4 wedstrijden
2
John van Baarle
3
3
Nick Wiegman
2
4
Jaap van Loenen   
1
5
Freerk Gerkema
0



Groep 2
1
David van der Mast
4 punten uit 4 wedstrijden
2
Arnold van der Kammen
3
3
Elise Juijn
2
4
Marco Zwanenburg           
1
5
Pieter Jan van Beelen
0



Groep 3
1
Aad Juijn      
4 punten uit 4 wedstrijden
2
Gerard Turkenburg
3
3/4
Jan Krabbendam
1.5
3/4
Nick Rotmeyer        
1.5
5
Frans Maas
0



Groep 4
1
Ben Riksen 
4 punten uit 4 wedstrijden
2
Jan Brand
3
3
Hans Schrumpf
2
4
Jan Verveen
1
5
Hans Brinkman
0



Groep 5
1
Theo van Zessen
4 punten uit 4 wedstrijden
2
Dick Vons
3
3
Eric Emor     
2
4
Jan Hennevanger
1
5
Guus Melchers
0


Tijdens de pauze werd er opnieuw ingedeeld. Alle nummers 1 kwamen nu in groep 1 en zij zouden om het kampioenschap gaan schaken. Alle nummers 2 kwamen in groep 2, enz. Er werd weer een enkele ronde gespeeld met 5 minuten bedenktijd.

Er moest een eind aan de pauze gemaakt worden en daarvoor kwam een uitgelezen moment: het werd rust bij het voetballen! Er kon dus weer geschaakt worden.

De uitslagen van de nieuwe groepen:


Groep 1
1/2 
Ben Riksen
3.5 punten uit 4 wedstrijden
1/2 
Aad Juijn
3.5 
3/4
David van der Mast
1.5
3/4
Theo van Zessen
1.5
5
Arthur Barendregt
0


Zoals al vermeld won Ben Riksen de beslissingswedstrijd tegen Aad Juijn.

Groep 2
1
John van Baarle
4 punten uit 4 wedstrijden
2
Gerard Turkenburg
3
3
Jan Brand    
1.5
4
Dick Vons
1
5
Arnold van der Kammen
0.5



Groep 3
1/2 
Nick Wiegman
3 punten uit 4 wedstrijden
1/2 
Elise Juijn
3/4
Hans Schrumpf      
2
3/4
Eric Emor
2
5
Jan Krabbendam
0



Groep 4
1
Marco Zwanenburg
4 punten uit 4 wedstrijden
2
Jan Verveen
3
3
Jan Hennevanger
2
4
Nick Rotmeyer        
1
5
Jaap van Loenen   
0



Groep 5
1
Guus Melchers
2 punten uit 3 wedstrijden
2/3
Pieter Jan van Beelen
1.5
2/3
Frans Maas
1.5
4
Freerk Gerkema      
1


Hierna spoedde ieder zich naar de welvoorziene prijzentafel. Voorzitter Theo van Zessen verzorgde de prijsuitreiking, waarbij natuurlijk als eerste Ben Riksen door hem gefeliciteerd werd met het behalen van het snelschaakkampioenschap. Een geslaagd toernooi!!!






Noot van de webmaster…
In de middag kwam het echtpaar Sylvia en Frans Groeneweg de door hun gedane inkopen (prijzen in natura en de nodige hapjes) in een zestal ruim gevulde boodschappentassen bij mij thuis op de gang deponeren, dit omdat ik tien meter van het clubhuis woon. Voor aanvang van het toernooi zouden Frans en ik het zaakje dan verplaatsen naar het clubhuis. In al zijn enthousiasme nam Frans, als extraatje, een tas met ons wasgoed (stond toevallig ook op de gang) mee naar het clubhuis. In eerste instantie claimde Frans dat het bewuste wasgoed van zijn vrouw Sylvia was(?!) Het zou per ongeluk tegelijkertijd met de boodschappen uit de auto zijn geladen, ik kon Frans (met grote moeite) gelukkig overtuigen dat de tas met wasgoed van ons was!

Het toernooi werd uitstekend georganiseerd en geleid door Frans die zelf niet meespeelde omdat hij o.a. in de keuken de hapjes klaarmaakte en daarbij ook moest wedstrijdleideren…Om tot slot een slogan uit de sport/reclamewereld te gebruiken: Dit toernooi werd mede mogelijk gemaakt door de familie Groeneweg!

Sylvia en Frans...


Verslag/Foto’s/Chef kok/Regie: Frans Groeneweg
Chef inkopen: Sylvia Groeneweg
  


dinsdag 5 juni 2012

Aad Juijn Clubkampioen!!


Aad Juijn...Clubkampioen
Vanavond werd de laatste speelavond van de wintercompetitie 2011/2012 afgewerkt en bleef het tot de laatste minuten spannend (23.30u) wie clubkampioen zou worden...in principe ging de strijd tussen Freerk Gerkema en Aad Juijn, theoretische kanshebbers waren Theo van Zessen en Frans Groeneweg. Freerk won al vrij vroeg in de avond van Ronald Lemmen en dus moest Aad winnen om zich kampioen te mogen noemen. Aad had zwart tegen Frans Groeneweg, halverwege de avond leek Frans overspeeld te worden maar Aad verzuimde door te zetten en Frans wurmde zich langzaam losser. Aad bleef het betere spel houden en wist in het eindspel te winnen...

Aad Juijn clubkampioen, Frans Groeneweg overweegt Euwe collectie weg te doen en Freerk's verboden vruchten!



AAD  JUIJN  CLUBKAMPIOEN!!

Aad Juijn Clubkampioen...
Op de laatste avond van de wintercompetitie heeft Aad Juijn het clubkampioenschap veroverd. Het was spannend, want voordat de partijen begonnen werd Aad op erg korte afstand gevolgd door Freerk Gerkema. Freerk won zijn partij halverwege de avond en toen was het duidelijk: Aad moest zijn partij tegen Frans Groeneweg winnen om clubkampioen te worden. Frans had niets voorbereid, want hij verwachtte een wilde opening van Aad. Maar verbijstering: Aad speelde een normale opening en nog gekker: Aad offerde niet! Frans dacht: "Misschien is Aad eindelijk aan de boeken van Euwe begonnen". Maar natuurlijk kan Aad het ook zonder wilde toestanden. Hij zette een koningsaanval in die er erg dreigend uitzag. Later zei Aad dat hij dacht dat de aanval door zou slaan. Maar Frans kon zich verdedigen en kreeg zelf ook dreigingen toen hij de lange diagonaal naar de koningsstelling van Aad opende en bezette met dame en loper. Toen veroverde Aad een centrumpion van Frans. Geleidelijk werden stukken geruild tot er een eindspel overbleef met Frans een loper en Aad een paard. Aad offerde een pion, waardoor ook de loper en het paard van het bord verdwenen. Hiermee had Aad afgewikkeld naar een pionneneindspel dat hij bekwaam won, waarna Aad door iedereen gefeliciteerd werd met zijn kampioenschap.

Aad heeft in de interne competitie een fantastische score behaald: 9 gewonnen partijen, 2 remises en slechts 3 partijen verloren. Daarnaast heeft Aad in de RSB-competitie aan bord 1 een score van 6 uit 7 gehaald! Het is duidelijk dat Aad een uitstekend seizoen heeft gehad.

Aad en het Max Euwe complex...


Het heeft toch ook zo zijn voordelen om webmaster te zijn. Ik krijg de artikelen van Frans Groeneweg aangeleverd en voordat ik tot plaatsing overga kan ik nog mooi even anticiperen op “Euwemaniak” Frans G. (Frans G. dat klinkt al als een verdachte). Frans dacht: "Misschien is Aad eindelijk aan de boeken van Euwe begonnen"…De boeken van Euwe? Om deze polemiek voor eens en voor altijd in mijn voordeel te beslissen laat ik de oud wereldkampioen voor de verandering eens zelf aan het woord…kijk en oordeelt uzelf of u in deze man de ideale schaakleraar herkent en u zijn boekjes gaat aanschaffen…




Tja…vaag hè, verliest hij ook nog van een andere amateur (Prof. Euwe was hoogleraar en schaken was een hobby, tot o.a. grote ergernis van de broodschaker J.H. Donner, die heel wat prijzengeld misliep dankzij de “amateurschaker” Euwe)! …rijst nog de vraag: wat nu te doen? U kunt uw abusievelijk aangeschafte voorraad Euwe boekjes op marktplaats gaan deponeren, mocht u geen geïnteresseerden kunnen vinden (en die kans is erg groot) dan kunt u teruggrijpen naar onderstaand schema…  

Onderstaande prijzen geven een beeld welke vergoedingen u kunt verwachten voor uw oud papier. De hoeveelheden, kwaliteiten en betalingscondities bepalen de hoogte van deze vergoedingen.

Heeft u grote hoeveelheden aan te bieden en/of bepaalde inzamelmiddelen nodig, dan maken wij hiervoor graag een offerte op maat. 

* Prijzen in euro’s per 1000kg


CODE SOORT PRIJZEN *
 1.01 Bont (los papier en karton)    € 50,= - € 80,=
 1.05 Karton (los)                           € 50,= - € 80,=
 1.05 Balen karton                          € 60,= - € 90,=
 1.08 Folders                                  € 50,= - € 80,=
 2.01 Kranten                                  € 50,= - € 80,=
 2.06 Kleurschrijf                            € 60,= - € 90,=
 3.10 Multidruk                                € 60,= - € 90,=
 3.05 Houtvrij wit schrijf (los)         € 150,= - € 200,=


Frans slaat aan het rekenen...


Ben Riksen (wit) en Theo van Zessen kwamen in een stelling terecht die zij samen nog niet eerder hadden gehad. Ben gaf een pion weg, e4 nog wel. Theo profiteert en wint nog een pion. Ben houdt tegen, maar staat met twee pionnen minder waarschijnlijk verloren. Theo wordt onzorgvuldig en blundert een cruciale pion weg. Theo biedt teleurgesteld remise aan, maar Ben voelt aan dat het pionverlies niet de laatste blunder was. Enkele zetten later geeft Theo (ongeveer een half jaar voor Sinterklaas) ook nog zijn dame weg. Het blijft voor Theo moeilijk om van Ben te winnen.




Treffend...



Freerk en de verboden vruchten
Freerk Gerkema had wit tegen Ronald Lemmen. Freerk schreef dat het al weer een tijdje geleden was dat Freerk en Ronald tegen elkaar moesten. In het verleden waren dat best wel scherpe potten, maar dit keer kreeg Freerk de gelegenheid in de opening een pion te winnen. Die had hij ook eerder in het seizoen gehad tegen Theo en vorige week tegen David, maar die keren had het winnen van een pion geleid tot een desastreuze nederlaag. Maar Freerk bracht toch de moed op de pion te slaan en dit keer met beter resultaat. Hij bleef de pion voor en Ronald kwam in een troosteloze stelling terecht die hij opgaf. Dat was al vroeg in de avond, dus wist Aad waar hij aan toe was: om kampioen te worden moest hij winnen van Frans. Nu is Freerk geen competitiedier. Wat maakt dat in de sport iedereen persé eerste wil worden ontgaat hem enigszins. Kampioen worden is natuurlijk leuk, maar de hartstocht om dat te bereiken moet in de evolutie toch diepe wortels hebben. In de natuur zie je de mannetjes vechten en de uiteindelijke winnaar mag dan alle vrouwtjes hebben en de rest mag op een houtje bijten. Maar op Freerk zou dat dezelfde werking hebben als opgewacht worden in de martelaarsdood door 72 maagden: hij zou volledig in paniek raken. Een middeleeuwse abt heeft eens gezegd: "Van het gif van adderen en schorpioenen is makkelijker te genezen dan van vertrouwelijke omgang met een vrouw". Toen Freerk dat voor het eerst las barstte hij in lachen uit en zoals de cabaretier Fons Jansen ooit zei: "wie lacht bekent kleur". Voor Freerk heeft het kampioen worden bedenkelijke aspecten. In de Volkskrant las hij een humoristisch artikel geschreven door een zogenaamde psycholoog die zich af vroeg waarom bij het voetballen de bal zo eindeloos wordt rondgespeeld in plaats van dat men recht op het doel afgaat. Deze "psycholoog" haalde Freud aan dat die ooit gezegd zou hebben dat dit samenhangt met "Orgasmusangst". Die angst zou zijn voor de na het hoogtepunt ontstane leegte (De Fransen spreken niet voor niets over de "kleine dood"). Freerk ging nog eens kijken hoe het met de partij van Aad tegen Frans stond. Bij Aad niks geen "Orgasmusangst": hij ging recht op zijn doel af en wilde duidelijk zo snel mogelijk scoren. Tijdens de partij zei Frans tegen Freerk: "Voor jou best spannend zeker", waarop Freerk met Freud nog in het achterhoofd antwoordde: "kampioen worden en dan sterven". "Jij benadert het altijd zo positief" lachte Frans.
Ondertussen ging de strijd tussen Aad en Frans in alle hevigheid door. Volgens Hans Schrumpf stond Aad straal verloren om na een paar zetten te moeten constateren: Aad staat straal gewonnen. En zo geschiedde. Aad gefeliciteerd!

...?!


Jan Brand (zwart) schreef over zijn partij tegen Hans Schrumpf. Jan blundert in de opening al een pion weg. In het middenspel nog een pion en in het eindspel weer een pion. Kortom: de cadeautjes incasseerde Hans met een brede glimlach. De slechtste partij die ik (Jan) dit jaar gespeeld heb.

Jan...slechte avond


Gerard Turkenburg (wit) speelde tegen Eric Emor. Gerard schrijft dat het een spannende partij was. Eric heeft een veel te lage rating voor zijn sterkte, maar een Eric in vorm speelt sterk, dus Gerard moest alle zeilen bijzetten in deze partij die twee kanten uitkon. Op het laatst leek het of zwart iets beter stond, maar Gerard kon het net keepen. Dus is er tot remise besloten, waardoor Gerard de ratingvooruitgangslijst heeft gewonnen.

Gerard winnaar ratingvooruitganglijst!


Jan Krabbendam speelde tegen Nick Wiegman. Nick kwam wat actiever uit de opening, waarna hij ook nog een pionnetje won. Op het moment dat Nick een aanval opbouwt vergeet Jan dat zijn dame instaat, waarna hij opgeeft. Als Jan netjes de dames afgeruild had was de stelling waarschijnlijk redelijk gelijk geworden na een grote afruil.

Jan en Dames?


Jan Verveen speelde tegen Jaap van Loenen. Na een goed begin verkreeg Jan een sterk centrum, maar doordat Jaap goed verdedigde kwam hij gelijk te staan. De afwikkeling die daarna volgde hield niets meer dan een remise voor beiden in en zodoende werd besloten.

...ben benieuwd


Verder had Frans Maas geen tegenstander.

Met alle wedstrijden gespeeld zijn de prijswinnaars bekend. Bij de stand zijn dit:Aad Juijn 114 punten, gevold door Freerk Gerkema (113), Ben Riksen (109), Theo van Zessen (107) en Frans Groeneweg (106).

Bij de ratingvooruitgang zijn de prijswinnaars: Gerard Turkenburg (253 ELO-punten vooruitgang), gevolgd door David van der Mast (242) en Michelle Juijn (225).

Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

De eindratinglijst wordt aangevoerd door David van der Mast (een clubrating van 2096). Hij wordt gevolgd door Aad Juijn (2082), Ben Riksen (1966), Theo van Zessen (1956) en Freerk Gerkema (1941).

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Freerk Gerkema
Storyboard: Aad Juijn





UITSLAGEN  4 juni
Frans Groeneweg
Aad Juijn
   0  -  1
Ben Riksen
Theo van Zessen
   1  -  0
Freerk Gerkema
Ronald Lemmen
   1  -  0
Hans Schrumpf
Jan Brand
   1  -  0
Gerard Turkenburg
Eric Emor
 0.5 - 0.5
Jan Krabbendam
Nick Wiegman
   0  -  1
Jan Verveen
Jaap van Loenen
 0.5 - 0.5



Geen tegenstander:
Frans Maas









EINDSTAND  WINTER  COMPETITIE  2012

Naam
Punten
%
1
½
0
Aad Juijn
114
71,4
9
2
3
Freerk Gerkema
113
61,5
12
8
6
Ben Riksen
109
55
11
11
8
Theo van Zessen
107
58,7
9
9
5
Frans Groeneweg
106
55,3
8
5
6
Jan Krabbendam
104
53,8
12
4
10
Gerard Turkenburg
102
54,3
8
9
6
David van der Mast
101
62,5
8
4
4
Jan Brand
99
48
3
18
4
Jan Verveen
96
50
6
7
6
Ron van Vuuren
95
56,7
5
7
3
Nick Wiegman
95
50
9
2
9
Leo Pletikosic
94
66,7
8
0
4
Michelle Juijn
94
58,9
8
4
5
Frans Maas
91
50
1
2
1
Elise Juijn
87
50
3
3
3
Ronald Lemmen
87
50
3
6
3
Eric Emor
87
42
5
11
9
Hans Schrumpf
87
37,5
9
3
16
Arnold van der Kammen
86
43,8
5
4
7
Dick Vons
85
64,3
4
1
2
Ruud v.d. Linden
84
42,9
5
2
7
Jan Hennevanger
83
43,8
4
6
6
Marco Zwanenburg
82
50
4
0
4
Yvo van der Hoek
81
90
4
1
0
Jaap van Loenen
81
29,5
3
7
12
Andries Schukking
80
34,3
5
1
10
Arthur Barendregt
76
0
0
0
1
Leo Franken
70
50
0
2
0
Nick Rotmeyer
65
12,5
1
1
10








EINDSTAND  RATINGLIJST 2012

CLUB
RATING
David van der Mast
2096
Aad Juijn
2082
Ben Riksen
1966
Theo van Zessen
1956
Freerk Gerkema
1941
Frans Groeneweg
1885
Elise Juijn
1845
Ronald Lemmen
1817
Gerard Turkenburg
1742
Andries Schukking
1741
Jan Brand
1734
Dick Vons
1646
Ruud v.d. Linden
1639
Arthur Barendregt
1639
Arnold van der Kammen
1562
Leo Pletikosic
1559
Frans Maas
1558
Hans Schrumpf
1508
Eric Emor
1451
Nick Wiegman
1440
Yvo van der Hoek
1381
Marco Zwanenburg
1363
Michelle Juijn
1292
Jan Krabbendam
1264
Ron van Vuuren
1247
Jan Verveen
1193
Jan Hennevanger
1060
Jaap van Loenen
1031
Leo Franken
951
Nick Rotmeyer
832








EINDSTAND  RATING  VOORUITGANG  2012

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Gerard Turkenburg
1489
1782
1742
253
David van der Mast
1854
2096
2096
242
Michelle Juijn
1067
1292
1292
225
Leo Pletikosic
1336
1559
1559
223
Freerk Gerkema
1725
1895
1941
216
Dick Vons
1494
1646
1646
152
Yvo van der Hoek
1255
1381
1381
126
Jan Hennevanger
937
1060
1060
123
Jan Krabbendam
1163
1300
1264
101
Elise Juijn
1760
1845
1845
85
Arthur Barendregt
1566
1639
1639
73
Aad Juijn
2054
2050
2082
28
Theo van Zessen
1929
2023
1956
27
Leo Franken
950
951
951
1
Jan Verveen
1195
1221
1193
-2
Ronald Lemmen
1820
1863
1817
-3
Ron van Vuuren
1259
1247
1247
-12
Frans Maas
1573
1558
1558
-15
Frans Groeneweg
1910
1917
1885
-25
Marco Zwanenburg
1428
1363
1363
-65
Ruud v.d. Linden
1740
1639
1639
-101
Arnold van der Kammen
1670
1562
1562
-108
Jan Brand
1849
1826
1734
-115
Nick Wiegman
1556
1404
1440
-116
Ben Riksen
2084
1899
1966
-118
Hans Schrumpf
1665
1416
1508
-157
Jaap van Loenen
1188
1003
1031
-157
Andries Schukking
1935
1741
1741
-194
Nick Rotmeyer
1066
832
832
-234
Eric Emor
1827
1411
1451
-376