dinsdag 20 december 2011

Kerstsnelschaaktoernooi 2011...



KERSTTOERNOOI 2011

Ons Kersttoernooi was dit jaar anders dan voorgaande jaren. Toen speelden we in teams met uiterst creatieve namen. Dit jaar een "gewoon" individueel snelschaaktoernooi. De 26 deelnemers werden ingedeeld in 2 groepen van 7 en 2 groepen van 6. Daarna snelschaken met 5 minuten bedenktijd. Eerst werd een enkelvoudige ronde afgewerkt.



Zoals gebruikelijk bij snelschaken gaat er bij iedereen wel wat mis en gebeurde er van alles. Gehoord en gezien:
  -  David van der Mast na een slechte zet: "Wat een ... ben ik toch".
  -  Gerard Turkenburg: "Begin ik met 1 uit 1 en daarna laat ik me steeds schaakzetten en dan haal ik de koning niet weg".
  -  Nick Rotmeyer: "Ik heb full house, n.l. 3 gewonnen en 2 verloren".
  -  Arnold van der Kammen: "4 keer gespeeld, 4 keer de dame weggegeven".
  -  Andries Schukking tijdens de pauze met hapjes: "Normaal ga ik nooit naar een Kersttoernooi, want ik eet thuis goed".
  -  Hans Schrumpf: "Ik heb lopers op dezelfde kleur, moet ik nu doorgaan?"
  - Jan Brand heeft alleen de dame, Ruud van der Linden niets. Jan gaat door zijn vlag dus remise. Dat moest aan sommigen even uitgelegd worden.
  -  Eric Emor heeft nog tijd om scrabble op zijn mobieltje te spelen.
  -  Aad Juijn en David van der Mast nemen op het mobieltje van David een opening door.
  -  Vervelend: Andries Schukking raakte een pion aan. Bij spelen zou hij zichzelf schaak zetten. Frans Groeneweg dacht "aanraken is zetten". Andries verloor, maar dacht dat de beslissing onjuist was. Andries had helemaal gelijk. SORRY Andries.

Nadat de enkele ronde was afgewerkt was er een pauze met natuurlijk hapjes, uiteraard met hulp van Herman. Het was goed te zien dat snelschaken hongerig maakt!

Na deze pauze werd weer een enkele ronde gespeeld in dezelfde groepen, natuurlijk met verwisselde kleur. Uiteindelijk was dit de totale uitslag.





GROEP 1 

1
John van Baarle
8,5 uit 10
2
David van der Mast
7
3
Aad Juijn
5
3
Ben Riksen
5
5
Theo van Zessen
3
6
Freerk Gerkema
1,5



...John...natuurlijk weer winnaar!


GROEP 2
1
Elise Juijn
9,5 uit 12
2
Ruud van der Linden
8,5
3
Jan Brand
7
4
Andries Schukking
6,5
5
Eric Emor
5,5
6
Arnold van der Kammen
3
7
Gerard Turkenburg
1


Elise...goede voornemens...



Nu we toch in groep 2 zijn beland…sterschrijver Arnold had met al dat gevlugger geen tijd gevonden om zijn vertrouwde visie over het “gebeuren” neer te pennen…maar Arnold liet het daar uiteraard niet bij zitten en zette thuis nog het een en ander op “papier”…waarvan akte…

In het land der koningen van het snelschaak  is het de eenogige die de blunders begaat. Meerdere partijen achtereen de dame weg blunderen.  Gun ik mijn tegenstanders graag een makkelijke partij? Is het een uiting van pure provocatie in de zin van bewijs nu maar eens dat je echt kunt schaken! Ik doe het wel zonder de dame? Of is het botweg heel simpel een staaltje promotie op de blunderladder? Dat laatste klinkt plausibel aangezien ik de afgelopen periode in een x-aantal partijen mijn stellingen vakkundig om zeep hielp door onvrijwillig een paard weg te blunderen. Gek genoeg waren er tegenstanders die er toch van onder de indruk waren. Één van de meest spectaculairste offers in het schaak is tenslotte het offer van de Dame. Deze partijen verloor ik niet. Sterker nog remises en zelfs een winst konden worden bijgeschreven op het formulier. Edoch, ik trof ook tegenstanders die allerminst onder de indruk waren en vakkundig lieten blijken hoe belangrijk het wel niet was om nog een dame te hebben. Gelukkig was er ook een tegenstander die zoveel sympathie toonde door geheel onvrijwillig een tegen offer te doen met zijn Dame. Al met al bleek maar weer dat snelschaken een emotionele achtbaan is. Van intens verdriet om het verlies van een stuk tot euforie als de partij uiteindelijk gewonnen wordt.
Tegen Elise speelde ik in mijn laatste partij de Elvis. Voor diegene die het leuk vinden om eens te proberen: Het is een opening met als voordeel dat hij zowel met wit als zwart speelbaar is. (Maar bij voorkeur met zwart :)

De Elvis opening gaat als volgt (voor zwart moet je het natuurlijk spiegelen tussen de d- en e-lijn):
1.c3
One for the money!
2.f3!
Two for the show!
3.Kf2!
Three to get ready!
Now GO King GO!
4.Ke3
5.Kd3
6.Kc2
You can do anything...
In het snelschaken geeft het erg leuke situatie`s. Elise won weliswaar de partij maar merkte terecht op dat haar jacht op de koning toch veel zwakte bij haar stelling gaf met weinig ontwikkelde stukken.
Ik wens u allen een bijzonder goede kerstdagen en een gezellig Oud en Nieuwjaarsviering!!
Dat 2012 maar voor u allen een goed (schaak)jaar mag worden.
Arnold


GROEP 3


1
Hans Schrumpf
9 uit 12
2
Arthur Barendregt
7
2
Marco Zwanenburg
7
4
Nick Wiegman
6,5
5
Dick Vons
5,5
6
Leo Pletikosic
5
7
Frans Maas
1



Hans...wint óók eens wat!


GROEP 4
1
Michelle Juijn
9 uit 10
2
Pieter Jan van Beelen
7,5
3
Jaap van Loenen
4,5
4
Nick Rotmeyer
4
4
Jan Krabbendam
4
6
Hans Brinkman
1


...kijk...zo kan het óók!



Zoekt u maar uit...(1)
Hierna op naar de welvoorziene prijzentafel, waar Theo van Zessen de prijzen kon uitreiken. Hierbij kwamen eerst de nummers 1 aan de beurt, dan de nummers 2, enz.
Nick Rotmeyer had eerst geloot in welke volgorde de groepen aan de beurt kwamen. Natuurlijk deelde Herman voor zijn goede zorgen ook in de prijzen. Omdat enkele leden waren weggebleven waren er wat prijzen over en was er wat creativiteit nodig om die op een bevredigende wijze ook te verdelen.
Verder is Frans Maas ruimte aan het creëren in de materiaalkast: alle daarin aanwezige schaakboeken mochten door liefhebbers meegenomen worden.

Zoekt u maar uit...(2)


Een geslaagd Kersttoernooi!





Wij wensen iedereen prettige feestdagen en een gelukkig nieuw jaar. We hopen iedereen dan weer op 2 januari te kunnen begroeten. 

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijver: Arnold van der Kammen
Video's: Eric Emor
Storyboard: Aad Juijn 

woensdag 14 december 2011

Wat is liefde...met 'n knipoog van Arnold en de winterkoningin...

INTERNE  COMPETITIE  12  DECEMBER

Inmiddels is de laatste interne ronde voor de winterstop gespeeld. Natuurlijk ging de meeste belangstelling uit naar de partij tussen Aad Juijn en David van der Mast. Kon Aad zich herstellen van zijn blunder van vorige week?
Het antwoord is ‘n ondubbelzinnig…NEE dat kon hij NIET. En NEE…ik wil er NIETS over schrijven…

...'n mooie schaakmat
Enfin…vooruit dan maar…Aad had wit en probeerde eens ’n andere opening uit. David was zichtbaar verrast en speelde het niet heel handig. Om niet in onoverkomelijke moeilijkheden te verzeilen offerde David een pion…en die werd gek genoeg niet door Aad gepakt…nu was de stelling weer gelijk. Toen Aad ’n combinatie inzette die de kleine kwaliteit moest opleveren ging het volledig mis…op straffe van 'n mooi mat achter de paaltjes (uiteraard overzien) kon Aad zijn snode plan niet uitvoeren. David had ’n lullig (briljant) tussenzetje waardoor Aad nu 2 kwaliteiten achterkwam! December cadeaumaand zullen we maar zeggen…toch neemt dit alles niet weg dat David zijn kansen scherp heeft verzilverd! En hoe het nu verder met Aad moet…niemand weet het (Aad’s 2e team draait ook al bepaald niet fantastisch). Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Aad...torenfobie

...(1)
Eén van onze sterschrijvers, Freerk Gerkema, schrijft over zijn partij tegen Theo van Zessen. Theo met wit, dan kun je als je na e4 e5 speelt, rekenen op een Spaanse partij, die vaak aanleiding is tot een partij vol passie en avontuur, met als onnavolgbaar hoogtepunt natuurlijk het Marshall gambiet dat Theo zelf graag speelt. Maar Freerk eet geen vlees, drinkt geen alcohol en doet ook niet aan vrouwen. En zelfs de Spaanse opening weet hij door na Lb5 g6 te spelen, van iedere hartstocht te ontdoen. De dames gaan snel van het bord  en ook veel andere stukken worden snel geruild en dat is iets waar Theo niet van houdt. Een hilarisch moment was nog dat Theo een stuk weghaalde waardoor een toren van Freerk in kwam te staan, hetgeen  even deed denken aan de partij van Freerk tegen de arme Aad Juijn. Die zag toen over het hoofd dat zijn toren in kwam te staan en dat bezorgde Freerk een ratingvooruitgang van 85 punten. Nog een paar van dit soort partijen en Freerk heeft een rating van 2800. Door weinig tegen Theo uit te voeren boekte Freerk alweer een ratingvooruitgang want de partij verzandde in remise.

...(2)
Zou het de leer van Boeddha zijn die maakt dat Freerk iedere hartstocht en opwinding uit het spel weet te halen? Inderdaad zijn de hartstochten in het Boeddhisme niet erg populair. Vorige week werden we opgeschrikt door het bericht dat een agent in opleiding in een restaurant met zijn dienstpistool zijn ex-vriendin had neergeschoten."Omdat ik van je houd, vermoord ik je" zingt de toreador als hij in de opera Carmen zijn geliefde ombrengt. Je kan zoiets liefde noemen maar in het Boeddhisme wordt het begrip liefde toch anders opgevat. De Boeddhistische benaming voor liefde is "metta" en de beoefening van metta houdt in dat men alle welzijn toewenst aan alle levende wezens, wat die je ook aangedaan mogen hebben. De Dalai Lama bidt elke dag voor het welzijn en geluk van de Chinezen, al hebben die miljoenen van zijn landgenoten vermoord en is het in Tibet nog één en al repressie.

...(3)
Maar om in zulk een geestestoestand te geraken dat men dit op kan brengen moet men heel lang heel intensief oefenen en ook de Dalai Lama doet dat nog vele uren per dag. Toch schrijft Freerk dit allemaal niet om zijn clubgenoten op te roepen iedere hartstocht uit het spel te halen. Op het bord mag iedereen stoeien zoals die zelf wil. En tegen David van der Mast en  Aad Juijn kan Theo zich weer verlustigen in de opwinding van de Marshall.



Freerk citeert GM Jan Hein Donner...


Jan Brand (zwart) schrijft dat de opening tegen Ruud van der Linden volgens Ruud de Chinese variant van het Frans was. Dit ontstaat na de zetten 1. e4 - e6 2. d4 - d5 3. c4 - dxe4 4. f3 - c5 5. d5 - exd5 enz. Volgens Jan ook. Na 15 zetten was er wat hout afgeruild en gezien het weinige tijdverbruik van Ruud die alvast oefende voor het Kersttoernooi was het logische vervolg uiteraard remise. Voor Jan komt het Kersttoernooi ietsje te vroeg, kijkende naar het gigantische tijdverbruik van Jan.

Beste Ruud...Jan wordt ook 'n daagje ouder...


...notatie Eric
Eric Emor speelde tegen Gerard Turkenburg. Eric loste het probleem van het schrijven van een verhaaltje op door zijn partij naar uw reporter te mailen. Helaas kon die er door notatie fouten niet uitkomen. Het werd remise.







...is ook nog 'n mogelijkheid!


Leo Pletikosic schrijft over zijn partij tegen Nick Wiegman. De laatste keer verloor ik van Nick en ik had dus wat goed te maken. Nick maakte een blunder die ik trouwens niet verwacht had en dat was zijn "Nikslag".

...duidelijke zaak!


Onze andere sterschrijver, Arnold van der Kammen, had weer een uitgebreid verhaal over zijn partij tegen Hans Schrumpf. Na oneindig veel partijen met openingen c.q. verdedigingen met de meest tot de verbeelding sprekende namen, besloot ik vanavond om terug te keren naar e4. Een zet die ik allang niet meer gespeeld had. Wat het nu is dat ik e4 speelde? Een poging om eens af te komen van dat idiote geblunder.

Het werd een Spaanse partij. De partij verliep rustig. Op de 19e zet bood Hans remise aan. Het zag er weliswaar remiseachtig uit, edoch met een pion meer wilde ik wel even doorspelen. Er zaten nog wat leuke grapjes in. Op de 23e zet besloot Hans met de toren op d5 te slaan. Groot was mijn verrassing want het zou hem de toren kosten. Te8 schaak, Kf7 en De4 schaak! De toren op d5 zou vallen. Hans gaf hier op.


Zelf heb ik het niet gezien, maar ik vermoed dat Hans mij toch is tegengekomen de afgelopen week. Het blundervirus is overgesprongen. Nu wist Hans te vertellen dat hij de afgelopen tijd aardig wat blunderpartijen heeft gespeeld. Het geeft te denken dat het virus willekeurig werkt. Hoe dan ook, ik hoop de rest van het seizoen gevrijwaard te blijven van blunders van mijn zijde. U als geachte tegenstander mag zich van mij uiteraard ruim bedienen van fraai geplaatste blunders (vette knipoog).

Arnold...nieuwe strategie?


Michelle Juijn schreef over haar partij tegen Nick Rotmeyer. Na een "soort" Engelse opening kwam Michelle snel iets ruimtelijker te staan. Nick speelde erg snel en overzag twee kansen. Michelle liet namelijk 2x materiaal instaan wat ongedekt was. Na die 2 gemiste kansen stond Nick nog meer aangeschroefd. Toen Michelle haar toren en dame  de h-lijn bezetten liep het snel mat voor Nick.

Nick...weet hoe met dames om te gaan...

Verder won Ben Riksen van Andries Schukking.

...is naar Hans bedoeld...Ben!


Winterkoningin
...Michelle
Zoals al vermeld krijgen we de winterstop (maar natuurlijk eerst nog het Kersttoernooi). Tijd dus om de balans op te maken. Wie is winterkoning(in)? Bij de ratinglijst is het meest opvallende natuurlijk dat Aad Juijn enige tijd terug zo'n 200 ELO punten meer had dan de   de nummer twee. Twee ongelukkige zetten verder staat Aad ineens vierde op de ratingljst. Winterkoning is hier Frans Groeneweg met een clubrating van 2038. Bij de rating vooruitgang is er een heuse winterkoningin: Michelle Juijn. Haar rating gaat dit seizoen 238 ELO punten vooruit. Opmerkelijk is dat Leo Pletikosic en Freerk Gerkema ook meer dan 200 ELO punten vooruitgaan (Winterprinsen?) Bij de stand staat Freerk Gerkema bovenaan. Hoe heet dat? Winterkoning of winterdruïde (zie het verslag van het viertal). Freerk wordt gevolgd door Frans Groeneweg, Leo Pletikosic, Michelle Juijn en Theo van Zessen. Na het Kersttoernooi zien we elkaar allemaal weer op maandag 2 januari.

Verslag/Foto’s: Frans Groeneweg
Sterschrijvers: Freerk Gerkema/Arnold van der Kammen
Storyboard: Aad Juijn 





UITSLAGEN  12 december
Aad Juijn
David van der Mast
   0  -  1
Theo van Zessen
Freerk Gerkema
 0.5 - 0.5
Ruud van der Linden
Jan Brand
 0.5 - 0.5
Eric Emor
Gerard Turkenburg
 0.5 - 0.5
Nick Wiegman
Leo Pletikosic
   0  -  1
Arnold van der Kammen
Hans Schrumpf
   1  -  0
Michelle Juijn
Nick Rotmeyer
   1  -  0
Andries Schukking
Ben Riksen
   0  -  1



RSB


Ron van Vuuren
Jan Krabbendam

Pieter Jan van Beelen
Jan Verveen

Frans Groeneweg










STAND  WINTER  COMPETITIE  13 december

Naam
Punten
%
1
½
0
Freek Gerkema
52
77,8
5
4
0
Frans Groeneweg
49
71,4
4
2
1
Leo Pletikosic
48
85,7
6
0
1
Michelle Juijn
48
72,2
6
1
2
Theo van Zessen
47
65
4
5
1
Aad Juijn
44
58,3
3
1
2
David van der Mast
43
71,4
4
2
1
Gerard Turkenburg
42
70
3
1
1
Nick Wiegman
42
50
5
0
5
Jan Brand
41
50
0
8
0
Ben Riksen
41
45,8
3
5
4
Elise Juijn
39
60
2
2
1
Ron van Vuuren
39
50
2
3
2
Jan Krabbendam
39
45
4
1
5
Arnold van der Kammen
37
44,4
2
4
3
Jan Hennevanger
36
60
2
2
1
Jan Verveen
36
37,5
1
4
3
Eric Emor
35
40
1
6
3
Frans Maas
34
50
0
2
0
Hans Schrumpf
34
31,8
2
3
6
Ronald Lemmen
34
30
0
3
2
Marco Zwanenburg
33
50
1
0
1
Ruud v.d. Linden
33
33,3
1
2
3
Jaap van Loenen
33
27,8
1
3
5
Dick Vons
32
50
1
0
1
Arthur Barendregt
32
0
0
0
0
Yvo van der Hoek
31
100
1
0
0
Andries Schukking
31
27,8
2
1
6
Leo Franken
29
50
0
1
0
Nick Rotmeyer
27
16,7
1
0
5








RATINGLIJST      13 december     w krijgt wit

w/z
CLUB
RATING
Laatste vier tegenstanders
"Nieuwe" tegenstanders komen links
Frans Groeneweg
z
2038
Schukk
Riksen
Emor
Juijn A
David van der Mast
w
2015
Juijn A
Schukk
Riksen
Emor
Theo van Zessen

2001
Gerkem
Riksen
Brand
Schukk
Aad Juijn

1995
Mast
Gerkema
Schukk
Groene
Freerk Gerkema
w
1940
Zessen
Juijn A
Emor
Linden
Ben Riksen
2w
1933
Schukk
Zessen
Lemme
Mast
Elise Juijn
z
1819
Brand
Wiegm
Riksen
Linden
Andries Schukking
z
1801
Riksen
Groene
Mast
Zessen
Jan Brand

1798
Linden
Emor
Zesse
Juijn E
Ronald Lemmen
w
1732
Riksen
Emor
Zesse
Gerkem
Eric Emor

1707
Turken
Brand
Gerkema
Lemme
Ruud v.d. Linden
2z
1665
Brand
Gerkema
Schrum
Kammen
Gerard Turkenburg
w
1640
Emor
Wiegma
Kammen
Schrump
Arnold van der Kammen
w
1606
Schrum
Wiegm
Maas
Emor
Arthur Barendregt

1591




Frans Maas

1560
Schrum
Kammen


Nick Wiegman

1555
Pletiko
Kammen
Schrump
Turken
Leo Pletikosic
w
1554
Wiegm
Juijn M
Loen Ja
Schrum
Dick Vons
2z
1551
Zwanen
Wiegma


Hans Schrumpf
z
1439
Kammen
Maas
Wiegma
Krabben
Marco Zwanenburg

1405
Vons
Turkenb


Michelle Juijn
z
1305
Rotmey
Krabbe
Pletikos
Hennev
Yvo van der Hoek
z
1281
Loen Ja



Ron van Vuuren
w
1188
Loen Ja
Rotmey
Verveen
Krabben
Jan Verveen

1137
Krabben
Vuuren
LoenJa
Schrum
Jan Krabbendam
2w
1129
Juijn M
Rotmey
Schrum
Verveen
Jaap van Loenen
z
1068
Vuuren
Hoek
Pletiko
Verveen
Jan Hennevanger
z
1054
Juijn M
Krabbe
Spitse
LoenJa
Nick Rotmeyer

966
Juijn M
Krabben
Vuuren
LoenJa
Leo Franken
w
948
Hennev











RATING  VOORUITGANG 13  december

BEGIN
CLUB
RATING
Rating
vorige
week
CLUB
RATING
NU
Vooruitgang
t.o.v.
beginrating
Michelle Juijn
1067
1291
1305
238
Leo Pletikosic
1336
1486
1554
218
Freerk Gerkema
1725
1929
1940
215
David van der Mast
1854
1950
2015
161
Gerard Turkenburg
1489
1628
1640
151
Frans Groeneweg
1910
2038
2038
128
Jan Hennevanger
937
1054
1054
117
Theo van Zessen
1929
2012
2001
72
Elise Juijn
1760
1819
1819
59
Dick Vons
1494
1551
1551
57
Yvo van der Hoek
1255
1281
1281
26
Arthur Barendregt
1566
1591
1591
25
Nick Wiegman
1556
1623
1555
-1
Leo Franken
950
948
948
-2
Frans Maas
1573
1560
1560
-13
Marco Zwanenburg
1428
1405
1405
-23
Jan Krabbendam
1163
1129
1129
-34
Jan Brand
1849
1822
1798
-51
Jan Verveen
1195
1137
1137
-58
Aad Juijn
2054
2060
1995
-59
Arnold van der Kammen
1670
1568
1606
-64
Ron van Vuuren
1259
1188
1188
-71
Ruud v.d. Linden
1740
1641
1665
-75
Ronald Lemmen
1820
1732
1732
-88
Nick Rotmeyer
1066
980
966
-100
Jaap van Loenen
1188
1068
1068
-120
Eric Emor
1827
1719
1707
-120
Andries Schukking
1935
1845
1801
-134
Ben Riksen
2084
1889
1933
-151
Hans Schrumpf
1665
1477
1439
-226