donderdag 27 januari 2011

Bord voor je kop…(1)


..."dorps" kappers...
Op `n vrije woensdagmiddag ergens in de herfst van het jaar 1968, ik was 10 jaar, verpoosde ik bij mijn vriendje Auke in het rijtjeshuis van zijn ouders. Auke en ik woonden in dezelfde straat in `n Schiedamse wijk die ik nooit heb willen/kunnen ontgroeien en daar later zelfs mijn werk wist te creëren. Auke was het één na jongste kind van één van de drie “dorps” kappers die deze wijk telde. Het merkwaardige feit deed zich overigens voor dat één van mijn andere vaste vriendjes de zoon was van één van de twee overige kappers. Het was in de tijd dat je met `n briefje waarop een van je ouders had geschreven “gedekt model” naar zo`n kapper werd gestuurd. Auke en ik verveelden ons wat en hij stelde mij voor om mij schaken te leren! Auke had vele oudere broers en zussen en ik was al eens getuige geweest van zo`n spelletje schaak tussen Auke en een van zijn broers. Ik reageerde nogal “spastisch” en hield de boot ontzettend af! Auke bleef onverantwoord lang aandringen…het is echt makkelijk en kom op joh, iedereen kan het leren!  Nu had ik destijds wel meer van dat soort weerstanden, zeker waar het betrof het leren van nieuwe spelletjes. We zullen maar zeggen nogal honkvast, alhoewel met honkballen had ik ook bepaald niet veel op! Ik kan u vertellen…Auke kon de pot op met z`n schaakbord erbij. U begrijpt toch wel…je kunt je beter vervelen dan `n gehele middag houtjes op `n vierkant bord heen en weer te verplaatsen, neen…zo`n tijdbesteding was voor mij volkomen zinloos…of tòch niet.

…vele jaren later heb mijn houding van toen eens geëvalueerd. Ik kwam tot `n interessante ontdekking! Het zit ongeveer zo: Ik was in die tijd eigenlijk best `n dominant baasje het zgn. “leiderstype”. Vanuit een ogenschijnlijk gelijkwaardige relatie “had” ik toch de drang om de lijnen uit te zetten, u kunt zich voor stellen dat als ik die woensdagmiddag schaken had geleerd van Auke hij me zeker de eerste weken alle hoeken van het bord had laten zien en dat had nou juist het moeizaam verworven “relatie evenwicht” verbroken…Auke was best wel `n type dat mij smakelijk op mijn domheden had gewezen, voor je het weet is je imago naar de sodemieter. Al met al dus `n vorm van zelfbescherming…

...aanvulling zakgeld!
…veiliger was het voor mij om het spelletje houtjeschuif rond mijn 16e van mijn moeder te leren! Mijn moeder en ik damden in die tijd voor geld tegen elkaar…!? Het was evenwel `n zeer welkome aanvulling op mijn zakgeld die tijd…wij speelden volgens het quitte of dubbel principe beginnend met één gulden! Mijn moeder had in die tijd net leren schaken en wilde het mij ook leren, het achterliggende idee was natuurlijk begrijpelijk. We konden beiden nauwelijks `n loper van `n fiets onderscheiden en dat gaf mijn moeder het idee dat ze nu ook `n behoorlijke kans had om eens te winnen…wij speelden overigens zonder de en passant regel en de lange rokade was even lang als de korte!! Dus koning naar b1 en toren c1. Helaas voor mijn moeder wist ze in haar korte schaakcarrière slechts eenmaal te winnen, namelijk de allereerste partij. De liefde tot het hout was geboren…(wordt vervolgd).

Aad Juijn